Maaliskuu oli Turun pahin epidemiakuukausi – Kartta näyttää Turun koronavirustartunnat postinumeroalueittain - Kotimaa | HS.fi

Maaliskuu oli Turun pahin epidemiakuukausi – Kartta näyttää Turun koronavirustartunnat postinumeroalueittain

Virus levisi maaliskuussa Turun telakan lähialueilla, vaihto-opiskelijoiden asuntoloissa sekä Varissuolla.

Poliisi valvoi maaliskuussa Turun Ylioppilaskylässä karanteeneja. Koronavirus levisi rajusti vaihto-opiskelijoiden keskuudessa.­

11.4. 13:22 | Päivitetty 12.4. 10:10

Turussa todettiin maaliskuussa ennätykselliset, noin 1 500 uutta koronavirustartuntaa. Aiempi ennätys oli joulukuulta, jolloin tartuntoja kirjattiin yli 850.

Maaliskuun aikana kaupungin ilmaantuvuusluku kipusi lähelle Helsingin ilmaantuvuutta.

Missä kaupungin tartuntapesäkkeet sijaitsivat ja mitä taustatekijöitä niistä tiedetään?

HS pyysi Turun kaupungilta tiedot tartunnoista postinumeroalueittain. Kaupunki kokoaa uusista tartunnoista alueellisen tilaston kuukausittain. Sen mukaan kaupungin koronatartunnat ovat keskittyneet muutamalle postinumeroalueelle.

Ylioppilaskylän (postinumero 20540) alueella todettiin kuukauden aikana yli 200 uutta tartuntaa. Määrän nosti ennätystasolle maaliskuun aikana paljastunut tartuntarypäs, jossa virus levisi vaihto-opiskelijoiden keskuudessa.

Lue lisää: Opiskelijat jonottivat testausbussiin Turussa poliisin valvoessa karanteeneja – ”Rehellisesti sanottuna olen todella ärsyyntynyt”, sanoo ranskalainen vaihto-opiskelija

Vaihto-opiskelijoiden tartuntoja kirjattiin myös muille alueille kuten Vasaramäkeen (20720), jossa sijaitsee karanteeniin viime kuussa asetettu asuntola. Vasaramäen tartuntojen määrä nelinkertaistui helmikuuhun verrattuna.

”Opiskelijoiden keskuudessa levisi eteläafrikkalaisen variantin muunnos, joka näyttää olevan herkkä tarttumaan”, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungilta kertoo.

Noin 80 prosenttia kaupungin tartunnoista on koronaviruksen brittimuunnosta. Myös se on aiempaa viruskantaa herkemmin tarttuva.

Asukaslukuun suhteutettuna eniten tartuntoja todettiin maaliskuussa Pansion ja Pernon postinumeroalueella (20240). Näiden tartuntojen taustalla on Turun telakan tartuntarypäs.

”Alueella ja telakalla on tehty paljon töitä tartuntojen saamiseksi kuriin, joten oletettavasti tämän kuun aikana tilanne rauhoittuu”, Peltoniemi sanoo.

Telakan tartuntarypäs on heijastunut myös Pahaniemen alueelle (20210), jossa todettiin maaliskuun aikana 65 uutta tartuntaa.

Ulkomaalaisten saamien tartuntojen määrää ei pysty tilastoista selvittämään, ainakaan helposti. Jos tartunnan saaneella ei ole vakituista osoitetta Suomessa, hänet tilastoidaan testipaikan postinumeron mukaan.

”Näin ollen osa ulkomaalaisista kirjautuu Turkuun. On vain hyväksyttävä, että isommissa kaupungeissa tilastoihin kirjautuu muitakin kuin kaupungin asukkaita.”

Tartuntojen alueellinen seuranta on auttanut Turun terveysviranomaisia kohdentamaan toimia kaupungin sisällä. Kun Turun keskustan (20100) alueella todettiin viime syksyn aikana runsaasti uusia tartuntoja, neuvontaa kohdennettiin yliopistoihin.

Ehkä eniten lisätoimia on kohdennettu Varissuon alueelle (20610), jossa on todettu lukumääräisesti eniten tartuntoja tämän vuoden aikana.

Alueella asuu paljon maahanmuuttajataustaisia.

”Meillä on ollut yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin kanssa, ja sivistystoimialan omankieliset työntekijät ovat jalkautuneet kertomaan koronasta ja suojautumisesta. Tämän lisäksi esimerkiksi alueen kaupat ovat jakaneet tietoa ja maskeja.”

Peltoniemi kertoo, että Turussa on tehty yhteistyötä eri maahanmuuttajaryhmien kanssa ja he ovat vieneet aktiivisesti tietoa omiin yhteisöihinsä.

”Tätä yhteistyötä jatketaan myös koronarokotusten parissa.”

Varissuon tartunnoissa näkyy se, miten kotitalouden koko vaikuttaa tartuntoihin. Kun keskustan alueella yli 60 prosenttia talouksista on yhden henkilön talouksia, Varissuolla on runsaasti isoja lapsiperheitä.

”Tiedämme, että korona tarttuu herkimmin samassa taloudessa asuviin, joten Varissuolla virus on levinnyt usein saman perheen sisällä”, Peltoniemi sanoo.

Hän muistuttaa, että tartuntamäärien seuraaminen alueittain ei näytä koko kuvaa epidemiasta, sillä testaaminen nostaa todettujen tartuntojen määrää.

”Kun meillä oli joulukuussa hankala koronavaihe ja tartuntaluvut olivat Varissuolla tosi suuret, sairaalahoidon tarve jäi kuitenkin pieneksi. Tämä selittyi sillä, että meillä oli matala testikynnys ja testasimme myös oireettomia”, Peltoniemi sanoo.

Joillain Turun alueilla todetaan vain muutamia kymmeniä tartuntoja kuukausittain.

”Se ei tarkoita, että alueella ei olisi tartuntariskiä. Tilasto näyttää sairastuneen kodin postinumeron, mutta se ei kerro tartuntapaikkaa, joka voi olla vaikkapa työpaikka.”

Kaupungin epidemiatilanne on nyt helpottamassa tiukkojen rajoitustoimien ansiosta. Viime kuussa ilmaantuvuus nousi jopa yli 400:n. Ilmaantuvuus tarkoittaa tartuntojen määrää 14 vuorokauden aikana 100 000:ta asukasta kohti.

Vielä pari viikkoa sitten kaupungissa todettiin viikon aikana yli 400 tartuntaa. Pääsiäisviikolla uusia tartuntoja tilastoitiin 209. Perjantaina ilmaantuvuusluku oli 243,7.

Oikaisu maanantaina 12.4. klo 10.08. Jutun alkuperäisessä kartassa Turun keskusta näkyi harmaana alueena, jonka tartunnoista ei olisi tietoa. Todellisuudessa Turun keskusta kuuluu 20100 postinumeroalueeseen, jossa todettiin viime kuussa 145 tartuntaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat