Kaivokseen jumiin jääneen sukeltajan epäillään hukkuneen Pieksämäellä, etsintä voi kestää useita päiviä – kadonnut on kokenut kaivossukeltaja - Kotimaa | HS.fi

Kaivokseen jumiin jääneen sukeltajan epäillään hukkuneen Pieksämäellä, etsintä voi kestää useita päiviä – kadonnut on kokenut kaivossukeltaja

Ilmoitus onnettomuudesta tuli poliisille kello 13.35, jolloin poliisin saamien tietojen mukaan sukeltaja olisi ollut jumissa jo tunnin ajan.

Kuva Montolan kaivokselta vuonna 2008, jolloin paikalta etsittiin myös kadoksissa ollutta sukeltajaa.­

13.4. 15:38 | Päivitetty 13.4. 20:03

Laitesukeltajan epäillään hukkuneen Montolan kaivoksen sukelluspaikalla Pieksämäellä, kertoo Itä-Suomen poliisilaitos.

Sukeltajan uskotaan jääneen jumiin kaivokseen, kun hän oli sukeltamassa toisen henkilön kanssa. Kadonnut sukeltaja on keski-ikäinen mies.

Pelastuslaitos etsi miestä usean tunnin ajan ja lopetti pelastustoimet kello 15.40. Kateissa olevan sukeltajan etsintävastuu siirtyi poliisille.

Poliisin mukaan miehen sukelluspari selvisi pois kaivoksesta ja ilmoitti katoamisesta hätäkeskukseen. Häntä ei ole vielä pystytty puhuttamaan, sillä hänet on toimitettu sairaalahoitoon.

Onnettomuudesta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Itä-Suomen poliisilaitokselta kerrottiin aiemmin HS:lle, että ilmoitus onnettomuudesta tuli poliisille kello 13.35, jolloin poliisin saamien tietojen mukaan sukeltaja olisi ollut jumissa jo tunnin ajan.

Poliisi selvittää tapahtumien kulkua ja järjestää kaivokselle riittävän ammattitaitoisia luolasukellukseen erikoistuneita sukeltajia. Etsintä voi pahimmillaan kestää useita päiviä.

Poliisi tiedottaa tapauksesta lisää aikaisintaan keskiviikkona iltapäivällä.

Savon Sanomien mukaan Montolan kaivos on entinen kalkkikaivos, joka on kaivostoiminnan loppumisen jälkeen täyttynyt pohjavedellä.

Kaivos on syvä, minkä takia se on vaativa sukelluskohde. Lehden tietojen mukaan pelastuslaitoksen sukeltajat eivät päässeet niin syvälle, minkä takia avuksi pyydettiin tekniikkasukeltajia.

Montolan kaivoksessa on aiemmin tapahtunut kaksi sukeltajan kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Nämä turmat sattuivat vuosina 2008 ja 2013.

Kadoksissa oleva sukeltaja on kokenut kaivossukeltaja, kerrotaan Montolan kaivossukeltajat -yhdistyksestä.

Montolan kaivos oli aiemmin vesijohtoveden ottopaikka, eikä kaivoksessa saanut sukeltaa. Vuonna 2016 sukellus tuli jälleen sallituksi. Silloin perustettiin myös Montolan kaivossukeltajat -yhdistys, joka valvoo ja kontrolloi siellä sukeltamista.

”Nyt kadoksiin jäänyt mies on kokenut sukeltaja. Olen sukeltanut hänen kanssaan useita kertoja vuodesta 2006 alkaen”, kertoi yhdistyksen puheenjohtaja Jani Santala STT:lle tiistaina.

Mahdollista syytä sille, että mies näyttää jääneen kaivokseen, kaivossukeltajien yhdistyksen Santala ei lähde arvuuttelemaan.

”Se selviää myöhemmin. Asiaa on aivan turha lähteä nyt spekuloimaan.”

Sen Santala toteaa, että sattuneiden sukellusonnettomuuksien syy ei löydy yleensä laitevioista tai esimerkiksi kaasun loppumisesta.

Santalan mukaan Suomen kaivoksiin pääsee sukeltamaan ylipäänsä vasta kokeneena sukeltajana, jolloin takana on kursseja ja koulutusta.

”Kaivossukeltaminen on tekniikkasukeltamista, joka vaatii juuri sitä varten laaditun koulutuksen. Voi sanoa”, että tämän harrasteen aloittaakseen on käytävä pitkä tie.

Suomessa on useita muitakin kaivossukeltajien käytössä olevia entisiä kaivoksia. Sukeltaa voi esimeriksi Lohjalla, Kuortaneella ja Haverin kultakaivoksella Ylöjärvellä.

”Vuosittain Montolassa tehdään yli 2000 sukellusta. Nyt korona-aikaan määrä on laskenut, Santala sanoo.

Hänen mukaansa Montola ei ole vaikea paikka sukeltaa.

”Siellä on vakaat olosuhteet, hyvä näkyvyys ja ohjausnarut. Sukelluskohteena Montola on eräs turvallisimpia kaivoksia, mutta joskus valitettavasti sattuu vahinkoja”, niin kuin kaikessa harrastamisessa.

Santala lisää, että yhdistys on tehnyt Montolassa sukeltamisen turvaohjeet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa.

Montolan aiemmassa 2000-luvun kuolemantapauksessa viranomaiset otaksuivat, että sukeltaja oli eksynyt sen jälkeen, kun kaivoksen seinämistä irronnut kalkki oli heikentänyt näkyvyyden erittäin huonoksi.

”Yleensä näkyvyys on kaivoksessa hyvä. Mutta vaikka näkyvyys menisikin, sukellusreiteillä on ohjausnarut, joiden avulla löytää pois sokkonakin. Luolasukeltaja ei koskaan luota pelkästään yhteen turvavälineeseen”, Santala painottaa.

Kaivoksissa ei hänen mukaansa sukelleta koskaan yksin.

”Minimimäärä on kaksi sukeltajaa.”

Montolan kaivos on aidattu, joten luvatta sinne ei pääse.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat