Ruotsi lahjoittaa miljoona annosta Astra Zenecaa – Suomessa mahdollisesti ylijäävien rokotteiden kohtalosta ei ole vielä päätöksiä - Kotimaa | HS.fi

Ruotsi lahjoittaa miljoona annosta Astra Zenecaa – Suomessa mahdollisesti ylijäävien rokotteiden kohtalosta ei ole vielä päätöksiä

Ruotsi lahjoittaisi rokotteet YK:n Covax-ohjelman kautta erityisesti Intian avuksi.

Muun muassa terveydenhuollon henkilöstöä rokotettiin viikonloppuna Syyrian Idlibissä Covax-ohjelman kautta alueelle toimitetuilla Astra Zenecan rokotteilla.­

3.5. 14:29

Ruotsi suunnittelee lahjoittavansa miljoona Astra Zenecan rokoteannosta ulkomaille kansainvälisen rokoteyhteistöohjelma Covaxin kautta. Erityisesti Ruotsi pyrkii auttamaan Intiaa.

”Meidän on tehtävä kaikkemme voittaaksemme pandemia koko maailmassa”, sanoi kehitysyhteistyöministeri Per Olsson Fridh Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:llä.

Ruotsissa noudatetaan Astra Zenecan suhteen samoja turvaikärajoja kuin Suomessa, jonka vuoksi valmistetta ei anneta alle 65-vuotiaille. Tästä johtuen lahjoituksen ei arvioida viivästyttävän Ruotsin rokotustahtia.

Suomi kuuluu niin ikään YK:n Covax-ohjelmaan, jonka tavoite on jakaa kaksi miljardia koronarokotetta vuoden 2021 aikana niille maille, joilla ei ole varaa suuriin hankintaohjelmiin.

Varsinaisia lahjoituksia kuitenkin koordinoidaan EU:ssa unionin tasolla, eivätkä niiden aikataulut ja menettelyt ole vielä lukkoon lyötyjä.

”EU valmistautuu koronarokotteiden lahjoittamiseen siinä kohtaa, kun EU:n oma tilanne antaa myöden”, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten asiain neuvos Outi Kuivasniemi.

Kuivasniemen mukaan Suomessa ei olla vielä päätetty, mitä mahdollisesti ylijääville Astra Zenecan rokotteille tehdään. Niiden käyttötarkoitusta kuitenkin selvitellään ja suunnitellaan tällä hetkellä.

”Tässä on nyt mietintätauko, mitä niiden osalta tehdään. Kokonaistilanne nähdään, kun kaikki yli 65-vuotiaat on rokotettu”, kertoo Kuivasniemi.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Astra Zenecan rokotteita ei juurikaan jää käyttämättä, sillä niiden toimitus Suomeen on keskeytetty väliaikaisesti.

”Meillä säilyy yhä oikeus rokotteisiin, jotka olemme tilanneet. Mutta tällä hetkellä niitä ei tule enempää maahan. Olemme laskeneet, että se määrä mikä on tullut, riittää kattamaan tarpeen, mitä meillä on yli 65-vuotiaille ensimmäiseen ja toiseen rokotukseen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat