Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa räjähti – yksi vietiin sairaalaan kun kaasupullo antoi periksi paineelle - Kotimaa | HS.fi

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa räjähti – yksi vietiin sairaalaan kun kaasupullo antoi periksi paineelle

Onnettomuuden syytä selvitetään. Loukkaantuneen tilasta tai vamman vakavuudesta ei ollut vielä sunnuntaina tarkkaa tietoa.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos sunnuntaina päivällä.­

11.4. 11:10 | Päivitetty 11.4. 17:58

Jyväskylän yliopistossa tapahtui sunnuntaiaamuna räjähdysonnettomuus, kun kaasunkäsittely­laitteiston osa räjähti fysiikan laitoksen kiihdytin­laboratoriossa yhdeksän aikaan aamulla, yliopistolta kerrotaan. Yksi ihminen vietiin räjähdyksen vuoksi sairaalahoitoon.

Fysiikan laitoksen johtaja, professori Timo Sajavaara kertoo STT:lle, että kyseessä oli ilmeisesti pienen kaasupullon paineräjähdys, ei minkäänlainen paloräjähdys.

Verenvuotoa aiheuttanut vamma syntyi loukkaantuneen jalkaan, mutta sen vamman vakavuudesta Sajavaaralla ei ollut vielä sunnuntaina tarkempaa tietoa.

”Verta siinä on jonkin verran menetetty. Kyseessä on tutkimushenkilökunnan jäsen. Laboratoriossa oli mittaukset käynnissä, ja hän oli tekemässä mittauslaitteistoon liittyvää huoltotoimenpidettä”, Sajavaara kertoo.

Laitoksella oli paikalla myös useita muita ihmisiä, jotka onnettomuuden tapahduttua hälyttivät apua.

Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrotaan Helsingin Sanomille, ettei paikalle ole kutsuttu yksiköitä palopelastustehtäviin. Pelastuslaitos oli vastaanottanut pyynnön ensihoidon avustamisesta kello 9 aikaan sunnuntaiaamuna.

Lähimpänä loukkaantunutta ollut työkaveri lähti Sajavaaran mukaan saattamaan tätä sairaalaan.

Onnettomuuden syytä selvitetään parhaillaan.

Sajavaara kertoo Helsingin Sanomille, että käynnissä oli usein toistettava, rutiininomainen huoltotoimenpide, jossa tällä kertaa jokin meni pieleen. Räjähdys oli pienimuotoinen, eikä aiheuttanut vaaraa huoltotoimenpidettä suorittanutta henkilöä lukuun ottamatta muulle paikalla olleelle henkilökunnalle.

Sajavaaran mukaan tapahtumien kulku selviää vasta, kun päästään haastattelemaan sairaalaan vietyä henkilöä. Lisäksi muita paikalla olleita haastatellaan.

”Nyt perataan tarkasti, miten tällaisen tapahtuminen on ollut edes mahdollista. Arvioidaan turvallisuusasiat uudelleen ja yritetään selvittää, mitä siinä tapahtui”, Sajavaara sanoo.

Hänen mukaansa kiihdytinlaboratoriossa tehdään ydinfysiikan tutkimusta, mutta onnettomuudessa ei aiheutunut säteilyvaaraa.

”Tutkimukset tietysti loppuivat tältä päivältä.”

Yliopiston kiihdytinlaboratoriossa on paljon eri tutkimusasemia, jotka ovat täysin toisistaan riippumattomia. Räjähdyksen materiaalivahinko rajoittui rikkoutuneeseen laitteistoon. Sajavaaran mukaan onnettomuus ei näillä tiedoin viivytä muiden tutkimusasemien toimintaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat