Rajoitusten purkamiselle asetetaan ilmaantuvuusluku, joka oli Husin alueella viimeksi puoli vuotta sitten – Professori: ”Ilman takapakkeja ilmaantuvuusluku alkaa laskea” - Kotimaa | HS.fi

Rajoitusten purkamiselle asetetaan ilmaantuvuusluku, joka oli Husin alueella viimeksi puoli vuotta sitten – Professori: ”Ilman takapakkeja ilmaantuvuusluku alkaa laskea”

STM:n ja THL:n tekemän muistion mukaan pääsylipullisten tapahtumien järjestäminen voisi olla mahdollista tietyillä alueilla jo huhti–toukokuun vaihteessa. Virologian professorin Ilkka Julkusen mukaan rajoitusten purussa kannattaa kuitenkin toimia maltillisesti.

Yleisölle avoimet kulttuuritapahtumat olivat mahdollisia viime syksynä. Kuvassa Behmin levynjulkistuskonsertti Helsingin Tavastialla viime syyskuussa.­

9.4. 2:00 | Päivitetty 9.4. 6:11

Miten yhteiskuntaa voidaan avata niin, että koronavirustilanne pysyy hallinnassa?

Rajoitusten purku voisi olla mahdollista asteittain, kun tartuntojen ilmaantuvuusluku laskee ensin alle 50:n ja sen jälkeen alle 25:n, selviää sosiaali- ja terveysministeriön (STM) yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa laatimasta muistiosta.

Rajoitusten purkamista voitaisiin HS:n näkemän muistion mukaan harkita jo huhti–toukokuussa, mikäli ilmaantuvuusluku on laskenut näihin lukemiin vähintään kahden viikon ajaksi. Rajoitusten purkamisesta päättävät aluehallintovirastot ja kunnat.

Lue lisää: Muistio: Koronatilanteen odotetaan helpottuvan vapun tienoilla, tuleva kesä voi olla viime kesän kaltainen

Vaikka tartunnat ovat Suomessa laskusuunnassa, tavoitellut ilmaantuvuusluvut ovat varsinkin Etelä-Suomessa vielä kaukana. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella ilmaantuvuusluku on ollut viimeksi alle purkamisen ehdoksi asetetun ilmaantuvuusluvun eli 50:n lokakuussa.

Tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ilmaantuvuusluku on HS:n keräämien tietojen mukaan 227 ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin 164. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa tartuntojen määrää 14 vuorokauden aikana 100 000:ta asukasta kohti.

Kainuun ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla ilmaantuvuusluku on taas ollut koko alkuvuoden alle 50:n.

Kymmenen sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä alle 50. Tällaisia ovat muun muassa Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirit.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan Husin ja pääkaupunkiseudun alueella tapausmäärien tulee olennaisesti laskea, jotta muistion hahmottelemaan tavoitteeseen on mahdollista päästä. Se onnistuu Varhilan mukaan fyysisiä kohtaamisia edelleen välttämättä ja noudattamalla voimassa olevia rajoituksia.

”Samalla on pohdittava, tarvitaanko mahdollisesti myös joitain uusia rajoituksia”, Varhila kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Varhilan mukaan vielä on vaikea arvioida, millä aikataululla pääkaupunkiseudulla voitaisiin päästä muistion tavoitteisiin.

”Mutta nykyinen tilanne ja sen jatkuminen antaa näkemystä siihen, että asia voisi edetä myönteisesti”, Varhila sanoo.

Turun yliopiston virologian professori Ilkka Julkunen toteaa, että vaikka muistiossa esitetyt hahmotelmat ilmaantuvuusluvuista saattavat kuulostaa kunnianhimoisilta, ne voivat olla saavutettavissa.

Hän perustelee näkemystään Varhilan tavoin Etelä-Suomen tautitilanteen myönteisellä kehityksellä. Lisäksi ikäihmisten ja riskiryhmien rokotus on Julkusen mukaan edennyt varsin hyvin.

”Jos tautitapaukset vähenevät nykyisellä vauhdilla, uskoisin että ilman takapakkeja ilmaantuvuusluku alkaa laskea myös Etelä-Suomessa noin kuukaudessa 50:een tai ainakin alle sataan”, Julkunen sanoo

Muistiossa todetaan myös, että pääsylipulliset yleisötapahtumat voitaisiin sallia, mikäli niissä voidaan taata turvajärjestelyt. Tapahtumien osallistujamäärä saisi olla korkeintaan esimerkiksi 50 tai 100 henkilöä tai tietty prosenttimäärä käytettävissä olevista istumapaikoista.

STM:n Varhilan mukaan vaaditaan ”kokonaisuuden arviointia” ennen kuin voidaan sanoa, pystytäänkö vakaan tautitilanteen alueilla järjestämään toukokuussa pääsylipullisia tapahtumia.

Ilkka Julkunen puolestaan uskoo, että alhaisen ilmaantuvuuden alueilla päästäneen avaamaan esimerkiksi ravintolat aikaisemmin kuin heikon tautitilanteen alueilla. Myös pääsylipullisia tapahtumia voidaan Julkusesta järjestää, kunhan niissä pystytään huolehtimaan turvajärjestelyistä.

Julkusen mukaan oleellisin keino muistion tavoitteen saavuttamiseksi on tuttu: ihmisten on edelleen vältettävä turhia kontakteja.

”Ihmisen todennäköisyys saada tartunta ja tartuttaa muita pienenee merkittävästi, jos hän noudattaa tunnollisesti tartunnan välttämisohjeita”, Julkunen sanoo.

Rajoitusten purussa kannattaa Julkusen mukaan kuitenkin toimia maltillisesti ja varmistaa, että tartuntakäyrät ovat varmasti vakaasti laskevia. Näin rajoituksia ei jouduta ottamaan uudestaan käyttöön, hän sanoo.

Julkusen mukaan tärkeää on myös pitää testausmäärät riittävän suurina.

”Niistä ei voida alkaa tinkiä. Jos testaukset kohdistetaan vain selkeisiin tautitapauksiin, positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on varmasti suurempi.”

Julkunen kuitenkin muistuttaa, että muistion esittämät luvut ovat arvioita.

”Kun esimerkiksi ilmaantuvuusluku laskee tähän suuruusluokkaan, olemme hyvin lähellä sitä, että epidemia kuihtuu pois seuraavien viikkojen tai ainakin kuukausien aikana.”

STM:n ja THL:n muistiossa rajoitusten purun edellytyksenä on ilmaantuvuusluvun lisäksi riittävä testausmäärä, jotta tartuntalukua voidaan pitää luotettavana. Myös positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä saa olla korkeintaan 1,5 prosenttia.

Yhteiskunnan vapauttaminen aloitettaisiin huhti–toukokuun vaihteessa alueilla, joiden epidemiatilanne on vakaa ja ilmaantuvuusluku on alle 50.

”Hieman myöhäisempi ajankohta ja korkeampi raja-arvo voisi olla realistista suurempien kaupunkien, erityisesti pääkaupunkiseudun kohdalla, mutta antaisi niillekin näkymän tilanteen helpottumiseen”, muistiossa todetaan.

Ensimmäisessä vaiheessa tautitilanteeltaan vakailla alueilla voitaisiin vapauttaa asteittain lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta sekä avata julkisia ja yksityisten toimijoiden tiloja sekä pääsylipullisia tapahtumia rajatulla osallistujamäärällä.

Maskein varustettua yleisöä Kulttuuritalossa Club for five -lauluyhtyeen 20-vuotisjuhlakonsertissa viime lokakuussa.­

Henkilökohtaiset hygieniatoimet ja turvallisten tapahtumien ja harrastusten ohjeistukset ovat muistion mukaan tarpeen vähintään siihen asti, että kansallinen rokotusohjelma olisi kokonaisuudessaan viety läpi.

Muistiossa mainitaan, että rajoitusten purussa ”ulkotilojen osalta voitaisiin edetä sisätiloja nopeammin”.

Varhilan mukaan esimerkiksi festivaalien kaltaiset ulkoilmatapahtumat voisivat kesällä olla mahdollisia ”joillakin alueilla terveysturvallisesti järjestettynä ja rajoitetuilla asiakasmäärillä”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat