Hirveä haju paljasti poikkeuksellisen törkeän eläinsuojelurikoksen, parikymppiselle naiselle 15 vuoden eläintenpitokielto - Kotimaa | HS.fi

Hirveä haju paljasti poikkeuksellisen törkeän eläinsuojelurikoksen, parikymppiselle naiselle 15 vuoden eläintenpitokielto

Nainen piti kumppaninsa kanssa siivottomissa asunnoissa kymmeniä eläimiä, joista osa söi toisiaan nälkäänsä. Tuomion sai myös naisen äiti.

21.4. 15:16

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona parikymppisen naisen ehdolliseen vankeuteen ja 15 vuoden eläintenpitokieltoon törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Syyttäjän mukaan nainen ja toinen syytetty, jonka osalta syytettä on määrä käsitellä marraskuussa, pitivät suurta määrää eläimiä yhteisissä asunnoissaan useilla paikkakunnilla.

Asuntoihin tehtiin useita tarkastuksia, yleensä hajuhaittojen takia. Todistajina kuullut eläinlääkärit kuvailivat hajua hirveäksi ja olosuhteita asunnoissa järkyttäviksi.

”Asunnossa oli 13 koiraa, kolme kissaa ja pieneläimiä. Koirat olivat todella laihoja ja janoisia ja lattialla oli virtsaa -- yhden suljetun ”varasto-oven” takaa löytyi 16 häkkiä, joissa oli jyrsijöitä. Siellä ollut kani oli järkyttävän laiha ja nälkiintynyt. Eläimillä ei pääsääntöisesti ollut ruokaa eikä vettä ja ne olivat syöneet toistensa raatoja ja kaksi eläintä oli vastikään kuollut”, eräs eläinlääkäreistä kertoi tilanteesta Helsingin Kontulassa sijainneessa asunnossa.

Käräjäoikeuden mukaan pariskunta ei noudattanut eläinten hoidosta saamiaan määräyksiä ja pyrki välttämään tarkastuksia muuttamalla asunnosta toiseen.

Oikeus katsoi, että eläinsuojelurikos oli poikkeuksellisen törkeä. Oikeuden mukaan asiassa jäi selvittämättä, miksi eläinten sallittiin kärsiä näin.

Syytetty nainen kertoi oikeudessa eläinrakkaudestaan, mutta myös mielenterveys- ja parisuhdeongelmistaan, jotka olivat hänen mukaansa vaikuttaneet jaksamiseen eläinten kanssa.

”Silmiinpistävää todistajien kertomuksissa oli se, että (syytetyllä) oli paljon tietoa eri eläimistä ja niiden ruokinnasta ja hoidosta ym. mutta hän ei joko välittänyt, tahtonut tai jaksanut hoitaa eläimiä hyvin ja asianmukaisesti”, oikeus sanoi.

Naisen äiti tuomittiin 60 päivän ehdolliseen ja viiden vuoden eläintenpitokieltoon perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta.

Yhdessä vaiheessa osa eläimistä siirrettiin Kouvolaan äidin asuntoon. Asuntoon tarkastuksen tehnyt eläinlääkäri kertoi, että sisällä oli muun muassa 20 koiraa, neljä kissaa ja rottia.

Eläinten veden ja ravinnon saannissa oli vakavia puutteita, minkä lisäksi niillä oli sairauksia ja vaivoja.

”Jätesäkkeihin oli tungettu virtsaan imeytettyjä papereita. Lattialla oli virtsaa ja ulostetta. Koirat olivat stressaantuneita, niillä oli nälkä eivätkä ne saaneet liikuntaa riittävästi. Yksi koirapentue löytyi vaatekomerosta piilossa ja näistä toinen pennuista oli liian pieni ja emä hyvin laiha”, lääkäri listasi.

Oikeudelle äiti myönsi, että eläinten määrän osalta tilanne oli ”riistäytynyt käsistä” eikä hän työssä käyvänä ehtinyt hoitaa niitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat