Suomen rajalta käännytetään nyt eniten EU-kansalaisia, viime viikolla 101 ihmistä käännytettiin - Kotimaa | HS.fi

Suomen rajalta käännytetään nyt eniten EU-kansalaisia, viime viikolla 101 ihmistä käännytettiin

Rajavartiolaitoksen mukaan käännytysperusteet ovat koronavirusrajoitusten vuoksi normaalista poikkeavat.

Lennoilta saapuvia matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla tammikuussa.­

7.4. 18:46

Koronaviruspandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat johtaneet siihen, että Suomen rajalta käännytetään nyt ihmisiä eri perustein kuin ennen pandemiaa.

Rajavartiolaitoksen tilannekeskuksen päällikkö Marko Saareksin mukaan tilanne on täysin poikkeava verrattuna normaaliaikaan.

Normaalitilanteessa rajalta käännytetään ihmisiä, jotka eivät ole EU-kansalaisia.

”Perusteet ovat silloin yleensä ne, etteivät maahantuloedellytykset täyty tai syyllistytään johonkin rikokseen, kuten itärajalla tyypillisesti salakuljetukseen”, sanoo Saareks.

”Tilanne on se, että nyt käännytetään pitkälti EU-kansalaisia sillä perusteella, että heidän maahantuloedellytyksensä ei tässä poikkeustilanteessa täyty.”

Käännytetyt eivät siis kuulu sallitun liikenteen kategoriaan.

Suomen rajalta käännytettiin viime viikolla eli viikolla 13 yhteensä 101 ihmistä. Näistä 46 käännytettiin satamissa, 41 lentoasemilla, 12 Venäjän rajalla ja kaksi Ruotsin rajalla.

Yleisimmät käännytyksen perusteet olivat maahantuloedellytysten puuttuminen sekä uhka yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, sisäiselle turvallisuudelle, kansanterveydelle tai kansainvälisille suhteille.

Viime viikon käännytyksiä voidaan verrata vastaavaan viikkoon ennen koronaviruspandemiaa vuonna 2019. Silloin tehtiin vain 33 käännytystä. Näistä 26 tapahtui Venäjän rajalla ja seitsemän lentoasemilla.

Yleisimpinä syinä kaksi vuotta sitten olivat puuttuva viisumi tai oleskelulupa ja se, ettei ollut asiakirjoja oleskelun tarkoituksen ja olosuhteiden osoittamiseksi.

Rajavartiolaitoksen tuoreimman tilaston mukaan Suomeen tuli viime viikolla Ruotsista, Norjasta, Venäjältä, Virosta ja lentäen runsaat 54 000 matkustajaa.

Määrää voi verrata kahden vuoden takaiseen viikkokeskiarvoon, joka oli lähes 656 000 ihmistä.

Koronaviruspandemian vuoksi valtioneuvosto on asettanut rajoituksia maahantuloon Suomeen. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa huhtikuun loppuun saakka.

Maahantulorajoituksiin kuuluu sekä sisä- että ulkorajarajoituksia. Lisäksi on rajoitettu tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja Lapissa länsirajalla ja Suomen itärajalla.

Hyväksyttyjä maahantuloperusteita henkilöliikenteelle avoinna olevilla rajanylityspaikoilla ovat Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu ja muu välttämätön syy.

Lisätietoja rajoituksista on Rajavartiolaitoksen verkkosivulla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat