Huolto­varmuus­keskus maksoi mahdollisen huijauksen vuoksi suojain­hansikkaista yli miljoona euroa väärälle tilille - Kotimaa | HS.fi

Huolto­varmuus­keskus maksoi mahdollisen huijauksen vuoksi suojain­hansikkaista yli miljoona euroa väärälle tilille

Valtaosa rahoista onnistuttiin jäädyttämään ajoissa.

Huoltovarmuuskeskus on tehnyt tutkintapyynnön poliisille rahojen päätymisestä väärälle tilille.­

15.4. 14:05 | Päivitetty 15.4. 14:32

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) epäillään joutuneen mittavan laskutushuijauksen kohteeksi suojainhansikaskaupan yhteydessä.

Keskus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön noin 1,3 miljoonan euron maksujen ohjautumisesta väärälle pankkitilille.

Kyse oli Huoltovarmuuskeskuksen suorittamista maksuista eräälle sen tavarantoimittajalle. Keskuksen mukaan on mahdollista, että tavarantoimittajan työntekijän nimissä esiintynyt taho on ohjannut maksut väärälle tilille.

Samanniminen työntekijä työskentelee tavarantoimittajan palveluksessa.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena.

Maksusta onnistuttiin jäädyttämään merkittävä osa ennen sen katoamista vääriin käsiin. Huoltovarmuuskeskuksen tilille on jo palautettu yli miljoona euroa.

Huoltovarmuuskeskus on myös saanut tilaamansa suojainhansikkaat sovitusti. Ne on tarkoitettu terveydenhuollon käyttöön.

Poliisin tietojen mukaan HVK tilasi 50 miljoonaa suojahansikasta ulkomaiselta yhtiöltä viime joulukuussa. Kyseinen yritys oli aiemmin toimittanut HVK:lle muita tuotteita ilman ongelmia.

Tilauksen jälkeen HVK sai laskutusta koskevia viestejä ja puheluita yhtiön edustajalta ja maksoi kolme laskua yhtiön ilmoittamalle tilille 1. huhtikuuta.

”Maksun jälkeen tuli ilmi, että viestit maksusta eivät olleet tulleet oikealta yhtiön edustajalta. Joku oli ilmeisesti ottanut yhteyttä yrityksen edustajan nimissä. Maksu hansikkaista ohjautui näin ollen väärälle ulkomailla olevalle pankkitilille”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila tiedotteessa.

Esitutkinnan perusteella vaikuttaa siltä, että ulkopuolinen taho on saanut haltuunsa luottamuksellista tietoa Huoltovarmuuskeskuksen tilauksesta ja siihen liittyvästä maksuliikenteestä.

”HVK:lle ei ole syntynyt tilanteessa taloudellista vahinkoa. Asiaa on selvitetty ripeästi ja hyvässä yhteistyössä HVK:n, tavarantoimittajan, poliisin ja pankkien kesken”, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen hallintojohtaja Rain Mutka.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan jo tehdyt selvitykset osoittavat, että jos tapauksen taustalla on rikollinen tietomurto, se ei ole tapahtunut HVK:ssa.

Tapaus tuli ilmi 8. huhtikuuta, mutta poliisin toiveesta tapauksesta tiedotettiin julkisuuteen vasta torstaina.

Huoltovarmuuskeskus hankkii koronapandemian aikana suojavarusteita sosiaali- ja terveysministeriön esitysten perusteella. HVK:n mukaan suojaimia on tällä haavaa hyvin tarjolla kotimaisilla ja ulkomaisilla markkinoilla.

Erilaisia suojainvarusteita on hankittu viime vuoden keväästä alkaen yhteensä noin 1,25 miljardia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat