Saabin Suomelle tekemä tarjous sisältää 64 Gripen-hävittäjää ja kaksi tutkakonetta - Kotimaa | HS.fi

Saabin Suomelle tekemä tarjous sisältää 64 Gripen-hävittäjää ja kaksi tutkakonetta

Saab otti tutkavalvontakoneen tarjoukseensa mukaan, koska hävittäjävalmistajat saivat itse esittää oman näkemyksensä siitä, kuinka ne järjestäisivät Suomen ilmapuolustusta omilla koneillaan ja Suomen ilmavoimien antamien raamien puitteissa.

Gripen E -hävittäjä kävi Pirkkalassa Ilmavoimien testeissä viime vuonna.­

30.4. 12:58

Ruotsalainen puolustusvälineyhtiö Saab kertoi perjantaina, että se tarjoaa Suomelle ostettavaksi 64 yksipaikkaista Gripen E -hävittäjää ja kaksi Global Eye -tutkakonetta.

Saab tarjoaa siis saman määrän hävittäjiä kuin Suomi alun perin osti nykyisiä Horneteja. Global Eye -koneiden kuuluminen pakettiin ei ole yllätys, sillä Saab on kertonut aikeestaan jo aiemmin.

Saab tarjoaa Suomelle Gripen-hävittäjän lisäksi tällaisia Global Eye -valvontalentokoneita.­

Tutkavalvontakoneita ei ole edellytetty Suomen HX-hankkeessa, jossa etsitään nykyisen Hornet-hävittäjän seuraajaa.

Saab otti tutkavalvontakoneen tarjoukseensa mukaan, koska hävittäjävalmistajat saivat itse esittää oman näkemyksensä siitä, kuinka ne järjestäisivät Suomen ilmapuolustusta omilla koneillaan ja Suomen ilmavoimien antamien raamien puitteissa.

Global Eye on eräänlainen taivaalla lentävä tutka- ja sensorialusta, joka näkee ylhäältä huomattavasti kauemmaksi kuin maassa olevat tutkat. Tämä on tärkeää erityisesti silloin kun halutaan havaita matalalla lentäviä kohteita.

Saab väittää, että Global Eyen sensorien kantama on yli 550 kilometriä ja sen toiminta-aika on yli 11 tuntia.

Suomi olisi Saabille erittäin tärkeä asiakas. Ruotsin ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Carl-Johan Edström korosti Suomen ja Ruotsin strategista kumppanuutta ja muistutti, että Gripenin valinta vahvistaisi maiden ilmavoimien yhteistyötä.

Saab paljastikin tarjouksestaan huomattavasti enemmän kuin muut hävittäjämyyjät ovat tähän mennessä tehneet.

Suomen puolustusministeriön mukaan hävittäjämyyjät saavat kertoa tarjoamiensa koneiden määrät ja asetyypit, mutta aseiden lukumääriä on salaisuus.

Saabin mukaan yli 20 prosenttia noin yhdeksän miljardin euron kokonaishinnasta muodostuu Gripen-hävittäjien aseistuksesta.

Saab kertoi, että Gripenien mukana tulisi muun muassa kohuttuja pitkän kantaman Meteor-ilmataisteluohjuksia, Iris-T-ilmataisteluohjuksia, Spear-maataisteluohjuksia sekä erittäin pitkän kantaman KEPD350/Taurus-risteilyohjuksia.

Saab lupasi, että jos Suomi ostaa Gripenin, Suomeen rakennetaan hävittäjän tuotantolinja. Yhtiö ei kuitenkaan halunnut vielä kertoa, kuinka monta konetta koottaisiin Suomessa.

Saab oli vasta toinen hävittäjämyyjä, joka kertoi julkisuuteen tarjouksensa sisältämien koneiden määrän. Boeing kertoi torstaina iltapäivällä, että sen tarjous sisältää 50 Super Hornet -hävittäjää ja 14 elektronisen sodankäynnin Growler-konetta.

Suomen hallitus päättää ostettavasta hävittäjästä tämän vuoden lopussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat