Poliisi uudistaa voimankäyttö­koulutustaan Lahden putka­pahoinpitelyn seurauksena: poliisimies painoi kiinni otettua niin, että tämä meni elottomaksi

Koulutukset järjestetään poliisilaitoksilla ensi vuonna.

Poliisi järjestää työntekijöilleen uuden koulutuksen voimankäytöstä putkatiloissa. Kuva Helsingin Kisahallin putkasta vuodelta 2016.

21.4.2021 14:18

Poliisi aikoo kouluttaa henkilökuntaansa voimaankäyttöön liittyvien vaaratilanteiden välttämiseksi putkatiloissa.

Valmisteilla oleva koulutus juontaa juurensa Lahden runsaan kahden vuoden takaisesta putkapahoinpitelystä. Vanhempi konstaapeli tuomittiin muun muassa törkeästä pahoinpitelystä käräjillä ehdolliseen vankeuteen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomion mukaan poliisimies muun muassa nojasi kiinni otetun miehen yläselkään polvellaan voimakkaasti niin, että tämän hengitys estyi. Painaminen jatkui kauan, eikä poliisimies ollut seurannut vaikutuksia.

Mies meni tilanteessa hetkellisesti elottomaksi.

Tulevan koulutuksen tarkoituksena pyritään varmistamaan muun muassa se, että poliisin voimankäyttö on johdettua ja suunnitelmallista. Lisäksi sen vaikuttavuutta kohdehenkilöön on seurattava jatkuvasti.

”Lahden tapauksessa ei käräjäoikeuden mukaan seurattu voimankäytön vaikutusta henkilöön tilanteen aikana. Koulutuksessa kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota myös tähän seikkaan”, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Heikkilä.

Asia on juuri nyt ajankohtainen myös kansainvälisesti, kun entinen poliisi Derek Chauvin todettiin tiistaina oikeudessa syylliseksi George Floydin kuolemaan Yhdysvalloissa.

Afroamerikkalainen Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun valkoinen poliisi Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Voit katsoa valvontakameratallenteista koostetun videon Lahden putkapahoinpitelytapauksesta tästä:

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen määräsi poliisin sisäisen tutkintaryhmän selvittämään, onko Lahden tapauksen perusteella syytä uudistaa esimerkiksi poliisin toimintatapoja ja koulutusta.

Selvitys valmistui joitakin kuukausia sitten. Sen perusteella Poliisihallitus on pyytänyt Poliisiammattikorkeakoulua laatimaan tämän vuoden aikana koulutuspaketin voimankäytöstä poliisin säilöönottotiloissa.

”Vastaavanlaista koulutusta on toki järjestetty poliisilaitoksilla aikaisemminkin voimankäyttökoulutusten yhteydessä, mutta nyt asioita on tarpeen kerrata ja varmistaa yhtenäiset toimintatavat valtakunnassa”, poliisitarkastaja Heikkilä sanoo.

Koulutukset on tarkoitus järjestää poliisilaitoksilla poliiseille ja vartijoille ensi vuoden aikana.

”Koulutuksessa harjoitellaan toimintaa säilöönottotiloissa, jotka ovat usein ahtaita. Kyse on ihan perusjutuista, joita halutaan painottaa koulutuksessa.”

Poliisihallitus on tehnyt poliisiylijohtajan määräyksestä aikaisemmin vastaavanlaisen selvityksen Porvoon ampumistapauksesta. Siinä ruotsalaisveljekset ampuivat poliiseja kohti elokuussa 2019 ja sitä seuranneen takaa-ajon aikana.

Samoin selvitys laadittiin aikoinaan Vihdin ampumistapauksesta. Yksi poliisimies kuoli ja toinen poliisi loukkaantui vakavasti 17. kesäkuuta 2016, kun vihtiläismies avasi piiritystilanteessa tulen kohti poliiseja.

Lahden tapauksen tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomittu poliisimies vaatii Itä-Suomen hovioikeudessa syytteiden hylkäämistä. Valituksessaan hän katsoo toimineensa poliisin silloisen koulutuksen mukaisesti.

Uhri puolestaan vaatii, että poliisimiehen lisäksi myös kaksi vartijaa tuomitaan törkeästä pahoinpitelystä. Käräjäoikeus vapautti vartijat syytteistä.

Hovioikeus järjesti asiassa pääkäsittelyn aiemmin huhtikuussa mutta ei ole antanut vielä ratkaisua.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat