Ravintolat voivat avata ovensa maanantaina – Tällaisia rajoituksia on vielä voimassa - Kotimaa | HS.fi

Ravintolat voivat avata ovensa maanantaina – Tällaisia rajoituksia on vielä voimassa

Suuressa osassa maata ravintoloiden on edelleen noudatettava tiukkoja aukiolorajoituksia, joiden mukaan anniskelu on lopetettava kello 17.

Ravintolat saivat avata ovensa maanantaina koko maassa.­

19.4. 9:42

Ravintolat saivat avata ovensa maanantaina koko maassa kuuden viikon sulun jälkeen.

Pahimmilla epidemia-alueilla ravintoloissa on kuitenkin noudatettava tiukkoja asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia. Näillä alueilla anniskeluravintolat saavat olla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Alkoholin tarjoilu on lopetettava kello 17.

Ruokaravintoloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista ja anniskeluravintoloissa yksi kolmasosa paikoista.

Rajoitukset ovat voimassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Kaikki ravintolat eivät kuitenkaan avanneet oviaan maanantaina, vaikka laki sen sallii. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara on arvioinut, että osa ainakin illallisravintoloista ja pubeista pysyy edelleen kiinni, koska tiukat rajoitukset eivät mahdollista kannattavaa liiketoimintaa.

Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita, noutoruoan myymistä tai henkilöstöravintoloita.

Rajoitukset ovat kevyempiä alueilla, joilla pandemiatilanne on rauhallisempi kuin muualla maassa.

Anniskelu on näillä alueilla lopetettava kello 22 ja ravintolat suljettava kello 23. Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista.

Kevyempiä rajoituksia noudatetaan Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Ahvenanmaalla, Kainuussa, Lapissa sekä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Hallituksen on määrä tarkastella rajoituksia kahden viikon kuluttua. Silloin punnitaan uudelleen erityisesti terassien, ruokaravintoloiden ja kiihtymisvaiheen alueiden rajoituksia. Rajoitusten lieventämisen edellytys on se, että epidemiatilanne kehittyy edelleen parempaan suuntaan.

Aukiolo- ja asiakaspaikkarajoitusten lisäksi ravintoloiden on noudatettava hygieniaohjeita ja huolehdittava riittävistä etäisyyksistä asiakkaiden välillä.

Voimassa on myös edelleen niin sanottu tanssi- ja laulukielto, eli asiakkaat on ohjattava istumaan omilla paikoillaan sisätiloissa.

Myös monet muut koronarajoitukset jatkuvat yhä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa edelleen yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi suositellaan, että ihmiset tapaisivat vain lähipiiriin kuuluvia henkilöitä. Koko Suomea koskeva etätyösuositus jatkuu toistaiseksi sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Lisäksi seuraavat koronarajoitukset ovat edelleen voimassa:

Harrastustoiminta

20-vuotiaiden ja sitä nuorempien harrastustoiminta ulkona avattiin maanantaina Uudellamaalla. Harrastustoiminta päästiin käynnistämään kaikilla kentillä, mukaan lukien tekonurmikentät, pesäpallokentät ja yleisurheilukentät.

Toiminta tulee kuitenkin toteuttaa tarkasti terveysturvallisuusohjeiden mukaisesti.

Muu aikuisten ryhmä­harrastustoiminta on edelleen suositeltu keskeytettäväksi pahimmilla epidemia-alueilla, kuten pääkaupunkiseudulla.

Kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa voidaan kuitenkin järjestää ohjattua harrastustoimintaa vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneille.

Lisäksi 12–18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia sisätiloissa koskevat erilliset ohjeet, joissa linjataan muun muassa etäisyyksistä, kilpailuista ja vanhempien läsnäolosta. Toiminta suositellaan keskeytettäväksi, jos ohjeita ei voida noudattaa. Toiminnassa pätevät tiukat säännöt lähikontaktien välttämisestä. Tämä rajoitus on voimassa huhtikuun loppuun asti.

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontuminen

Rajoitukset kokoontumisiin, tapahtumiin ja tilojen aukioloon on asetettu alueittain. Rajoitukset ovat tiukimpia epidemian leviämisalueilla, kuten pääkaupunkiseudulla, jossa kaikki yleisölle avoimet julkiset asiakastilat ovat suljettuina huhtikuun loppuun saakka. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi museot ja nuorisotilat. Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua.

Lisäksi Etelä-Suomen alueella on voimassa kuuden hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kielto huhtikuun loppuun saakka.

Leviämisvaiheen alueilla viranomainen voi sulkea väliaikaisesti paitsi julkisia myös yksityisiä asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tiloja niin, ettei kontakteja pääse syntymään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä 28. huhtikuuta saakka suljettavaksi laajasti julkisia ja yksityisiä urheilutiloja, kuten kuntosaleja ja ryhmäliikuntapaikkoja.

Varhaiskasvatus ja koulut

Alueelliset rajoitukset ja suositukset vaihtelevat sen mukaan, kuinka paha tautitilanne alueella on. Päätöksiä tekevät opetuksen järjestäjät eli kunnat tai usean kunnan alueella aluehallintovirastot.

Pääkaupunkiseudulla yläkouluissa käytetään vuorottelumallia siten, että vuosiluokat vuorottelevat etä- ja lähiopetuksessa.

Myös lukioissa ja ammattikouluissa toteutetaan vuorottelumallia. Lukioissa puolet opiskelijoista on kerrallaan lähiopetuksessa, ammattikouluissa kolmasosa.

Varhaiskasvatus ja alakoulut ovat kokonaan lähiopetuksessa myös pääkaupunkiseudulla.

Maskien käyttö

THL suosittelee maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille koko maassa.

Maskien käyttöä suositellaan julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa peruskoulun 6. luokasta lähtien. Maskeja tulisi käyttää myös työyhteisöjen sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useita ihmisiä.

Maskia tulisi käyttää, vaikka yli kahden metrin turvaväli voitaisiin pitää. Tarkemmat suositukset maskin käytöstä vaihtelevat alueittain. Pääkaupunki­seudun joukkoliikenteessä ja VR:n junissa on maskipakko.

Matkustaminen

Valtakunnallisen suosituksen mukaan kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille tulisi välttää. Lisäksi THL suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan ja Etelä-Afrikkaan.

Jokaisella on kuitenkin oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Suomen kansalaisilla ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen.

THL suosittelee 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia suurimmasta osasta maailman maista Suomeen saapuville matkustajille. Karanteenia voi lyhentää toisella testillä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Kunnat vastaavat koronavirus­testauksesta rajoilla. Aluehallinto­virastot voivat määrätä maahan saapuvat matkustajat osallistumaan terveystarkastukseen. Lähtökohtaisesti kaikki maahan saapuvat ohjataan terveystarkastukseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat