Rajaliikenne vilkastui Helsingin satamassa viime viikolla, lähes 60 matkustajaa käännytettiin - Kotimaa | HS.fi

Rajaliikenne vilkastui Helsingin satamassa viime viikolla, lähes 60 matkustajaa käännytettiin

Merivartiosto muistuttaa, etteivät ihmiset voi itse määrittää työmatkansa välttämättömyyttä. Todistus negatiivista koronatestistä, sairastettu koronavirustauti tai rokotustodistus eivät oikeuta ulkomaan kansalaisen maahantuloon.

Rajavartijat tekivät maahantulotarkastusta Tallinnasta saapuville matkustajille Länsiterminaalissa Helsingissä 26. tammikuuta 2021.­

12.4. 21:08

Suomeen saapui Helsingin sataman kautta viime viikolla noin 30 prosenttia enemmän matkustajia kuin viikkoa aiemmin, kertoo Suomenlahden merivartiosto tiedotteessaan.

Helsingin sataman kautta Suomeen saapui viime viikolla runsaat 14 000 henkilöä, kun toissa viikolla saapuneita matkustajia oli hieman yli 11 000.

Käännytyspäätösten valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat toimenpiteet työllistivät sataman rajatarkastusyksikköä huomattavan paljon.

Viime viikon aikana Helsingin satamassa käännytettiin 58 henkilöä, mikä on 12 enemmän kuin viikkoa aikaisemmin.

Yleisin käännytysperuste oli uhka kansanterveydelle sekä pyrkiminen Suomeen sellaiseen työhön, joka ei kuulu yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömien työtehtävien piiriin.

Tiedotteessa muistutetaan, että ihmiset eivät voi itse määrittää työmatkansa välttämättömyyttä. Todistus negatiivisesta koronatestistä, lääkärintodistus sairastetusta koronavirustaudista tai rokotustodistus eivät oikeuta ulkomaan kansalaisen maahantuloon.

Työnantajan tulee erillisellä lomakkeella perustella, miksi Suomeen tulevan työntekijän työtehtävä on kriittinen ja sellainen, ettei työsuoritus kestä viivästystä.

Suomenlahden merivartioston rajavartijat ovat myös jatkaneet matkustajien tiedottamista Suomen maahantulorajoituksista Tallinnan satamassa. Tämä johti tiedotteen mukaan viime viikolla siihen, että 41 matkustajaa luopui matkustusaikeistaan Suomeen tai päätti siirtää matkaansa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Suomeen saapui viime viikolla muista Schengen-maista runsaat 3 800 matkustajaa. Muualta kuin Schengen-maista Suomeen tuli Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta 2 450 henkilöä. Määrät ovat suunnilleen samat kuin viikkoa aiemmin.

Käännytyksiä oli sisärajatarkastusten seurauksena 18 ja ulkorajatarkastusten seurauksena 14.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja toisen Schengen-alueeseen kuuluvan valtion rajan ylittävää liikennettä. Ulkorajaliikenne tarkoittaa puolestaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattoman maan välistä liikennettä.

Myös Helsinki-Vantaan käännytysten yleisin syy oli se, että matkustaja pyrki Suomeen muusta kuin välttämättömästä syystä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat