Pk-seudulla pysytään tiukkana, joissain maa­kunnissa yli 50 hengen yleisö­tilaisuudet ovat mahdollisia: HS kokosi yhteen nykyiset ja uudet rajoitukset - Kotimaa | HS.fi

Pk-seudulla pysytään tiukkana, joissain maa­kunnissa yli 50 hengen yleisö­tilaisuudet ovat mahdollisia: HS kokosi yhteen nykyiset ja uudet rajoitukset

Rajoitukset vaihtelevat Suomen sisällä tautitilanteen mukaan. Perustason alueilla on kevyemmät rajoitukset kuin kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

Vapunviettäjiä Helsingin keskustassa ravintolan terassilla vappuaattona 2021.­

2.5. 15:46 | Päivitetty 4.5. 10:06

Suomessa on hiljalleen alettu purkaa koronavirusepidemian takia suljettuina olleiden palveluiden rajoituksia. Eniten katukuvaan vaikuttanut muutos on ollut voimassa 19. huhtikuuta alkaen, kun ravintoloiden täyssulku päättyi.

Rajoitukset vaihtelevat Suomen sisällä, sillä jokainen aluehallintovirasto ja kunta tarkastelee rajoitusten tarvetta omalla alueellaan. Yleisesti niin kutsutun perustason alueilla on kevyemmät rajoitukset kuin kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

Viimeisimpänä ravintolarajoituksia lievennettiin Satakunnassa ja Pohjanmaalla vappuaatosta alkaen, sillä alueiden tautitilanteen katsottiin parantuneen.

Tällä hetkellä ravintolarajoitukset ovat tiukimmat Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä.

Alkoholia saa anniskella kello 7–17. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, aukioloaika on kello 5–18. Muut ravintolat saavat olla auki ravintola-asiakkaille kello 5–19.

Jos ravintolan päätoimiala on anniskelu, sisätiloissa saa olla käytössä kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.

Sisätiloissa asiakkaiden on istuttava omilla paikoillaan. Näin ollen esimerkiksi karaoke ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla tulee olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen määrän rajoittaminen ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Kanta-Hämeessä ravintolarajoitukset ovat muuten samat kuin edellä mainituilla alueilla, mutta anniskeluajat ovat tunnin pidemmät.

Ravintolassa, jossa anniskelu on päätoimialana, anniskelu päättyy siis kello 18, ja liike saa olla avoinna ravintola-asiakkaille kello 5–19. Muissa ravintoloissa anniskelu päättyy kello 19, ja asiakkaita voi toivottaa tervetulleeksi kello 5–20.

Kaikista lievimpiä ravintolarajoitukset ovat Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä.

Anniskelun ollessa päätoimiala sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Anniskelu päättyy klo 22, ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille kello 5–23.

Myös näillä alueilla asiakkailla on oltava oma paikka niin sisällä kuin ulkoterasseilla. Myöskin lievempien rajoitusten alueilla laulu- ja tanssikielto on voimassa ravintoloiden sisätiloissa.

Hallitus tarkastelee ravintolarajoituksia viikon välein alueellisen tautitilanteen pohjalta. HS:n tietojen mukaan paraikaa on käynnissä ravintolarajoitusten laajempi tarkastelu, jossa arvioidaan koko maan tilannetta.

Hallituksen on määrä tehdä päätöksiä laajemmista rajoitusten lievennyksistä ensi torstaina. Tällöin ne voivat tulla voimaan perjantaina 7. toukokuuta.

Kevennykset koskisivat esimerkiksi ruokaravintoloiden ja terassien rajoituksia, esimerkiksi aukioloaikoja. Mikäli tautitilanne paranee, lievennyksiä voi tulla muihinkin ravintoloihin.

Jotkin alueet keventävät merkittävästi kokoontumisrajoituksiaan maanantaista 3. toukokuuta alkaen.

Lapin, Keski-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueilla voidaan maanantaista lähtien järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia yli 50 hengelle.

Tilaisuuksissa yleisö on jaettava useisiin rajattavissa oleville alueille tai katsomolohkoihin, joiden välillä on selkeä suojavyöhyke.

Yleisö tulee ohjata omille istumapaikoille, ja jokaisella alueella voi olla korkeintaan 50 henkeä. Kussakin näistä katsomolohkoista tai alueista on oltava omat kulkureitit, tapahtumahenkilökunta ja palvelut.

Tilaisuuden tai tapahtuman järjestäjän tulee pitää eri alueilla olevat ihmiset erossa toisistaan.

Muiden sairaanhoitopiirien alueilla yleisötilaisuuksien ja kokousten sallittu henkilömäärä pysyy kuudessa, kymmenessä tai kahdessakymmenessä tautitilanteesta riippuen. Nämäkin tilaisuudet tulee järjestää turvavälejä ja terveysohjeita noudattaen.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voidaan järjestää korkeintaan kuuden hengen yleisötilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, kunhan terveysturvallisuudesta pidetään huolta.

Kuntosalit ja muut liikuntatilat ovat saaneet avata ovensa asiakkaille pahimmillakin epidemia-alueilla torstaista 29. huhtikuuta lähtien.

Esimerkiksi kuntosaliyrittäjän tulee kuitenkin varmistaa, että tiloissa toteutuvat turvavälit. Myös vaikkapa ryhmäliikuntatunnit ovat pääkaupunkiseudulla mahdollisia, kunhan tunneilla pystytään noudattamaan terveysturvallisuus­ohjeita.

Maanantaina 3. toukokuuta pääkaupunkiseudun nuorisotilat avataan rajoitetusti. Niissä vaaditaan maskin käyttöä yli 12-vuotiailta, ja osallistujamäärää rajataan niin, että tilojen voidaan varmistaa olevan väljiä.

Myös Korkeasaaren eläintarha avaa ovensa 3. toukokuuta, mutta suurin osa eläintarhan sisätiloista pysyy suljettuna.

Lue lisää: Allas, Amos Rex ja Korkeasaari – Helsinki aukeaa taas toukokuussa, laaja lista kokoaa aikataulun

Samana päivänä myös Helsingin yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset siirtyvät täysin lähiopetukseen. Tähän asti opetus on järjestetty vuorottelumallilla.

Oikaisu 2.5. kello 18.08. Jutussa väitettiin virheellisesti, että kaikki yleisötilaisuudet on kielletty sisä- ja ulkotiloissa Husin alueella 16. toukokuuta asti. Korkeintaan kuuden hengen tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa tiloissa terveysturvallisuus huomioiden. Oikaisu 4.5. kello 10.01. Jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että ryhmäliikuntatunnit ovat pääkaupunkiseudulla mahdollisia vain kuuden hengen ryhmille. Todellisuudessa niitä voidaan järjestää, kunhan osallistujien on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat