Johnson & Johnson keskeyttää rokote­toimitukset Eurooppaan, THL:n Nohynekin mukaan Suomen rokotustahti hidastuu - Kotimaa | HS.fi

Johnson & Johnson keskeyttää rokote­toimitukset Eurooppaan, THL:n Nohynekin mukaan Suomen rokotustahti hidastuu

Aiemmin tiistaina Yhdysvaltojen terveysviranomaiset suosittelivat Johnson & Johnsonin rokotteen käytön keskeytystä. Maassa on raportoitu kuusi tapausta, joissa rokotteen saaneilla on todettu veritulppa.

13.4. 17:11 | Päivitetty 13.4. 22:02

Lääkeyhtiö Johnson & Johnson ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä koronarokotteidensa toimitukset Euroopan maihin. Syynä ovat Yhdysvalloissa ilmi tulleet veritulppatapaukset, joiden epäillään liittyvän Johnson & Johnsonin rokotteeseen.

”Olemme päättäneet ennakoivasti lykätä rokotteiden toimituksia Eurooppaan”, yhtiö sanoi tiedotteessaan.

Yhtiö kertoo tutkivansa veritulppatapauksia yhdessä Euroopan terveysviranomaisten kanssa.

Johnson & Johnsonin päätöksen jälkeen Euroopan komissio sanoi pyytävänsä yhtiöltä selvennystä ”täysin odottamattomaan” ilmoitukseen, EU-lähde kertoi uutistoimisto Reutersille.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi Reutersille odottavansa Euroopan lääkevirasto Eman sekä Yhdysvaltain elintarvike‑ ja lääkevirasto FDA:n arvioita siitä, onko veritulppatapauksilla yhteys rokotteeseen.

Maanantaina Johnson & Johnsonin kerrottiin aloittaneen rokotetoimitukset EU:lle. Toimitukset alkoivat viikon etuajassa, sillä alun perin yhtiön rokotetoimitusten oli tarkoitus alkaa 19. huhtikuuta.

Johnson & Johnson on lupautunut toimittamaan EU:lle 55 miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

Suomen osuus rokotteista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 2,4 miljoonaa annosta. Määrä on siinä mielessä merkittävä, että muista käytössä olevista rokotteista poiketen Johnson & Johnsonin rokote annetaan vain yhtenä pistoksena kahden sijasta.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi STT:lle, että Johnson & Johnsonin koronarokotteen toimitusten pysäyttäminen Eurooppaan hidastaa Suomen rokotustahtia.

”Kyllä se meidän tahtiamme hidastaa. Oli ajateltu, että ne ovat tärkeä osa meidän ohjelmaamme”, Nohynek kertoo STT:lle.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio puolestaan sanoo HS:lle, että yhtiön päätös ei ainakaan aluksi juuri vaikuttaisi Suomen rokotustahtiin. Se voisi kuitenkin hidastua, jos keskeytys pitkittyy.

Kontio sanoi tiistai-iltana Ylen A-studiossa, että viivästyminen vaikuttaisi erityisesti perusterveiden työikäisten rokotusaikatauluun, sillä Johnson & Johnsonista toivottiin apua riskiryhmiin kuulumattoman aikuisväestön rokotustahdin vauhdittamisessa.

Kontio kertoo HS:lle, että Johnson & Johnsonin rokotteita ei ole vielä tullut Suomeen. Nohynekin mukaan rokotteita oli tarkoitus tulla touko–kesäkuussa ”ihan kunnolla”.

”Ensimmäisen erän piti tulla tällä viikolla, mutta käsittääkseni rokotetta ei nyt ole tulossa Suomeen yhtään”, Kontio sanoo.

Aiemmin tiistaina Yhdysvaltojen terveysviranomaiset suosittelivat Johnson & Johnsonin rokotteen käytön keskeyttämistä, kunnes rokotteen mahdollinen yhteys veritulppatapauksiin selvitettäisiin. Maan tautienehkäisyvirasto aikoo järjestää asiasta kokouksen keskiviikkona.

Viraston mukaan kyseessä on varotoimi, joka on voimassa sen aikaa, kun rokotteen yhteyttä veritulppatapauksiin tutkitaan.

Maanantaihin mennessä Johnson & Johnsonin rokotetta oli annettu yhteensä yli 6,8 miljoonalle yhdysvaltalaiselle. Rokotteen saaneilla on raportoitu kaikkiaan kuusi veritulppatapausta. Veritulppaoire on siis ilmennyt noin yhdellä miljoonasta rokotetusta.

Kaikki kuusi olivat 18–48-vuotiaita naisia. Yksi heistä kuoli veritulpan takia, ja yksi on sairaalassa vakavassa tilassa, kertoi sanomalehti The New York Times.

”Verrattuna viruksen aiheuttamiin erilaisiin verenhyytymähäiriöihin sehän on äärimmäisen harvinainen”, Nohynek kommentoi rokotteen mahdollista sivuoiretta.

Hän muistuttaa, että Johnson & Johnsonin rokote on osoittautunut testeissä hyvin tehokkaaksi ja tarjoaa lähes 100-prosenttisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

”Se täytyy tietysti suhteuttaa siihen. Mutta ymmärrän hyvin, että jos on kysymys nuorista terveistä ihmisistä ja jos haittana on kuolema, niin toleranssi on huono”, Nohynek sanoo.

Suomen ja Euroopan rokotussuunnitelmat olivat hankaloituneet jo ennen Johnson & Johnsonin toimituskatkoa. Syynä ovat Astra Zenecan rokotteeseen liittyvät hyvin harvinaiset aivolaskimoiden veritulpat ja niiden seurauksena tehdyt varotoimet.

Euroopan lääkevirasto Ema totesi viime viikolla, että yhteys aivolaskimoiden tukosten ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on mahdollinen. Eman mukaan rokotteen hyödyt ovat kuitenkin selvästi sen mahdollisia haittoja suuremmat.

Tällä hetkellä rokotetta annetaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti Suomessa 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä pohti tiistaina kokouksessaan suosituksia Astra Zenecan koronarokotteen käyttämisestä. Ryhmän päätöksistä kerrotaan keskiviikkona.

Sekä Johnson & Johnsonin että Astra Zenecan rokotteet perustuvat adenovirusvektoriksi kutsuttuun teknologiaan. Siinä ihmiselle vaaratonta adenovirusta käytetään kuljettimena, joka vie soluille ohjeet koronavirukselta suojautumiseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat