Autotietä pitkin vyörynyt biisonilauma hämmästytti viikonloppuna Parikkalassa, karkulaiset eivät ole vieläkään palanneet – ”Kun tuuli kääntyy, ne osaavat tulla kotiin” - Kotimaa | HS.fi

Autotietä pitkin vyörynyt biisonilauma hämmästytti viikonloppuna Parikkalassa, karkulaiset eivät ole vieläkään palanneet – ”Kun tuuli kääntyy, ne osaavat tulla kotiin”

Biisonit karkasivat lauantaina ja niiden sijainti on tiedossa. Eläimiä ei voi ajaa kotiin, joten niitä tarkkaillaan ja niiden kotiinpaluuta odotellaan.

20.4. 19:07

Parisenkymmentä biisonia päätti lähteä keväänviettoon omasta aitauksestaan lauantaina Etelä-Karjalan Parikkalassa. Eläinten omistajan Olli Hälvän mukaan eläimet ovat noin viiden kilometrin päässä kotoa ja niitä tarkkaillaan.

Biisonit eivät ole mitään suuria metsän ystäviä, joten ne kulkevat pääosin ajouria pitkin, mikä helpottaa niiden liikkeiden seuraamista.

”Ei tässä ole mitään erikoista, sillä ne ovat puolen tunnin kävelymatkan päässä laitumelta. Viimeistään, kun tuuli kääntyy, ne osaavat tulla kotiin. Biisonit suunnistavat hajuaistin avulla”, Hälvä kertoo.

Syytä biisonien hatkoille ei Hälvän mukaan ole tiedossa, mutta voi olla, että eläimet ovat säikähtäneet lähellä liikkunutta petoeläintä.

”Niiden kimppuun ei ole hyökätty, mutta ne ovat saaliseläimiä ja voivat vauhkoontua esimerkiksi, jos aidan ulkopuolella on käynyt jokin saalistajaeläin, vaikkapa keväällä herännyt karhu”, Hälvä sanoo.

”En kuitenkaan syytä karhuja tai muita petoeläimiä. Jos tämä on jonkin syytä, niin ehkä huonojen aitojen. Vaikka ne eivät ole olleet rempallaan, aina voisi olla parempia aitauksia.”

Biisonit ovat aiemmin käyneet Hälvän mukaan pienemmillä karkumatkoilla kymmeniä kertoja. Edellisen kerran tilan biisoneja oli karussa useamman päivän ajan noin 17 vuotta sitten.

Tällä kertaa karkuretkellä ollut biisonilauma ehti hämmästyttää kylillä, kun parikymmenpäinen joukko ilmaantui viikonloppuna autotietä pitkin Uukuniemen hotellin kulmille.

Vahinkoja eläimistä ei ole Hälvän mukaan tapahtunut, mutta jos kotiinpaluu viivästyy liikaa, pistetään eläimet suunnitellun mukaisesti lihoiksi.

”Jos ne eivät lähde kohtuullisessa ajassa tulemaan kotiin, niin sitten lopetamme ne siellä, missä ne ovat. Lopettamispäätös on tehty jo ennen tätä karkaamista. Lihoiksihan ne menevät joka tapauksessa”, Hälvä sanoo.

Eläinten liikkeitä seurataan, etteivät ne seikkailisi valtion rajan yli.

”Jos ne menevät Venäjän puolelle, niin siellä ne häviävät”, Hälvä sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat