Toinen koronakevät on siivittänyt puutarhamyynnin jopa viime kevään ennätysmyyntien ohi, Keski-Euroopan kysynnän vuoksi taimia ei välttämättä riitä Suomeen - Kotimaa | HS.fi

Toinen koronakevät on siivittänyt puutarhamyynnin jopa viime kevään ennätysmyyntien ohi, Keski-Euroopan kysynnän vuoksi taimia ei välttämättä riitä Suomeen

Koronapandemia näkyy puutarhainnostuksena myös Keski-Euroopassa, minkä vuoksi taimia ei ehkä ole myytäväksi Suomeen asti.

Marjatta ja Jussi Toppila asuvat keskustassa, mutta mökillään Etelä-Savossa heillä on puutarha, jota he ovat laittaneet jo parikymmentä vuotta. Puutarhamyymälä Muhevaiseen he tulivat mukanaan pitkä lista taimista ja tarvikkeista, joita he tarvitsevat. ”Työnjako on, että Jussi suunnittelee ja minä kitken”, Marjatta Toppila kertoo.­

22.4. 2:00 | Päivitetty 22.4. 6:38

Puutarhamyynti käy kuumimmillaan Etelä-Suomessa. Monissa puutarhakaupoissa kaupankäynti on toisena koronakeväänä ollut ennätysmäisen vilkasta.

Etenkin taimia on ostettu niin ahkerasti, että puutarhat ovat joutuneet tekemään jo lisätilauksia. Erityisen suosittuja ovat koristekirsikkapuut, joiden on ennustettu pian myyvän loppuun. Tuijiakin myydään nyt runsaasti.

Puiden ohella kysytään nyt paljon marjakasveja, etenkin pensasmustikkaa. Sen sijaan kesäkukkien kanssa kannattaa vielä odottaa, etteivät ne palellu kylminä öinä.

Puutarhuri Katja Nikkari Puutarhanikkareista kertoo, että toinen koronakevät on siivittänyt puutarhamyynnin jopa viime kevään ennätysmyyntien ohi.

”Viime vuonna myynti nousi noin 20 prosenttia edellisvuodesta, ja nyt ollaan jo siitäkin yli, vaikka sesonki on vasta alussa.”

Syynä on Nikkarin mukaan koronaepidemia, jonka myötä suomalaiset ovat innostuneet laittamaan pihojaan.

Nikkari kertoo, että joitain taimia on jouduttu tilaamaan lisää Hollannista. Puutarhavillitys on vilkastuttanut kauppaa myös Keski-Euroopassa, minkä vuoksi taimia ei välttämättä riitä myyntiin Suomeen asti.

Erityisen kysyttyjä ovat olleet suuret havupuut.

Kontulan Muhevaisessa puutarhuri Sanna Aaltonen täydensi maanantaina myyntipöytiä vilkkaan viikonlopun jäljiltä. Muhevaisen puutarhamyymälät aukesivat perjantaina, ja vilkas viikonloppu on saanut monet pöydät jo tyhjentymään.

”Pelargoneja, magnolioita, rhodoja sekä erilaisia puita on myyty jo todella kivasti”, Aaltonen luettelee.

Magnolia on yksi tämän hetken trendikasveista.­

Muhevaisen osakas Tuuli Järvinen kertoo, että moni haluaa edelleen käydä fyysisesti valitsemassa kasvinsa, vaikka asiakkailta tuleekin entistä enemmän kyselyitä myös sähköisesti.

Puutarhamyymälöiden tilaukset tehdään jo edellisvuoden syksyllä, jolloin valikoima mietitään valmiiksi. Puutarha-alalla vallitsevat tietyt trendit, mutta ne näkyvät pikemminkin pikkuhiljaa pieninä muutoksina tarjonnassa ja myynnissä.

Koristekirsikkapuiden ja pensasmustikoiden kysyntä on jatkunut jo muutaman vuoden. Samoin hyötykasvien ja koristekasvien yhdistely on ollut nouseva trendi jo pitkään.

Nyt yhä useampi puutarhaharrastaja tahtoo myös kokeilla taitojaan aremmilla kasveilla, kuten magnolioilla, joita aiemmin ostivat hieman erikoistuneemmat harrastajat.

”Monilla on nyt enemmän aikaa hoitaa puutarhaa, joten siihen halutaan myös panostaa”, Järvinen kertoo.

Toisaalta puutarhaharrastus on helppo aloittaa pienelläkin vaivannäöllä tai rahallisella panostuksella.

”Kasveja voi myös jakaa ja vaihtaa naapuruston tai tuttavien kesken.”

Maria Tjäder kertoi kasvaneensa puutarhaharrastukseensa lapsesta asti. Tällä hetkellä hän asuu kerrostalossa ja kävi etsimässä parvekkeelleen erikoisempaa ja näyttävämpää puuta. ”Nyt minulla on hieman aikaa pohtia ja tehdä valintaa, millaisen puun haluan.”­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat