Oikeus antoi tuomionsa Katiska-huumevyyhdistä: Niko Ranta-aholle ja Janne Tranbergille yli 10 vuotta vankeutta, Sofia Belórfille ehdollista - Kotimaa | HS.fi

Oikeus antoi tuomionsa Katiska-huumevyyhdistä: Niko Ranta-aholle ja Janne Tranbergille yli 10 vuotta vankeutta, Sofia Belórfille ehdollista

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa laajassa huumausainerikosvyyhdissä, jossa oli yhteensä 53 syytettyä.

Janne Tranberg ja Niko Ranta-aho saivat pitkät vankeustuomiot Katiska-jutussa. Sofia Belórfia puolestaan on syytetty Ranta-ahon huume- ja dopingrahojen pesemisestä. Hän sai ehdollisen 80 päivän vankeustuomion.­

8.4. 10:07 | Päivitetty 8.4. 16:40

Mittavan Katiska-huumevyyhdin pääsyytetyt Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg on tuomittu yli 10 vuoden vankeuteen. Helsingin käräjäoikeus langetti Ranta-aholle 11 vuotta ja Tranbergille 12 vuotta 11 kuukautta vankeutta.

Ranta-aho myönsi oikeudenkäynnin edetessä, että hän oli satojen kilojen huumekauppaa pyörittänyt nimimerkki Cobra. Tranberg sen sijaan on kiistänyt roolinsa Katiska-huumejutun toisena päätekijänä.

Ranta-ahon rangaistusta lievennettiin hänen tunnustustensa takia. Hän myös paljasti maastokätköjä, joista takavarikoitiin mittava määrä huumausaineita.

Oikeus katsoi, että vakavia rikoksia tehtiin vuosien 2017–2019 aikana siten, että toiminta painottui vuosille 2018–2019.

Tuomion mukaan Ranta-aho ja Tranberg toivat maahan yli 820 000 lääketablettia ja yli 1 500 käyttöjaksoa dopingaineita.

Kaksikko toi maahan lähes 200 kiloa huumausaineita ja kymmeniä tuhansia huumetabletteja.

Tuomion mukaan Ranta-aho ja Tranberg masinoivat maahan 11,5 kiloa kokaiinia, yli 119 kiloa amfetamiinia, yli 75 000 ekstaasitablettia, 19 000 lsd-lappua, 24 kiloa MDMA:ta, 33 kiloa hasista, kolme kiloa lääkeaineeksi luokiteltavaa ketamiinia ja yhden kilon dekstrometamfetamiinia.

Ranta-aho on tehnyt ennen rikosjuttua muun muassa kiinteistöbisnestä Espanjassa, josta huumeliigaa johdettiin. Tranberg puolestaan toimi liivijengi Cannonballin kasvoina, kunnes riitautui jenginsä kanssa ja joutui jättämään sen.

Julkisuudessa vyyhti lähti alkujaan purkautumaan fitnessmalli Sofia Belórfin rahanpesuepäilyistä kesällä 2019.

Belórf oli Ranta-ahon avopuoliso, ja hän oli voittanut bikinifitnessin maailmanmestaruuden vuonna 2015. Belórf oli kertonut sosiaalisessa mediassa tiivisti elämästään Ranta-ahon kanssa jo ennen vyyhden purkautumista julkisuuteen.

Belórf tuomittiin 80 päivän mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen huumausainerikoksesta sekä rahanpesusta.

Jutussa on ollut syytteessä yli 50 henkilöä.

Lukuisat henkilöt toimivat oikeuden mukaan Ranta-ahon ja Tranbergin liigassa, joka varastoi huumaus- ja dopingaineita esimerkiksi maastokätköihin ja varastoihin. Aineita myytiin liigan omille asiakkaille ja lisäksi pimeän verkon myyntialustoilla.

Rikollista rahaa siirrettiin esimerkiksi virtuaalivaluuttana ja jättämällä rahakuoria tyhjään ajoneuvoon.

Julkisuudessa aiemmin mainituista henkilöistä oikeus tuomitsi muun muassa kilpapurjehtijana toimineen Janne Järvisen yli kahden vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta sekä avunannosta törkeään huumausainerikoksen.

Rikosten tekoaikaan poliisina työskennellyt Kimmo Niemi tuomittiin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä dopingrikoksesta sekä lääkerikoksesta.

Sunrise Avenuen keulahahmona tunnettu Samu Haber sai tunnustamastaan huumausaineen käyttörikoksesta sakkorangaistuksen. Suomen vaikutusvaltaisimmaksi Helvetin enkeliksi aikoinaan katsotun Jarkko Laakson syytteet törkeistä huumausainerikoksista käräjäoikeus hylkäsi.

Pisimpiä vankeusrangaistuksia annettiin törkeistä huumausainerikoksista.

Käräjäoikeus tuomitsi Scott Hendryn ja Krister Wallendahlin 10 vuoden vankeusrangaistuksiin, Ari Ronkaisen yhdeksän ja puolen vuoden vankeuteen, Matias Palmrothin yhdeksän vuoden ja kuukauden vankeuteen sekä Juho Kieloniemen yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Muista törkeisiin huumausainerikoksiin syyllistyneistä Oscar Fagerström ja Jarkko Hietikko tuomittiin vankeuteen kahdeksaksi vuodeksi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yhteensä 24 ihmistä yli kahden vuoden vankeusrangaistuksiin muista vyyhtiin liittyvistä rikoksista.

Poliisissa mittava huumevyyhti lähti paljastumaan joulupäivänä 2018. Tuolloin poliisi alkoi tutkia epäiltyä tapon yritystä Katiskapolulla Helsingin Vuosaaressa.

Katiskapolulta löytyi verinen mies ja suuri määrä Ksalol-tabletteja, jotka viranomaisten käsityksen mukaan oli tarkoitettu levitettäväksi. Ksalol on huumaava lääkeaine.

Tutkinnan edetessä varastosta Tampereelta löytyi suuri määrä tyhjiä laatikoita, jotka viittasivat suuriin lähetysmääriin. Kuulusteluista alkoi selvitä lisää yksityiskohtia.

Syytteiden lukemiseen mennessä Katiska-juttu oli paisunut jo Helsingin käräjäoikeuden siihenastisen historian suurimmaksi huumejutuksi.

Torstaina oikeus hylkäsi useita syytekohtia Ranta-ahon ja Tranbergin osalta mutta katsoi molempien syyksi myös pitkän liudan raskaita rikoksia.

Oikeus katsoi Ranta-ahon syyllistyneen yhdeksään törkeään huumausainerikokseen, viiteen törkeään dopingrikokseen, kolmeen lääkerikokseen, huumausainerikokseen ja pahoinpitelyyn. Tranbergin syyksi oikeus puolestaan luki yhdeksän törkeää huumerikosta, kolme törkeää dopingrikosta ja kolme lääkerikosta.

Suuri huumejuttu myös paisuttaa vankeustilastoja huomattavasti keskivertoa huumerikosjuttua enemmän. Laskemista tosin vaikeuttavat esimerkiksi erilaiset jäännösrangaistukset ja ehdollisten vankeusrangaistuksien täytäntöönpanot, jotka tulevat ajankohtaisiksi osalle tuomituista.

Maltillisellakin laskutyylillä päätyy silti tulokseen, jonka perusteella oikeus jakoi ehdollista ja ehdotonta vankeutta Katiskasta tuomituille yhteensä ainakin lähes 200 vuotta.

Oikaisu 8.4.2021 kello 11:30. Korjattu ingressin väitetty tieto 50 syytetystä. Syytettyjä oli yhteensä 53.

Janne Tranberg on Katiska-jutun toinen pääsyytetty. Kuvassa Tranberg Vantaan vankilassa heinäkuussa 2020.­

Niko Ranta-aho tunnustautui huumebisnestä johtaneeksi Cobraksi Katiska-oikeudenkäynnin aikana.­

Sofia Belórfia on syytetty oikeudessa Niko Ranta-ahon huume- ja dopingrahojen pesemisestä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat