Kaivokseen jumiin jäänyt sukeltaja löytyi kuolleena Pieksämäellä: sukellusparin tietojen mukaan turma sattui ylösnousu­vaiheessa - Kotimaa | HS.fi

Kaivokseen jumiin jäänyt sukeltaja löytyi kuolleena Pieksämäellä: sukellusparin tietojen mukaan turma sattui ylösnousu­vaiheessa

Sukeltaja löytyi kuolleena vedenalaisesta kaivoskuilusta, kertoo Itä-Suomen poliisilaitos. Ruumis nostettiin pintaan myöhään tiistaina illalla.

Montolan kaivokselta on etsitty aiemminkin kadoksissa ollutta sukeltajaa. Kuva on vuodelta 2008.­

14.4. 11:18 | Päivitetty 14.4. 14:16

Tiistaina Montolan kaivoksen sukelluspaikalla Pieksämäellä laitesukeltamassa ollut mies on löydetty kuolleena. Itä-Suomen poliisilaitos kertoo tiedotteessaan, että ruumis nostettiin pintaan tiistaina illalla.

Paikalle hälytetty valtakunnallinen Vapepan erikoissukellus­ryhmä sai nostettua kaivokseen jääneen sukeltajan pintaan tiistaina kello 19.55. Sukeltaja löytyi kuolleena vedenalaisesta kaivoskuilusta.

Keski-ikäisen sukeltajan uskotaan jääneen jumiin kaivokseen, kun hän oli sukeltamassa toisen ihmisen kanssa.

Poliisin mukaan miehen sukelluspari selvisi pois kaivoksesta ja ilmoitti katoamisesta hätäkeskukseen. Häntä ei ole vielä pystytty puhuttamaan, sillä hänet on toimitettu sairaalahoitoon.

Poliisin mukaan häneltä heti tapahtuman jälkeen saatujen alustavien tietojen mukaan toiselle sukeltajalle tapahtui jotain ylösnousu­vaiheessa, mikä johti tämän kuolemaan.

Rikoskomisario Harri Hauhia ei vielä tässä vaiheessa tarkenna tapahtuneen yksityiskohtia.

”Ensin pitää tietää kuolinsyy varmaksi, tarkistaa laitteet ja olosuhteet ja vasta sitten voidaan tehdä tulkintoja”, Hauhia kertoo HS:lle.

Tapahtumien kulku ja kuolemaan johtaneet seikat pyritään selvittämään poliisitutkinnassa. Asiassa ei ole tullut esiin syytä epäillä rikosta, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Itä-Suomen poliisilaitokselta kerrottiin tiistaina HS:lle, että ilmoitus onnettomuudesta tuli poliisille tiistaina kello 13.35, jolloin poliisin saamien tietojen mukaan sukeltaja olisi ollut jumissa jo tunnin ajan.

Savon Sanomien mukaan Montolan kaivos on entinen kalkkikaivos, joka on kaivostoiminnan loppumisen jälkeen täyttynyt pohjavedellä. Kaivos on syvä, minkä takia se on vaativa sukelluskohde.

Pelastuslaitoksen sukeltajat eivät päässeet tarpeeksi syvälle, minkä takia avuksi pyydettiin tekniikkasukeltajia.

Hauhialla ei ollut keskiviikkona aamulla tarkkaa tietoa siitä, mihin aikaan paikalle kutsuttu Vapepan erikoissukellus­ryhmä aloitti sukeltamisen eli kauanko miehen löytämisessä kesti. Hän ei myöskään kommentoi sitä, kuinka syvältä luolastosta mies löytyi.

Lopullinen kuolinsyy varmistuu oikeus­lääketieteellisten tutkimusten jälkeen. Poliisi ei tässä vaiheessa ota kuolinsyyhyn tai tapahtumien kulkuun enempää kantaa. Tutkinnasta osa on kuolemansyyn­tutkintaa, josta ei kerrota enempää.

Myös Onnettomuustutkinta­keskus (Otkes) on ryhtynyt tutkimaan tapahtunutta.

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että tapauksesta ei tehdä Otkesissa itsenäistä tutkintaa, vaan se otetaan mukaan osaksi laajempaa tapaturmaisia hukkumisia käsittelevää tutkimusta.

”Lähtökohtaisesti Otkes ei tutki sukellusonnettomuuksia, ellei kyseessä ole kaupallinen toiminta. Eikä tässä ole siitä kyse”, Nurmi sanoo.

Kyseisestä laajempaa tutkimusta varten Otkes kerää tietoja vuoden 2021 ajan. Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää tarkemmin kaikenlaisia hukkumiskuolemia. Tuoreen sukellusonnettomuuden lisäksi tarkastelussa on hukkumiskuolemia, jotka seuranneet muun muassa heikoilla jäillä kulkemisesta tai rantakallioilta putoamisesta.

Tietoja kuolemista kerätään muun muassa dokumentoimalla onnettomuuspaikka, kuulemisilla ja asiakirjoista. Tutkinnassa tehdään yhteistyötä poliisin kanssa.

Rikoskomisario Harri Hauhian mukaan poliisilla ei ole tarvetta tehdä kaivoksessa tutkimuksia eikä se ole ollut missään vaiheessa eristettynä. Myöskään Otkesilla ei ole Nurmen mukaan tarvetta tähän.

Montolan kaivoksessa on aiemmin tapahtunut kaksi sukeltajan kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Nämä turmat sattuivat vuosina 2008 ja 2013.

Nurmi ei ota kantaa siihen, pitäisikö sukelluspaikka sulkea kokonaan. Otkesin tekemän tutkimuksen lopputulemana ei ole hänen mukaansa tarkoitus ottaa kantaa mahdolliseen sulkemiseen.

Myöskään Hauhia ei ota asiassa kantaa suuntaan eikä toiseen.

Otkesin tutkimuksen tulokset on tarkoitus julkaista vuoden 2022 alkupuolella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat