Maanantaina voi Etelä-Suomessakin päästä ravintolaan – Näin ravintola­sulun purkaminen näkyi Lapissa ja Pohjanmaalla - Kotimaa | HS.fi

Maanantaina voi Etelä-Suomessakin päästä ravintolaan – Näin ravintola­sulun purkaminen näkyi Lapissa ja Pohjanmaalla

Kolmen sairaanhoitopiirin ylilääkärit pitävät aukioloaikojen lyhentämistä sekä tanssi- ja laulukieltoa riittävän tehokkaina rajoitustoimina.

Kittilän kunnan ravintolat pidettiin kiinni pidempään kuin muualla Lapissa. Kuva Levin laskettelu- ja hiihtokeskuksesta.­

16.4. 15:38

Ravintolat avautuvat uudelleen valtaosassa Suomea yli kuukauden sulun jälkeen maanantaina. Maaliskuun alussa alkaneen sulun tarkoituksena oli vähentää koronavirusaltistumisia ja -tartuntoja.

Ennen sulkua ravintoloista lähti sosiaali- ja terveysministeriön mukaan laajoja tartuntaketjuja ja altistumisia tapahtui hygieniatoimista ja rajoituksista huolimatta.

Lue lisää: Hallitus linjasi: Anniskelu päättyy maanantaista alkaen pahimmilla tautialueilla kello 17, ruokaravintolat kiinni kello 19

Millainen riski ravintoloiden avaaminen ensi viikolla on? Sitä pystytään arvioimaan aikaisintaan viikon kuluttua, mutta viitteitä sulun päättymisen vaikutuksesta saa kuitenkin muualta maasta.

Etelä-Pohjanmaan, Ahvenanmaan ja Lapin ravintolat saivat avautua jo ennen pääsiäistä. Lapissa ainoastaan Kittilän kunnan alueen ravintolat pysyivät kiinni aina viime viikkoon.

Ravintolasulun päättyminen ei kääntänyt tartuntakäyriä nousuun. Infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä kertoo, että Lapissa tilanne on nyt poikkeuksellisen hyvä, sillä sairaanhoitopiirin alueella tartuntojen ilmaantuvuus on Suomen pienin, 11,9.

Ilmaantuvuus kuvaa tapausten määrää kahden viikon ajanjaksolla 100 000:ta asukasta kohden. Koko maan ilmaantuvuus on noin 95,1.

”Emme ole havainneet minkäänlaista tartuntojen lisääntymistä sulun poistumisen jälkeen. Päinvastoin meidän tilanteemme on poikkeuksellisen rauhallinen”, Broas kertoo.

Broas kuten muutkin HS:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että sulkua merkittävämmässä roolissa ovat ravintoloiden toiminnalliset rajoitukset ja aukiolorajoitukset. Sulun päättymisen jälkeen Lapin ravintoloissa on jatkunut tanssi- ja laulukielto.

”Riskit ovat suuret karaokebaareissa ja yökerhoissa. Paikoissa, joissa ihmiset laulavat tai puhuvat lujaa sekä tanssivat yhdessä”, Broas sanoo.

Rajoitustoimien tehosta kertoo hänen mukaansa se, että pääsiäisenä Lapissa vieraili kymmeniätuhansia turisteja suuren ilmaantuvuuden alueilta.

”Se ei kuitenkaan näkynyt tartuntaluvuissamme. Pääsiäisviikolla Lapissa todettiin ainoastaan kahdeksan tartuntaa, joista neljä oli matkailijoilla”, Broas kertoo.

Etelä-Pohjanmaan ravintolat avattiin myös maaliskuun loppupuolella. Maakunnan tartunnat eivät ole lähteneet sen jälkeen kasvuun.

”Meillä tartunnat ovat levinneet perhepiirissä ja muissa sosiaalisissa kontakteissa. Ravintolaperäisiä tartuntoja ei ollut täällä alkuvuonna ennen ravintolasulkuakaan”, kertoo ylilääkäri Elina Kärnä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Etelä-Pohjanmaalla todettiin joitain ravintoloista levinneitä tartuntoja viime vuoden puolella. Kärnä arvioi, että pubien ja baarien aukiolorajoitukset sekä tanssi- ja laulukielto ovat karsineet tartunnat nyt pois.

”Varsinkin juottoravintoloiden rajoituksilla on ollut merkitystä.”

Pohjois-Pohjanmaan ravintolasulku päättyi viikko sitten. Alkuviikolla uutisoitiin, että Oulun seudun ravintoloissa oli todettu heti altistumisia.

Johtajaylilääkäri Juha Korpelainen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo, että sulun päättyminen ei ole näkynyt alueen tartuntaluvuissa.

”Toisaalta ravintolatartunnat olivat ennen sulkua vain pieni osa tartunnoista. Viikkotasolla puhumme reilusti alle kymmenestä prosentista, ehkä muutamasta prosentista.”

Koronavirusepidemia on nyt Pohjois-Suomessa selvästi paremmassa kontrollissa kuin Etelä-Suomessa. Vaikka herkemmin tarttuvien virusmuunnosten lisääntyminen on kasvattanut tartuntariskejä entisestään, Markku Broas uskoo, että ravintoloiden ovien avaaminen ei ehkä näy etelässäkään tartuntaluvuissa.

”Kunhan rajoitukset pystyvät tiukkoina eli ravintoloissa on tanssi- ja laulukielto ja anniskelu lopetetaan riittävän ajoissa, en usko, että tartuntojen lisääntymisestä on suurta riskiä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat