Maasto­pyöräilijän ampunut metsästäjä sai ehdollisen vankeus­tuomion - Kotimaa | HS.fi

Maasto­pyöräilijän ampunut metsästäjä sai ehdollisen vankeus­tuomion

Pyöräilijä kuoli Urho Kekkosen kansallispuistossa viime syksynä.

Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Savukosken, Inarin ja Sodankylän kuntien alueella.­

19.4. 10:09 | Päivitetty 19.4. 11:06

Lapin käräjäoikeus antoi maanantaina tuomion Urho Kekkosen kansallispuiston ampumistapauksesta, jossa kuoli 30-vuotias eteläsuomalainen maastopyöräilijä.

Vuonna 1954 syntynyt metsästäjä sai yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion metsästysrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Rangaistus on syyttäjän vaatimaa lievempi. Syyttäjän mielestä mies olisi tullut tuomita yli kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Ampuminen tapahtui Kemihaaran erämaa-alueella Urho Kekkosen kansallispuistossa lokakuussa 2020.

Ampuja on kokenut metsästäjä. Hän kertoi oikeudessa metsästäneensä hirveä ja metsäkanalintuja noin viidenkymmenen vuoden ajan.

Ennen kohtalokasta ampumista hän kertoi nähneensä metson lentävän ja päättäneensä tarkistaa, laskeutuiko metso maastoon.

Hän käveli joitakin satoja metrejä ja näki puuston läpi mahdollisen metson. Havainto oli kuitenkin hänen mukaansa epävarma.

Siksi hän otti kiväärin selästään ja katsoi mahdollista kohdetta aseen kiikarin läpi. Hän havaitsi sellaista liikettä, joka ei sopinut metsolle.

Tällöin hän päätti olla ampumatta ja panna varmistimen päälle, mutta ase laukesi vahingossa.

Laukaus osui maastopyöräilijään.

Poliisi on kertonut aikaisemmin, että viiden hengen seurue oli ollut maastopyöräilemässä Vieriharjun autiotuvalta Korvatunturin suuntaan vievää retkeilyreittiä pitkin.

Seurueen jäsenet liikkuivat eri tahtiin.

Uhrin luokse saapui laukauksen jälkeen seurueen muita jäseniä, joista kaksi aloitti elvytyksen. Paikalle saapui myös metsästäjä. Tuolloin selvisi, että uhri oli tullut ammutuksi.

Käräjäoikeus piti ampujan huolimattomuutta törkeänä.

Miehen olisi tullut toimia erityisen huolellisesti, koska hän tiesi aseensa laukeavan herkästi. Miehen ase oli lauennut aikaisemminkin kahdesti vahingossa.

Käräjäoikeuden mukaan vankeustuomion pituus ja miehen teosta ilmenevä syyllisyys eivät edellytä vankeusrangaistuksen määräämistä ehdottomana. Häntä ei ole myöskään aiemmin tuomittu rikoksesta.

Mies määrättiin maksamaan maastopyöräilijän vanhemmille yhteensä 12 000 euroa kärsimyskorvauksia sekä eräitä muita korvauksia.

Lisäksi hän menettää valtiolle lintukiväärin sekä sen äänenvaimentimen ja kiikarin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat