Supon ylietsivä saa syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta, miehen epäillään tehneen esteellisenä Fennovoimaa koskevia päätöksiä - Kotimaa | HS.fi

Supon ylietsivä saa syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta, miehen epäillään tehneen esteellisenä Fennovoimaa koskevia päätöksiä

Ylietsivä osallistui Fennovoimaan kohdistuvaan yritysturvallisuustarkastukseen, vaikka myi yrityksensä kautta palveluita Fennovoimalle.

Suojelupoliisi pidätti ylietsivän virasta tutkinnan ajaksi maaliskuussa 2019.­

30.4. 9:18 | Päivitetty 30.4. 10:00

Suojelupoliisin ylietsivä saa syytteen virkarikoksesta. Ylietsivän epäillään tehneen esteellisenä Fennovoimaan kohdistuvia virkatoimia ja pitäneen hallussaan luvatonta ampuma-asetta.

Ylietsivä saa syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosille 2015–2019.

Ylietsivä on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Hän on ollut esitutkinnan ajan virasta pidätettynä.

Virastapidättämistä koskevassa päätöksessään suojelupoliisi arvioi, että saadun selvityksen perusteella rikosepäily on perusteltu ja konkreettinen ja liittyy kiinteästi ylietsivän virkatoimiin.

Esitutkinnan mukaan ylietsivä osallistui Fennovoimaan kohdistuvaan yritysturvallisuustarkastukseen.

Fennovoima rakennuttaa Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelle ydinvoimalaa, jonka suunnittelija ja rakentaja on venäläinen Rosatom.

Ylietsivän esteellisyyden epäillään syntyneen siitä, että hän on ollut samaan aikaan mukana turvallisuusalan yrityksessä, joka on myynyt palveluita Fennovoimalle.

Suojelupoliisi on kertonut, ettei ylietsivä ollut hakenut sivutoimilupaa.

Miestä epäiltiin myös vakavammasta virkarikoksesta, virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tästä hän ei kuitenkaan saa syytettä, koska ei ole näyttöä siitä, että hän olisi tavoitellut itselleen hyötyä, kertoo valtionsyyttäjä Mikko Männikkö.

Näyttöä ei ole myöskään siitä, että suojelupoliisin salaisuuksia olisi päätynyt turvafirman haltuun.

Männikön mukaan osapuolilla on tapahtumien kulusta samanlainen käsitys, joten kiista koskee asian oikeudellista arviointia. Kyse on siis siitä, onko firman omistus tehnyt miehen esteelliseksi.

Esitutkinta koski myös sitä, käyttikö ylietsivä suojelupoliisin tietojärjestelmiä väärään tarkoitukseen. Tästä mies ei saa syytettä.

Mies oli syyttäjän mukaan tehnyt suojelupoliisin järjestelmistä tietohakuja, joiden yhteyttä virkatoimiin ei pystytty selvittämään. Syyttäjä piti siis todennäköisenä, että mies teki tietohakuja säännösten vastaisesti.

Tieto ei kuitenkaan vaikuta olleen keskeistä suojelupoliisin toiminnan kannalta. Lisäksi mahdollinen rangaistus ei vaikuttaisi kokonaisrangaistukseen, joka miehelle saattaa seurata nyt nostetuista syytteistä.

Ampuma-aserikos koskee ylietsivän hallusta löytynyttä vanhaa, toimimatonta asetta, jolle ei ollut lupaa. Miehellä oli myös luvattomia patruunoita, mutta niistä syyttäjä ei nostanut syytettä, koska syyte ei kuitenkaan vaikuttaisi mahdolliseen kokonaisrangaistukseen.

Vihje suojelupoliisin ylietsivän virkarikosepäilyyn tuli aikoinaan Suomeen uutta ydinvoimalaa rakentavasta Fennovoimasta. Suojelupoliisi pyysi vuonna 2018 valtakunnansyyttäjänvirastoa tutkimaan, onko tapauksesta syytä aloittaa esitutkinta.

Avunannosta virka-aseman väärinkäyttöön epäiltiin toista henkilöä. Hän oli töissä Fennovoimassa ja myös turvafirman toinen perustajaosakas. Hänen epäiltiin salanneen työnantajaltaan tietonsa ylietsivän kaksoisroolista.

Miestä vastaan ei nosteta syytettä, osittain näytön puuttumisen ja osittain teon vähäisyyden perusteella.

Oikaisu 30.4. kello 10.00: Ylietsivän syyte ampuma-aserikoksesta koskee vain asetta. Patruunoiden osalta tehtiin syyttämättäjättämispäätös.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat