Jehovan todistajien johtohenkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta: Miljoonien eurojen lahjoituksia kerättiin ilman lupaa - Kotimaa | HS.fi

Jehovan todistajien johtohenkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta: Miljoonien eurojen lahjoituksia kerättiin ilman lupaa

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Jehovan todistajien johdossa toimineita henkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta. Esitutkinnan mukaan muun muassa Vartiotorni-lehdessä on jaettu lahjoitustilin numeroa ilman rahankeräyslupaa.­

14.4. 11:05

Suomen Jehovan todistajien johtotehtävissä toimineita ihmisiä epäillään rahankeräysrikoksesta. Heidän epäillään keränneen lahjoituksia miljoonien eurojen edestä ilman rahankeräyslupaa, kertoo valtionsyyttäjä Mika Appelsin.

Tapauksen esitutkinta on valmistunut. Rikosepäilyt ovat parhaillaan syyteharkinnassa.

Rikoksesta epäillään noin kymmentä henkilöä. He ovat työskennelleet rikosepäilyjen aikaan Jehovan todistajien johtotehtävissä.

Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Rikosepäilyt liittyvät Appelsinin mukaan siihen, että Jehovan todistajien Vartiotorni-lehdissä ja nettisivuilla on jaettu lahjoitustilin numeroa. Toiminnalle ei ole ollut rahankeräyslupaa.

”Nyt arvioidaan sitä, olisiko lupa pitänyt olla ja onko se jätetty tahallisesti hankkimatta”, Appelsin sanoo.

Esitutkinta sai aikanaan alkunsa Poliisihallituksen ilmoituksesta.

Rikosepäilyt koskevat muutaman vuoden aikajaksoa 2010-luvun puolivälissä.

Jehovan todistajien nettisivuilla kerrotaan, että lahjoitusvarat käytetään järjestön uskonnolliseen toimintaan ja humanitaariseen apuun.

Appelsinin mukaan kenenkään ei epäillä hyötyneen mahdollisesta luvattomasta rahankeräystoiminnasta suoraan henkilökohtaisesti.

”Toiminta on pyörinyt pitkälti lahjoitusvaroilla. Kokonaisuudessa kyse on miljoonista euroista”, valtionsyyttäjä Appelsin sanoo.

Hän arvioi, että syyteharkinta valmistuu vielä kevään aikana. Jos syyttäjä nostaa tapauksesta syytteitä, ne käsitellään käräjillä Etelä-Suomessa.

Jehovan todistajilla on noin 17 000 jäsentä Suomessa.

Rikosepäilyistä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat