Kesällä 2019 julkisuuteen alkoi paljastua huumevyyhti, joka paisui Helsingin käräjäoikeuden suurimmaksi – Tänään oikeus antaa tuomion Katiska-jutusta - Kotimaa | HS.fi

Kesällä 2019 julkisuuteen alkoi paljastua huumevyyhti, joka paisui Helsingin käräjäoikeuden suurimmaksi – Tänään oikeus antaa tuomion Katiska-jutusta

Niko Ranta-aho on tunnustautunut huumejutun pääarkkitehdiksi, mutta nyt häntä epäillään jo uusista törkeistä huumerikoksista.

Janne Tranbergia (kuvassa) ja Niko Ranta-ahoa epäillään Katiska-huumevyyhden päätekijöiksi.­

8.4. 2:00 | Päivitetty 8.4. 6:52

Sen piti olla Seiska-lehdestä muualle julkisuuteen levinnyt kesävitsaus, mutta siitä tuli jotain aivan muuta.

Syytteiden lukemiseen mennessä Katiska-vyyhti oli paisunut Helsingin käräjäoikeuden siihenastisen historian suurimmaksi huumejutuksi. Tänään oikeus antaa jutusta tuomion.

Heinäkuussa 2019 julkisuuteen tuli tieto siitä, että fitnessmalli Sofia Belórfia epäiltiin rikoksesta. Alkuperäisen uutisen mukaan kyse oli törkeästä rahanpesusta, joskin pakkokeino-oikeudenkäynnissä oikeus epäili Belórfin toimineen korkeintaan törkeän huolimattomasti.

Belórf oli voittanut vuonna 2015 bikini fitnessin maailmanmestaruuden. Lajissa urheilijan pitää näyttää bikinimallilta, jolla on urheilijan vartalo. Belórf oli myös raportoinut ahkerasti sosiaalisessa mediassa elämästään kiinteistöbisnesten parissa työskennelleen Niko Ranta-ahon kanssa.

Rikosepäily koski myös Ranta-ahoa. Juuri hänen huume- ja dopingrahojen pesemisestä Belórfia epäillään. Törkeä huumerikosepäily on vakava asia, mutta vielä ensiuutisten aikaan juuri kukaan ei osannut arvata kuinka suureksi juttu paisuisi.

Mittaluokka alkoi selvitä, kun oikeus määräsi Ranta-ahon omaisuutta takavarikkoon neljän miljoonan euron arvosta.

Syytteessä Katiska-jutussa on yli 50 ihmistä.

Somejulkkisten lisäksi eriasteisiin syytteisiin ovat joutuneet vastaamaan muun muassa useat entiset Cannonball-jengin johtajat, Suomen vaikutusvaltaisimmaksi Helvetin enkeliksi oikeudessa aiemmin todettu Jarkko Laakso, muusikko Samu Haber, muun muassa kilpapurjehtijana toiminut Janne Järvinen ja jopa yksi poliisi.

Huume- ja dopingoikeudenkäynnin alussa selvittelyssä oli ennen kaikkea se, kuka oli mittavaa huumekauppaa masinoinut ”Cobra”. Nimi tuli peitenimestä, jota liiga käytti salatussa viestinnässä.

Syyttäjän käsityksen mukaan Ranta-aho ja Janne Tranberg olivat pyörittäneet huumebisnestä Espanjasta. Tranberg oli toiminut pitkään Cannonball-jengin kasvoina, kunnes riitautui oman jenginsä kanssa ja joutui jättämään sen.

Tranberg on kiistänyt syytteet. Ranta-aho puolestaan on tunnustautunut Cobraksi oikeudenkäynnin edetessä.

Suomen vaikutusvaltaisimmaksi Helvetin enkeliksi aikoinaan katsottu Laakso on kiistänyt syyllistyneensä törkeään huumerikokseen.

Myös kahdesta törkeistä rahanpesuista ja avunannosta törkeään huumerikokseen syytetty Järvinen on ollut kiistolinjalla, kuten myös kahdesta rahanpesusta ja huumerikoksesta syytetty Belórf.

Lue lisää: Puoliso laittoi rahat matkalaukkuun, kirjatuottoja tuli bitcoineina ja huumeet täytyi siirtää pois puolison läheltä – Näin epäillyn ison huumeliigan syytetyt vastaavat

Samu Haber on tunnustanut käyttäneensä pienen määrän kokaiinia.

Poliisissa mittava huumevyyhti lähti paljastumaan jo joulupäivänä 2018. Tuolloin poliisi alkoi tutkia epäiltyä tapon yritystä Katiskapolulla Helsingin Vuosaaressa.

Katiskapolulta löytyi verinen mies ja suuri määrä Ksalol-tabletteja, jotka viranomaisten käsityksen mukaan oli tarkoitettu levitettäväksi. Ksalol on huumaava lääkeaine.

Tutkinnan edetessä varastosta Tampereelta löytyi suuri määrä tyhjiä laatikoita, jotka viittasivat suuriin lähetysmääriin. Kuulusteluista alkoi selvitä lisää yksityiskohtia.

Tutkinnan lopputulemana oli, että Espanjasta johdettu liiga toi poliisin käsityksen mukaan Suomeen yli 200 kiloa amfetamiinia ja lisäksi kilokaupalla kokaiinia sekä muun muassa ekstaasitabletteja, lsd:tä, hasista ja dopingaineita.

Liiga oli viestitellyt salatusti muun muassa Aquaris-puhelimilla, joita syyttäjä luonnehti oikeussalissa ”agenttipuhelimiksi”.

Poliisi kuitenkin löysi tutkinnan edetessä rutkasti näyttöä, kuten erilaisia muistiinpanoja ja jopa suoria koordinaatteja huumekätköille. Lisäksi poliisi onnistui muun muassa nauhoittamaan huuruisen yön tapahtumia Ruisrockista, mistä muun muassa Haberin pienehkö syyte aiheutui.

Ranta-aho pääsi kesken oikeudenkäynnin vastaamaan syytteisiin vapaalta. Poliisi epäilee, että hän olisi tämän jälkeen syyllistynyt ainakin neljään uuteen törkeään huumerikokseen.

Uuden huumejutun esitutkinta on yhä kesken.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat