THL:n Nohynek: Alle 65-vuotias voi mahdollisesti saada halutessaan Astra Zenecan rokotteen – Katso HS:n laskurista, miten uudet rokotepäätökset vaikuttavat sinuun - Kotimaa | HS.fi

THL:n Nohynek: Alle 65-vuotias voi mahdollisesti saada halutessaan Astra Zenecan rokotteen – Katso HS:n laskurista, miten uudet rokotepäätökset vaikuttavat sinuun

Asiasta ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu ensi viikolla uudelleen pohtimaan Suomen rokotusohjelmaa.

Astra Zenecan koronavirusrokotetta Metropolian Myllypuron-kampuksen koronarokoteasemalla Helsingissä helmikuussa 2021.­

14.4. 17:32 | Päivitetty 14.4. 18:30

Yli jääneitä Astra Zenecan rokotteita voisi mahdollisesti antaa halukkaille alle 65-vuotiaille, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek HS:lle.

Samoin toimitaan jo esimerkiksi Australiassa, missä Astra Zenecan rokotteen ikärajaksi on suositeltu 50:tä vuotta. Alle 50-vuotias saa kuitenkin halutessaan Astra Zenecan rokotteen.

Asiasta on Nohynekin mukaan keskusteltu kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä, mutta siitä ei ole vielä lopullista päätöstä. Asiantuntijaryhmä kokoontuu ensi viikolla pohtimaan asiaa ja muita rokotusohjelman edistymiseen vaikuttavia tekijöitä.

”En sulkisi tätä kokonaan pois. Nämähän ovat varovaisuusperiaatteesta tehtyjä suosituksia, jotka eivät ole täysin absoluuttisia. Meille on aika uutta, että ihminen saisi itse valita rokotteensa. Se vaatii vielä mietintää.”

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi keskiviikkona THL:n, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa, että Suomeen on tulossa kesäkuun loppuun mennessä yhteensä noin 1,2 miljoonaa annosta Astra Zenecan rokotetta.

”Eli Astra Zenecaa jää yli”, Kontio totesi.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.­

THL linjasi keskiviikkona, ettei Astra Zenecan koronavirusrokotetta edelleenkään toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille. Linjauksen perusteena on varovaisuusperiaate, sillä Euroopassa on havaittu Astra Zenecalla rokotetuilla erittäin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä.

Euroopan lääkevirasto Ema pitää mahdollisena, että haittavaikutuksella on yhteys Astra Zenecan rokotteeseen.

Nohynekin mukaan THL:n päätös Astra Zenecan rokotteen jatkokäytöstä hidastaa Suomen rokotustahtia ”jonkin verran”.

”Ainakaan toistaiseksi viivästys ei ole merkittävä. Puhutaan joistakin viikoista, ei niinkään useista kuukausista.”

THL:n Kontio kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että rokoteohjelma viivästyy pahimmillaan elokuun puolelle.

”Tämähän ei ole vain Astra Zeneca -kysymys, vaan kyse on myös Johnson & Johnsonin rokotteesta, sillä toisin kuin vielä tiistaiaamuna ajattelimme, sitä meille ei ole tulossa.”

Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan katsottavissa tässä:

Yhdysvaltalaisen Johnson & Johnsonin rokotteen toimitukset Eurooppaan keskeytettiin aiemmin mahdollisten veritulppaepäilyjen takia.

Myös Suomen piti saada ensimmäinen 20 000 annoksen erä Johnson & Johnsonin rokotetta tällä viikolla, mutta THL:n Kontio totesi tiistaina, että rokotteita ei tule Suomeen.

”Lisäksi tässä vaikuttaa se, kuinka paljon saamme lisää Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteita. Tämä on koko ajan liikkuva paletti”, Nohynek sanoo.

Pfizer-Biontech ilmoitti aiemmin, että se aikaistaa noin 50 miljoonan rokoteannoksen toimittamista EU:hun. Nohynekin mukaan vielä ei kuitenkaan ole tiedossa, miten toimituksen aikaistuminen vaikuttaa Suomeen saataviin rokotteisiin.

Suomessa on ollut tavoitteena saada 70 prosentin rokotuskattavuus kesän aikana. Tavoitteen toteutuminen tarkoittaisi sitä, että perusterveitä työikäisiä pitäisi alkaa rokottaa vapun jälkeen.

”Tähän vaikuttaa myös se, kuinka moni 65 vuotta täyttänyt haluaa ottaa Astra Zenecan rokotteen. Jos moni kieltäytyy, se pitkittää tuon tavoitteen saavuttamista”, Nohynek sanoo.

THL:n Kontio kertoi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa, että Suomessa on todettu kolme Astra Zenecan koronarokotteeseen liittyvää haittavaikutustapausta. Annoksia on annettu Suomessa yhteensä noin 250 000.

Veritulppatapausten määrät vaihtelevat suuresti maittain. Keskimäärin haittoja on vahvistettu Euroopassa yksi sataatuhatta rokotettua kohden.

”Varovaisuusperiaatteen vuoksi olemme edelleen päättäneet, että Astra Zenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille. Tätä asiaa tutkitaan edelleen”, Kontio sanoi.

Koronavirusrokotteilla on Suomessa 12 viikon antoväli. Jos rokotettava on saanut yhden annoksen Astra Zenecan rokotetta ja hän on lähiviikkoina saamassa toisen rokoteannoksen, hänelle voidaan antaa muun valmistajan rokote.

”Tällä hetkellä se tarkoittaa Biontech-Pfizerin tai Modernan rokotetta”, Kontio sanoi.

Kontio totesi tiedotustilaisuudessa, että tällä hetkellä ei ole kattavaa tutkimustietoa siitä, miten eri valmistajien rokotteet sopivat yhteen. Hänen mukaansa ei ole syytä olettaa, että eri valmistajien rokotteiden sekoittamisesta ilmenisi terveyshaittoja.

 

Suomen tavoite saada kaikille yli 16-vuotiaille ensimmäinen rokoteannos siirtyy nyt todennäköisesti elokuun puolelle, mutta tarkempi aikataulu on vielä hämärän peitossa. Aiempi aikataulutavoite oli kesäkuun loppu tai heinäkuun alku.

Rokotustahtiin vaikuttaa se, kuinka paljon Suomi saa vastaisuudessa muiden valmistajien kuin Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteita.

”Emme ole vielä aivan varmoja, kuinka paljon saamme Suomeen rokotteita esimerkiksi heinäkuun aikana”, Kontio sanoi.

Hän muistutti, että kuluvalla viikolla valtaosa yli 70-vuotiaista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

”Yksi annos antaa jo erinomaisen hyvän suojan.”

Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet ovat adenovirusrokotteita. STM:n ylilääkäri Sari Ekholm sanoi tiedotustilaisuudessa, että Suomeen on tulossa tämän vuoden aikana noin 9,5 miljoonaa rna-rokotetta.

”Rna-rokotteet riittävät yksinomaan kaikille, jotka ovat halukkaita ottamaan rokotteen.”

Tanskan terveysviranomaiset ilmoittivat aiemmin keskiviikkona, että maa luopuu kokonaan Astra Zenecan rokotteen käytöstä. Kyseessä on ensimmäinen Euroopan maa, joka hylkää rokotteen käytön.

Astra Zenecan rokotteen käyttö on ollut Tanskassa tauolla yli kuukauden ajan useiden ihmisten saamien vakavien veritulppaoireiden vuoksi.

Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen kertoi tiedotustilaisuudessa, että veren hyytymishäiriöt painottuvat nuorempiin ikäryhmiin. Iäkkäillä rokotteeseen liittyvät riskit näyttävät olevan pienet, mutta koronavirustaudin riskit ovat heillä suuret.

”Tällä tavoin mietitään, miten pystytään ehkäisemään kuolemista koronavirusinfektioon mutta toisaalta myös minimoimaan rokotehaittoja”, Kaukonen sanoi.

Lisäksi hän totesi, että Suomi on ”nostanut riman aika korkealle” Astra Zenecan rokotteen käytössä.

Esimerkiksi ehkäisypillereistä tai hormonikorvaushoidosta tulee useammin verisuonitukoksia kuin Astra Zenecan rokotteella harvinaisia hyytymishäiriöitä.

Kaukosen mukaan Suomessa halutaan nyt tutkia tilannetta ja ymmärtää paremmin, miksi joillekin ihmisille ilmestyy rokotteesta haittavaikutuksia. Siksi Suomessa on päädytty pitämään Astra Zenecan käytössä turvallisuusrajaa.

Ylilääkäri Sari Ekholm (vas.) STM:stä, ylilääkäri Maija Kaukonen Fimeasta ja johtava asiantuntija Miia Kontio THL:stä THL:n, Fimean ja STM:n Astra Zenecan koronarokotetta koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 14. huhtikuuta 2021.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat