Tuomioistuin­virasto kannattaa selvitystä tuomioistuinten riippumattomuuden takeista - Kotimaa | HS.fi

Tuomioistuin­virasto kannattaa selvitystä tuomioistuinten riippumattomuuden takeista

Selvityksen tekemistä ehdotti maaliskuussa korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi. Hänen mielestään Suomessakin pitää varautua siihen, että valtaapitävät hyökkäävät jossain vaiheessa tulevaisuudessa oikeusvaltion periaatteita vastaan.

Kari Kuusiniemi on johtanut korkeinta hallinto-oikeutta vuodesta 2018 lähtien.­

9.4. 8:47

Tuomioistuinvirasto kannattaa selvitystä tuomioistuinten riippumattomuuden takeista. Virasto tiedotti kannastaan perjantaina aamulla.

Selvityksen tekemistä ehdotti korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi. Hän esitti selvityksen tekemistä puheessaan hallintotuomioistuin­päivässä maaliskuussa. Kuusiniemi päätti puheensa toteamukseen, että selvityksen tekemisen aika on nyt.

Kuusiniemi kertoi ehdotuksestaan yksityiskohtaisesti myös tämän viikon tiistaina Helsingin Sanomissa. Kuusiniemen mielestä Suomessakin pitää varautua siihen, että valtaapitävät hyökkäävät jossain vaiheessa tulevaisuudessa oikeusvaltion periaatteita vastaan.

Suomessa lainsäädäntö jättää hallituksille mahdollisuuden vaikuttaa tuomioistuinten toimintaan suhteellisen helposti. Niiden toiminnasta ei ole säädetty kovin tarkasti perustuslaissa.

Lue lisää: Suomen tuomioistuinten riippumattomuus ei välttämättä kestäisi epä­demokraattisesti toimivaa hallitusta – KHO:n presidentin mielestä asiasta on käynnistettävä pikaisesti selvitys

Selvityksen tarkoituksena olisi varmistaa, että tuomioistuimet säilyttävät itsenäisen asemansa myös silloin, kun jokin tuleva hallitus kyseenalaistaisi oikeusvaltion periaatteet.

Ruotsi on aloittanut vastaavanlaisen selvitystyön omasta tilanteestaan.

Tuomioistuinvirasto pitää ehdotusta hyvänä. Se kertoo olevansa valmis osallistumaan selvityksen tekemiseen ja viestittäneensä jo tämän asian oikeusministeriölle.

Virasto kertoo tiedotteessaan, että tuomioistuinten rakenteellinen riippumattomuus Suomessa vahvistui edelleen vuoden 2020 alussa, kun Tuomioistuinvirasto aloitti toimintansa. Virastolle siirtyi pääosa niistä tuomioistuinlaitoksen keskushallintotehtävistä, joita aiemmin hoidettiin oikeusministeriössä.

Tuomioistuimet ovat riippumattomia suhteessa Tuomioistuinvirastoon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat