Vihersisustamisen buumi jatkuu: Korona-aika nosti kasvien kysyntää räjähdysmäisesti - Kotimaa | HS.fi

Vihersisustamisen buumi jatkuu: Korona-aika nosti kasvien kysyntää räjähdysmäisesti

Monimuotoisissa maijoissa riittää ihasteltavaa, mutta myös ”tylsemmät” kasarikasvit, kuten kultaköynnös, nostavat imagoaan harrastajien keskuudessa.

Neljännen polven puutarhakauppias Sam Johansson kertoo, että Calathea-perhe on tällä hetkellä erityisen suosittu. Johansson kuvattuna Pukinmäen puutarhassa Helsingissä 9. huhtikuuta.­

11.4. 2:00 | Päivitetty 11.4. 8:13

Korona-ajan kotoilu näyttää kasvattaneen jo pidempään jatkunutta innostusta viherkasveihin.

Kolmesta yrityksestä kerrotaan, että koronavuosi kasvatti viherkasvien myyntiä.

Haastatelluissa yrityksissä toimii perinteinen puutarhamyymälä ja verkkokauppa. Kaikissa näissä erityisesti verkkokaupan suosion nousu havaittiin viime vuoden maaliskuulta alkaen.

”Viime vuosi oli tosi kiireinen. Huhtikuussa 2020 tilausmäärät olivat ennätysmäiset”, kertoo kortesjärveläisen Luoman puutarhan ja sen ylläpitämän Viherkasvit.net-verkkokaupan toiminnasta vastaava Anniina Syrjälä.

Hän ei osaa sanoa, johtuuko ilmiö koronasta vai siitä, että verkkokauppa toimii nyt neljättä vuottaan. Sen myynti on tuplaantunut tasaisesti vuosittain.

Jyväskylässä toimivan Viherlandian ylläpitämän verkkokaupan myynti ”räjähti” toimitusjohtaja Erja Pirneksen mukaan viime keväänä maaliskuun viimeisellä viikolla.

”Verkkokaupan liikevaihto kolminkertaistui viime tilikaudella, ja sama suuntaus jatkuu edelleen. Olemme joutuneet satsaamaan uusiin pakkaamotiloihin ja siirtämään henkilöstöresursseja verkkokaupan puolelle.”

Pirnes arvelee verkkokaupan räjähdysmäisen suosionnousun johtuvan siitä, etteivät ihmiset uskaltaneet lähteä myymälöihin viime keväänä.

Kummastakaan, Luoman puutarhalta tai Viherlandiasta, ei haluta julkistaa liikevaihdon nousuun liittyviä tietoja euromääräisinä.

Jo vuonna 1911 aloittaneella, helsinkiläisellä Pukinmäen puutarhalla viherkasvien suosion nousu huomattiin ensin myymälässä viime syksynä.

Paikan uudistettavana olleen verkkokaupan käyttöönottoa päätettiin tuolloin aikaistaa, kertoo neljännen polven puutarhakauppias Sam Johansson.

Laajennettu verkkokaupan tarjonta vaikutti myyntilukuihin huomattavasti, vaikka rahallisesti suurin kasvu tapahtui edelleen myymälässä.

”Juuri ihmettelin, kun tammi–maaliskuussa 2020 myimme viherkasveja noin 7 000 eurolla ja tänä vuonna samaan aikaan 48 000 eurolla”, hän toteaa lähes seitsenkertaistuneesta alkuvuoden myynnistä.

”Viime vuonna ei ollut verkkokauppaa. Yksi selittävä tekijä on korona, kun ollaan paljon kotona ja viherkasveja käytetään enemmän. Olemme panostaneet myös mainontaan, mitä emme olleet aiemmin tehneet”, Johansson toteaa.

Kaikki kolme kasvien verkkokauppaa lähettävät odotettuja pakettejaan Helsingistä Inariin saakka.

Johanssonin mukaan toimitukset ovat sujuneet kohtuuhyvin, vaikka muutamat lähetykset ovat inhimillisen erehdyksen vuoksi päätyneet määränpäähänsä umpijäässä.

Luoman puutarhan Syrjälän mukaan heidän lähetyksissään paleltumisprosentti on neljän luokkaa.

Talven toimikautta on sujuvoittanut erityisen lämpöpakkauksen käyttöönotto. Sen käytön Syrjälä keksi ulkomailta, mistä kasvitrendit muutenkin siirtyvät Suomeen.

Johansson pystyy nimeämään tällä hetkellä yhden kasviryhmän suosiossaan yli muiden: maijat eli Calathea-perheen. Miksi juuri ne?

”Graafisuuden perusteella, ne ovat oikein hienoja ja sisustuksellisia. Mitä maailmalla nostetaan esiin, se tulee meillekin.”

Hänen mukaansa perinteisistä kasveista ovat nousseet uudelleen pinnalle vähään tyytyvät kultaköynnökset ja erilaiset juorut.

Samaan näkemykseen yhtyvät Syrjälä ja Viherlandian Pirnes.

Luoman puutarhan verkkokaupan viime vuoden myydyimpien kasvien ykkösenä koreilee violettiin vivahtava Nanouk-niminen juoru.

Pirnes nostaa tarjonnasta esiin 1980-luvun ja sitä vanhemmat kasvit. Suosittuja ovat tutut kasvit, kuten peikonlehti, mutta erityisesti niiden uudet, jalostetut versiot.

”Mukaan on tullut hyvin paljon nuoria harrastajia, naisia ja miehiä, jotka ovat kiinnostuneita erikoisuuksista.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat