Posti hukkasi Kansallisarkiston kuljetuksen kuukausiksi, ministeri pyysi selvitystä – Lähetyksen osoitekortti oli Postin mukaan ”päässyt repeytymään” - Kotimaa | HS.fi

Posti hukkasi Kansallisarkiston kuljetuksen kuukausiksi, ministeri pyysi selvitystä – Lähetyksen osoitekortti oli Postin mukaan ”päässyt repeytymään”

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoi torstaina Twitter-tilillään pyytäneensä Postilta selvityksen palvelujen laadusta ja luotettavuudesta sekä erityisesti Kansallisarkiston aineiston katoamisesta.

Kansallisarkisto Helsingissä torstaina 8. huhtikuuta.­

9.4. 11:18 | Päivitetty 9.4. 16:04

Posti hukkasi Kansallisarkiston historiallisia aineistoja sisältäneen kuljetuksen lähes kolmeksi kuukaudeksi.

Kuljetus sisälsi lukittavan salkun, jossa oli yhteensä neljä arkistokoteloa, kertoo Kansallisarkiston johtaja Päivi Hirvonen. Koteloiden sisältämä aineisto ei ollut salassa pidettävää eikä arkaluontoista.

Tämän viikon keskiviikkona kuljetus löytyi Postin hallinnasta. Kuitenkin jo ennen aineiston löytymistä Kansallisarkisto ehti ilmoittaa päättäneensä luopua Postin kuljetuspalveluiden käytöstä kaukolainoissa. Kansallisarkiston mukaan syynä olivat aineistojen katoaminen ja vakavat häiriötilanteet.

Hirvonen sanoo, että yhtä pitkää katoamista ei ole aiemmin tapahtunut mutta muita toimitushäiriöitä kaukolainojen kanssa on ollut. Vaikka Kansallisarkisto on sopinut Postin kanssa ovelta ovelle -tyyppisestä palvelusta, on esimerkiksi Kansallisarkistolle lähetettyjä toimituksia päätynyt Postin palvelupisteisiin.

Torstaina eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoi Twitter-tilillään pyytäneensä Postilta selvityksen palvelujen laadusta ja luotettavuudesta sekä erityisesti Kansallisarkiston aineiston katoamisesta.

”Luotettava postin kulku on Postin toiminnan perustaa. Kansallisarkiston päätös luopua Postin palvelujen käytöstä on käytävä läpi perin juurin”, Tuppurainen kirjoitti.

Hirvonen kertoi perjantaina aamulla, ettei hän tiedä selvityksestä vielä kyseistä twiittiä enempää.

”Posti on jo aiemmin ilmoittanut, että he selvittävät ja tutkivat, mistä asia johtuu. Joka tapauksessa on hyvä, että asiaa selvitetään.”

Jyväskylästä tammikuun puolivälissä kohti Helsinkiä suunnannut kuljetus saapui kyllä Helsinkiin, mutta ei lähtenyt eteenpäin Kansallisarkistolle.

Lähetys oli lähes kolme kuukautta perillesaamattomien pakettien joukossa, kertoo Postin paketti- ja verkkokauppapalveluiden liiketoimintajohtaja Tommi Kässi.

”Sen osoitekortti oli päässyt repeytymään. On hyvin harvinaista, että niin tapahtuu”, Kässi sanoo.

”Luonnollisesti olemme hyvin pahoillamme siitä, mitä kyseisen paketin kohdalla tapahtui.”

Kässin mukaan Posti selvittää tapahtumat perin pohjin ja ”ottaa opiksi tehdyistä virheistä”. Pyydetty selvitys valmistuu hänen mukaansa ensi viikon maanantaina.

Kansallisarkiston päätös keskeyttää Postin kuljetuspalveluiden käyttö kaukolainoissa pitää ainakin toistaiseksi, Hirvonen kertoo. Kansallisarkisto aikoo valita tilalle kuljetusyrityksen kilpailuttamalla.

Postin kadottamasta kaukolainausaineistosta ovat kertoneet aiemmin muun muassa Ilta-Sanomat ja Yle.

Oikaisu 10.4. kello 15: Uutisessa oli aiemmin virheellisesti kuva Åbo Akademin kirjaston säilyttämästä K. Suomen Talousseuran arkistosta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat