Tanska jättää Johnson & Johnsonin pois rokote­ohjelmastaan, ensimmäiset annoksensa saanut Suomi odottaa Eman päätöstä - Kotimaa | HS.fi

Tanska jättää Johnson & Johnsonin pois rokote­ohjelmastaan, ensimmäiset annoksensa saanut Suomi odottaa Eman päätöstä

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan Tanskan päätös ei vaikuta Suomeen suoraan. Ensimmäiset annokset Johnson & Johnsonin rokotetta ovat tulleet Suomeen, mutta niitä ei ole vielä annettu kenellekään.

Johnson & Johnsonin rokotteen etu on, että sitä tarvitaan vain yksi annos potilasta kohden. Yhtiön rokotteita laatikkoon pakattuina Belgian Antwerpenissa.­

3.5. 19:34 | Päivitetty 3.5. 21:36

Tanska on päättänyt jättää Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen pois rokoteohjelmastaan, kertoi muun muassa uutistoimisto AFP maanantaina.

Euroopan lääkevirasto (Ema) totesi huhtikuussa, että Johnson & Johnsonin rokotteella saattaa olla yhteys harvinaisiin veritulppiin, mutta rokotteen hyödyt ovat suuremmat kuin sen mahdolliset haitat.

Yhtiön rokotteen etu on, että sitä tarvitaan vain yksi annos potilasta kohden. Rokote on tehonnut hyvin myös virusmuunnoksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, että Suomeen on tullut alle 30 000 annosta Johnson & Johnsonin rokotetta, mutta sitä ei ole annettu kenellekään. Yhtiö on ilmoittanut toimittavansa Suomeen 400 000 rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

Kontion mukaan Tanskan päätös ei suoraan vaikuta Suomeen, vaan täällä Kansallinen rokotus­asiantuntijaryhmä (KRAR) odottaa Eman tällä viikolla tulevaa päätöstä rokotteen turvallisuudesta.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio­

Rokotustahdin ei pitäisi merkittävästi hidastua, jos Johnson & Johnson päätetään pudottaa rokoteohjelmasta Suomessakin, Kontio sanoo.

Johnson & Johnsonin rokotteen on arvioitu sopivan hyvin esimerkiksi sellaisille ihmisryhmille, joita voi olla vaikea saada käymään rokotettavina kahdesti. Tällaisia ryhmiä voisivat olla esimerkiksi paperittomat tai ilman vakinaista asuntoa olevat ihmiset.

Kontio kuitenkin muistuttaa, että vaikka Johnson & Johnsonin jätettäisiin pois, kaikille on edelleen jaossa muita rokotteita.

”Joidenkin ryhmien kannalta olisi helpompaa, jos ohjelmassa olisi yhden annoksen rokote. Ei tämä silti hirvittävän suuri menetys olisi”, hän arvioi.

Aiemmin Tanska on jättänyt veritulppariskin takia Astra Zenecan koronavirusrokotteen pois ohjelmastaan. Tanskalainen Ekstra Bladet -sanomalehti kuitenkin kertoi maanantaina, että jatkossa vapaaehtoiset saavat silti halutessaan ottaa Johnson & Johnsonin tai Astra Zenecan rokotteen.

Kontion mukaan rokotusohjelman ulkopuolisten rokotteiden antaminen vapaaehtoisille olisi juridisesti vaikeaa mahdollisten vahingonkorvausten kannalta.

Suomessa olevat Johnson & Johnsonin rokotteet ovat tällä hetkellä keskusvarastolla. Annosten kohtaloa mietitään sen varalta, että niitä ei voitaisikaan antaa kenellekään. Kun rokotteet ovat kerran tulleet Suomeen, ne olisi vaikea saada täältä eteenpäin, Kontio kertoo.

Yhdysvaltalainen Johnson & Johnson päätti keskeyttää koronarokotteidensa toimitukset Euroopan maihin huhtikuussa. Keskeytyksen syynä olivat Yhdysvalloissa ilmi tulleet veritulppatapaukset, joiden yhteyttä rokotteeseen selvitettiin.

Yli kahdeksan miljoonaa yhdysvaltalaista on saanut Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen. Vakavia veritulppatapauksia oli todettu Yhdysvalloissa huhtikuun lopulla yhteensä 17 uutistoimisto Reutersin mukaan. Yksi ihminen on kuollut.

EU:ssa ei ole todettu veritulppatapauksia, joilla voisi olla yhteyksiä Johnson & Johnsonin rokotteeseen, sillä toimitukset eivät ehtineet kunnolla alkaa ennen kuin yhtiö päätti jäädyttää toimitukset selvityksen ajaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat