Tutkimus: Gluteenittomien jauhojen, leipien ja myslien ravintosisältö on lähes sama kuin tavallisten tuotteiden - Kotimaa | HS.fi

Tutkimus: Gluteenittomien jauhojen, leipien ja myslien ravintosisältö on lähes sama kuin tavallisten tuotteiden

Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa selvisi, että gluteenittomissa elintarvikkeissa on lähes sama ravintosisältö kuin tavallisissa tuotteissa. Lisäksi tuotteista löytyi pieniä määriä raskasmetalleja.

Gluteenittomia elintarvikkeita ruokakaupassa Helsingissä 7. huhtikuuta 2021.­

8.4. 14:47

Gluteenittomien elintarvikkeiden ravintosisältö lähes sama kuin tavallisten tuotteiden, tiedottaa Ruokavirasto.

Asia selvisi Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa. Tutkimuksen kohteena oli yhteensä 37 erilaista gluteenitonta tuotetta kuten jauhoja, aamiaismuroja, myslejä, leipiä ja keksejä useilta eri merkeiltä. Niiden ravintosisältöä verrattiin vastaaviin gluteenia sisältäviin elintarvikkeisiin.

Selvisi, että gluteenittomissa tuotteissa on yhtä paljon ravintokuitua ja tärkeitä kivennäisaineita kuten rautaa, kalsiumia ja magnesiumia kuin vastaavissa gluteenia sisältävissä tuotteissa. Sen sijaan proteiinia on gluteenittomissa tuotteissa merkittävästi vähemmän.

”Gluteenittomat tuotteet ovat välttämättömiä keliaakikoille, joille ruis, vehnä ja ohra eivät sovi niiden sisältämän gluteeni-proteiinin takia. Muille gluteenittomista tuotteista ei ole erityistä hyötyä ravintosisällön perusteella”, sanoo erikoistutkija Helena Pastell Ruokavirastosta tiedotteessa.

Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin gluteenittomien elintarvikkeiden raskasmetalli­pitoisuuksia. Joidenkin tutkimuksessa mukana olleiden gluteenittomien elintarvikkeiden nikkeli- ja lyijypitoisuudet olivat suurempia kuin tavallisten tuotteiden.

Lisäksi lähinnä riisiä sisältävissä tuotteissa havaittiin arseenia. Pitoisuudet eivät ylittäneet EU:n enimmäisrajoja.

”Pitoisuudet ovat niin pieniä, että tuotteiden syöminen on keliaakikoille turvallista”, sanoo Pastell puhelimitse.

Raskasmetallit ovat suurina annoksina terveydelle haitallisia.

Koska tutkimuksessa oli mukana vain rajoitettu määrä elintarvikkeita, tuloksia ei voi yleistää kaikkiin gluteenittomiin tuotteisiin. Lisäksi raskasmetallipitoisuudet voivat vaihdella tuote-erittäin.

Tutkimustuloksista ei myöskään seuraa erillisiä toimenpiteitä tuotteiden valmistajille.

”Vaikka pitoisuudet eivät ole huolestuttavia, siihen pitäisi toki pyrkiä, että ne olisivat samalla tasolla kuin tavallisissa tuotteissa.”

Gluteenittomat tuotteet on suunnattu ensisijaisesti keliakiaa sairastaville. Viimeisen kymmenen vuoden aikana niiden myynti on kuitenkin kasvanut Suomessa 150 prosenttia kuluttajaa kohden.

”Kyse on selvästi trendikäyttäytymisestä. Toki on heitäkin, jotka koittavat hoitaa erilaisia vatsavaivojaan ruokavaliolla”, Pastell sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat