Vartijan epäillään varastaneen vankirahoja noin 18 600 euron edestä - Kotimaa | HS.fi

Vartijan epäillään varastaneen vankirahoja noin 18 600 euron edestä

Kylmäkosken vankilassa paljastuneesta huijausepäilystä on nostettu syytteet nelikymppistä vartijaa vastaan. Miestä syytetään törkeästä varkaudesta.

Kylmäkosken vankila sijaitsee Akaassa.­

3.5. 13:00 | Päivitetty 5.5. 10:11

Kylmäkosken vankilassa on paljastunut huijausepäily. Nelikymppisen vartijan epäillään varastaneen vankirahoja noin 18 600 euron edestä.

Vankirahat ovat rahaa, jotka vangit tuovat mukanaan ilmoittautuessaan vankilaan tai jotka heidän omaiset toimittavat vankilaan heidän käyttöönsä.

Rikosepäily paljastui viime syksynä tarkastuksessa. Tarkastus päätettiin tehdä, kun havaittiin rikoksen mahdollisuus vankirahojen käsittelyssä.

Vangeilla ei nykyään saa olla suljetuissa laitoksissa lainkaan käteistä rahaa tai muitakaan maksuvälineitä, vaan heillä on käytössä Mastercard-pohjaiset prepaid-maksukortit.

Kortille ladataan vangin mukanaan tuoma käteinen raha, ja sille myös maksetaan kaikki hänen etuutensa. Myös vangin läheiset voivat toimittaa rahaa ladattavaksi vangin kortille.

Maksukortilla vanki voi ostaa vankilan kanttiinista, ja hän saa kortin mukaansa lomilleen. Vankilan ulkopuolella kortti toimii kuten muutkin maksukortit eli vanki voi maksaa sillä ostoksiaan ja nostaa rahaa tililtään.

Kun väärinkäytöksen mahdollisuus huomattiin, vankiloiden kassoihin ja korttijärjestelmiin tehtiin tarkastus. Kylmäkosken vankilassa huomattiinkin systemaattinen väärinkäytös. Se oli alkanut syyskuun alussa.

Huijauksen mahdollisti katko ketjussa, jolla vankien rahoja merkittiin maksukorteille ja siirrettiin vankilan kassaan.

Yhden vartijan epäillään saaneen tarkastusajankohtaan mennessä rikoshyötynä noin 18 600 euroa. Vartija on tunnustanut varastaneensa varat. Asiasta tehtiin rikosilmoitus.

Syyttäjä on nostanut miestä vastaan syytteen törkeästä varkaudesta. Juttua käsitellään aikanaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Vartija pidätettiin virastaan oikeusprosessin ajaksi marraskuussa.

Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen mukaan samanlainen väärinkäytös ei enää ole mahdollista, koska toimintatapoja on nyt uusittu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat