Konstaapeli jäi verekseltään kiinni murtokeikalta ja uhkasi poliiseja tappamisella, poliisi­laitos purki miehen virkasuhteen - Kotimaa | HS.fi

Konstaapeli jäi verekseltään kiinni murtokeikalta ja uhkasi poliiseja tappamisella, poliisi­laitos purki miehen virkasuhteen

Vanhemmalla konstaapelilla oli jo ennestään rikostuomioita, ja vireillä on epäilyjä muun muassa huumerikoksista.

Sisä-Suomen poliisilaitos antoi potkut konstaapelille, joka jäi verekseltään kiinni murtokeikalta.­

23.4. 16:40

Sisä-Suomen poliisilaitos on antanut potkut vanhemmalle konstaapelille, jota epäillään lukuisista rikoksista. Mies on aiheuttanut ongelmia vuosien ajan, ja vuonna 2018 hänet ehdittiin jo erottaa neljän kuukauden määräajaksi rikostuomioiden takia.

Virkasuhteen purkamiseen poliisilaitos päätyi sen jälkeen, kun 39-vuotias konstaapeli jäi viime marraskuussa kiinni murtokeikalta.

Konstaapeli on myöntänyt menneensä rikoskumppaninsa kanssa hallirakennukseen Tuusulassa murtamalla auki oven muun muassa kulmahiomakoneen avulla. Poliisipartio otti kollegansa kiinni rikospaikalta puoli kolmen aikaan yöllä.

Konstaapelilla oli mukanaan luvaton kaasuase.

Asiaa tutkitaan varkautena. Hallin ulkopuolelle oli kerätty hallista vanhoja työkaluja, poliisin epäilyjen mukaan anastamistarkoituksessa.

Konstaapelilla on vireillä muitakin rikosepäilyjä.

Keskusrikospoliisin tutkimassa jutussa miehen epäillään muun muassa ostaneen ja välittäneen pieniä määriä amfetamiinia. Lisäksi häntä epäillään erilaisista aserikoksista. Juttu on parhaillaan syyteharkinnassa.

Konstaapelia vastaan on jo nostettu syyte laittomasta uhkauksesta. Juttua käsitellään aikanaan Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Kahdesta muusta epäillystä laittomasta uhkauksesta on tehty syyttämättäjättämispäätökset.

Toisessa niistä epäilty uhkaus oli kohdistunut poliisilakimieheen. Jutun käsittely päättyi, kun lakimies peruutti rikosilmoituksensa.

Laittomasta uhkauksesta voidaan nykyisen lain mukaan nostaa syyte vain, jos uhri niin vaatii. Eduskunnassa on vireillä ehdotus, jonka mukaan laiton uhkaus olisi virallisen syytteen alainen, jos uhri joutuu uhkailluksi työn tai julkisen luottamustehtävän takia.

Konstaapelin uhkaava käytös ei kuitenkaan loppunut tähän.

Pari viikkoa ennen marraskuista murtokeikkaa konstaapeli soitteli hätäkeskukseen puheluita, jotka koskivat huolta ystävän turvallisuudesta. Puhelun aikana konstaapeli uhkasi poliiseja jopa väkivallalla, jos poliisi epäonnistuu tehtävässään. Lisäksi hän uhkasi muun muassa tappamisella poliiseja, jotka olisivat tulossa tapaamaan häntä.

Vuonna 2018 poliisilaitos erotti miehen neljän kuukauden määräajaksi tapahtumista, jotka liittyivät avioeron aikaan tehtyihin rikoksiin.

Konstaapeli oli pahoinpidellyt entistä puolisoaan ja saanut siitä sakkoja. Hänet määrättiin lähestymiskieltoon, mutta hän rikkoi sitä ainakin kaksi kertaa ja sai niistä tuomiot. Toisella kerralla poliisipartio otti hänet kiinni, koska katsoi, että pelkkä paikalta poistaminen ei riitä.

Puoli vuotta ennen murtokeikkaa mies sai kirjallisen varoituksen virkavelvollisuuksien vastaisesta käyttäytymisestä.

Poliisilaitoksen mukaan konstaapeli oli rikkonut menettelytapavelvoitteita toistuvasti ja useista kehotuksista huolimatta. Menettely ei ilmene päätöksestä tarkemmin, sillä poliisilaitos on salannut sen.

Kokonaisuus johti siihen, että joulukuussa 2020 poliisilaitos purki miehen virkasuhteen. Virkasuhteen purkaminen on irtisanomista rajumpi toimi, sillä silloin virkasuhde päättyy heti ilman irtisanomisaikaa.

Painavin peruste potkuille oli murtokeikka. Sekä murto että luvattoman kaasuaseen hallussapito ovat tekoja, joiden ennalta estäminen ja selvittäminen olivat osa konstaapelin perustehtäviä, poliisilaitos huomautti. Mies työskenteli kenttätehtävissä valvonta- ja hälytyspuolella.

Poliisilaitos totesi, että näistä rikoksista on vahva näyttö, vaikka niitä ei olekaan vielä käsitelty tuomioistuimessa.

Raskauttavaa on myös se, että konstaapeli jäi kiinni luvattomasta kaasuaseesta ensimmäisen kerran jo kuukautta ennen murtokeikkaa.

Miehen asunnosta löytyi lisäksi deaktivoitu eli toimintakyvyttömäksi tehty Beretta-käsiase. Aseen deaktivointia oli kuitenkin purettu eli siitä oli yritetty tehdä uudelleen toimintakuntoista.

Poliisilaitos korosti, että potkuissa ei ole kyse yksittäisestä teosta tai virhearvioinnista.

”Kokonaisuus osoittaa ilmeistä piittaamattomuutta lain säännöksiä ja poliisimiehelle asetettuja käyttäytymisvaatimuksia kohtaan. Lisäksi hätäkeskukselle esittämänne uhkaukset osoittavat jopa vihamielistä suhtautumista omaa työnantajaanne poliisia kohtaan”, poliisilaitos perusteli.

Laitoksen mukaan konstaapeli oli laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan niin törkeästi, että virkasuhde purettiin heti.

Mies ei ole valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen, vaan se on lainvoimainen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat