Takatalvi uhkaa tulla loppuviikosta, Helsingissäkin voi sataa räntää ja lunta: ”Perustavaa laatua oleva muutos” - Kotimaa | HS.fi

Takatalvi uhkaa tulla loppuviikosta, Helsingissäkin voi sataa räntää ja lunta: ”Perustavaa laatua oleva muutos”

Pääkaupunkiseudulle on viikonvaihteessa tiedossa koleaa säätä. Sunnuntaina kaupan päälle voi tulla vielä luntakin.

Ulkoilijoita Töölönlahden rannalla Helsingissä vesisateessa 29. maaliskuuta 2021. Sateita on odotettavissa jälleen tulevana viikonloppuna.­

21.4. 11:24

Viime päivien lämpimien säiden putki tulee pian päätökseensä. Mikäli tulevana viikonvaihteena haluaa mennä viettämään päivää puistossa tai terassilla, joutuu sen tekemään varsin ankeassa säässä.

”Lähipäivinä tapahtuu perustavaa laatua oleva muutos”, summaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Perjantaista alkaen lämpötilat putoavat selkeästi ympäri Suomea. Pääkaupunkiseudulla jäädään jo perjantaina lämpötiloissa selvästi alle kymmenen plusasteen, ja lauantaina sekä sunnuntaina etelässäkin on suuri mahdollisuus räntä- tai lumisateille.

Varsinkin sunnuntaista on odotettavissa kokonaisuudessaan kylmä ja sateinen. Lämpötila noussee Helsingissä hädin tuskin plussalle.

”Sunnuntaina riski on suurimmillaan. Maan eteläosassakin on olemassa uhka lumisateista”, Valta vahvistaa.

Selkeän muutoksen taustalla ovat tuleva matalapaine ja Jäämereltä virtaava kylmempi ilma. Ne syrjäyttävät nyt Suomen yllä olevan korkeapaineen ja lämpimän ilmamassan.

Ensimmäiset muutokset ovat havaittavissa sateina jo keskiviikkoiltana Itä-Suomessa ja Lapissa, Valta kertoo.

”Huomenna päivällä kuurosateita rupeaa tulemaan muuallakin. Päivälämpötila voi kuitenkin olla vielä reilua kymmentä astetta.”

Perjantaina monin paikoin maata on vaara lumisateesta. Valta toteaa, että Etelä-Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa lunta voi tulla jopa kymmenkunta senttiä.

Lauantaina tiedossa on Vallan mukaan lämpöä enää muutaman plusasteen verran. Sadekuurot täydentyvät idästä saapuvilla yhtenäisemmillä sadealueilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat