Valkoposkihanhet saapuivat Suomeen – Saattavat levittää lintuinfluenssaa, varoittaa Ely-keskus - Kotimaa | HS.fi

Valkoposkihanhet saapuivat Suomeen – Saattavat levittää lintuinfluenssaa, varoittaa Ely-keskus

Tänä talvena lintuinfluenssaa on esiintynyt kohtuullisen paljon varsinkin Keski-Euroopassa.

Arktiset valkoposkihanhet levähtivät Loviisan ja Kouvolan rajalla sijaitsevalla Teutjärvellä syysmuutollaan lokakuun alussa.­

15.4. 17:21

Ensimmäiset valkoposkihanhet ovat saapuneet Suomeen, tiedottaa Pohjois-Karjalan Ely-keskus.

Huhtikuun alussa saapuneet yksilöt pesivät Suomessa, etenkin rannikkoseudulla. Suomessa pesivien valkoposkihanhien määräksi on arvioitu 7 000 paria.

Hanhien pääjoukko saapuu kuitenkin vasta toukokuun puolivälissä. Tämä isompi joukko vain pysähtyy Suomessa matkatessaan pesimään arktisille alueille Barentsinmerelle. Pysähdykset keskittyvät yleensä Kaakkois- ja Itä-Suomeen.

Ely-keskus varoittaa, että valkoposkihanhet saattavat levittää lintuinfluenssaa.

”Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista. Lintuinfluenssaa on esiintynyt linnuissa iät ajat ja välillä se nostaa päätänsä”, sanoo Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen lajivahinko­koordinaattori Mika Pirinen.

Tänä talvena tautia on hänen mukaan kuitenkin esiintynyt kohtuullisen paljon varsinkin Keski-Euroopassa. Luoteis-Euroopassa tautitilanne on hieman helpottunut, mutta sielläkin lintuinfluenssaa esiintyy edelleen.

Kun hanhien muutto Suomeen on nyt käynnissä, viranomaiset pyrkivät seuraamaan tilannetta ja mahdollisen epidemian kehittymistä tarkkaan.

”Pitää olla hereillä erityisesti sen suhteen, että jos pelloilta tai muualta löytyy kuolleita lintuja, niin ne toimitetaan asianmukaisesti eteenpäin”, Pirinen sanoo.

Todennäköisesti toukokuussa isomman hanhijoukon mukana myös lintuinfluenssaa tulee esiintymään, ja Ely-keskus yhdessä Ruokaviraston kanssa tarkkailee tilannetta.

Jos löytää kuolleen hanhen tai muun vesi- tai petolinnun, se on hyvä lähettää Ruokavirastoon tutkittavaksi. Jollei tutkittavaksi lähettäminen ole mahdollista, on kuolleet linnut poistettava maastosta, etteivät peto- ja haaskalinnut levitä tautia edelleen.

Lisäksi linnut on haudattava tai poltettava ja niiden käsittelyssä tulee käyttää suojakäsineitä ja hengityssuojaimia.

Ely-keskus nostaa myös esiin, että valkoposkihanhien aiheuttamat vahingot ovat nousseet Suomessa paljon nopeammin kuin niiden kanta on kasvanut. Suurimmat vahingot ovat tulleet rehuviljelmille Pohjois-Karjalassa ja Kaakkois-Suomessa.

Suurimmillaan viljelijöille myönnetyt korvaukset ovat Suomessa liikkuneet miljoonissa euroissa. Hanhien aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi Pohjois-Karjalan Ely-keskukseen onkin perustettu valtakunnallinen lajivahinko­koordinaattorin virka, jossa Mika Pirinen toimii.

Oikaisu 21.4. kello 11.50: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, ei tänä vuonna saapuneissa valkoposkihanhissa toistaiseksi ole todettu lintuinfluenssaa. Tautia on kuitenkin jo kertaalleen tarttunut siipikarjaan tänä talvena Suomessa luonnonvaraisista fasaaneista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat