Kansainvälinen tutkimus: Suomalaiset sitoutuvat koronarajoituksiin hyvin - Kotimaa | HS.fi

Kansainvälinen tutkimus: Suomalaiset sitoutuvat koronarajoituksiin hyvin

Suomalaisten luottamus valtiojohtoon ja terveydenhuoltoon oli 11 vertaillusta maasta suurin.

Pääministeri Sanna Marin ja johtaja Mika Salminen THL:stä perustelivat hallituksen kaavailemia liikkumisrajoituksia lehdistötilaisuudessa maaliskuun lopulla.­

8.4. 8:25

Suomalaisilla on ollut koronavirus­pandemian aikana runsas luottamus valtiojohtoon ja terveydenhuoltoon, selviää kansainvälisestä tutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin 11 maassa, Suomen lisäksi muun muassa Belgiassa, Intiassa ja Ruotsissa. Suomalaisten luottamus oli vertailluista maista suurin. Tutkimustuloksista tiedottaa Turun yliopisto.

Tutkimus toteutettiin kansainvälisellä verkkokyselyllä vuoden 2020 kesä–marraskuussa. Kyselyyn vastasi noin 9 540 ihmistä, joista suomalaisia oli noin 540.

Kyselyyn vastanneet arvioivat yhteensä 44 rajoitustoimen tehokkuutta ja rajoittavuutta sekä sitoutumistaan rajoitusten noudattamiseen, jos ne olivat koskettaneet vastaajaa henkilökohtaisesti. Lisäksi heiltä kysyttiin muun muassa luottamusta valtiojohtoon koronapandemian hoidossa, valtiojohdon reagoinnin tarkoituksenmukaisuutta sekä luottoa terveydenhuollon resursseihin.

Kansalaisten vastauksissa korostui luottamus valtiojohtoon. Tutkimusta Suomessa johtanut Turun yliopiston tutkijatohtori Tella Lantta kertoo tiedotteessa, että luottamus valtiojohtoon lisää sitoutumista rajoitusten noudattamiseen.

”Kansalaiset ovat valmiita noudattamaan myös omia perusoikeuksiaan rajoittavia koronarajoitteita, jos ne koetaan tehokkaiksi”, Lantta sanoo.

”Esimerkiksi maskin käytön suhteen koettua tehokkuuttakin tärkeämpää on se, että kansalaiset luottavat päätöksentekijöihin. Suomalaisten luottamus päättäjiin tuli kyselyssämme hyvin esiin.”

Suomalaiset vastaajat kokivat muun muassa 1–2 metrin etäisyyden pitämisen ja etätyön tehokkaammaksi ja vähemmän rajoittavaksi kuin muiden maiden vastaajat.

Suomessa rajoituksiin myös sitouduttiin paremmin. Sitoutumiseen olivat yhteydessä tartunnan pelko ja koettu stressi. Tutkimuksen mukaan rajoituksia noudattivat todennäköisemmin etenkin korkeakoulutetut ja naiset. Myös iäkkyys lisäsi rajoituksiin sitoutumista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat