Poliisi kirjasi muistioon käsityksiään rikosilmoituksen tekijän mielentilasta, oikeusasiamies antoi poliisille moitteet - Kotimaa | HS.fi

Poliisi kirjasi muistioon käsityksiään rikosilmoituksen tekijän mielentilasta, oikeusasiamies antoi poliisille moitteet

Epäasialliset kirjaukset voivat heikentää luottamusta poliisiin, huomauttaa oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Poliisi sai moitteet kirjattuaan tutkintamuistioon arvioita rikosilmoituksen tekijän mielentilasta.­

4.5. 11:03

Oikeusasiamies moittii Hämeen poliisia epäasiallisista kirjauksista. Rikosilmoitusta vastaanottanut poliisi oli kirjannut tutkintamuistioon arvioita ilmoituksen tekijän mielentilasta.

”Jäi kyllä vahva käsitys siitä, että taustalla alkaa olemaan jonkinlaista mielenterveys ongelmaa ja päähän pinttymä jostain pitkäaikaisemmasta riidasta / erimielisyydestä. [Kantelija] puhuu aivan taukoamatta ja joutuu koko ajan käskemään rauhoittumaan”, konstaapeli kirjasi.

Muistio päätyi vahingossa luettavaksi naiselle, joka ilmoituksen oli tehnyt. Hän järkyttyi lukemastaan ja kanteli siitä oikeusasiamiehelle. Nainen kertoi kirjauksen vahvistaneen käsityksiään poliisin puolueellisuudesta.

Poliisin mukaan muistiota ei ollut tarkoitettu naisen nähtäväksi, ja hän pahoitteli lähinnä sitä, että tämä oli saanut sen luettavakseen. Muistio ei ole julkinen edes asianosaisille, poliisi painotti.

Konstaapelin esimies totesi, että viranomaisen täytyy pystyä siirtämään kollegoilleen tietoa omasta näkemyksestään ja tekemistään havainnoista.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on samaa mieltä siitä, että tutkintamuistio ei ole julkinen edes asianosaisille. Sen ei siten olisi pitänyt päätyä naisen käsiin.

Poliisin mukaan nainen oli kiihtynyt tehdessään ilmoituksen, minkä nainen itsekin myönsi. Tästä ei pidä Jääskeläisen mielestä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

”Ei ole poikkeuksellista, että ilmoittajan kokema rikos tai muu vääryys aiheuttaa turhautumista, joka purkautuu hänen ollessaan viranomaisen kanssa tekemisissä ja hänen odottaessaan heiltä toimenpiteitä.”

Jääskeläinen korostaa, että esitutkinnan aloittamisen edellytykset tulee arvioida tapahtumatietojen eikä asiakkaasta tehdyn henkilöarvion perusteella.

”Mikäli ilmoituksen vastaanottaja kirjaa tutkintamuistioon omia arvioitaan ilmoittajan mielenterveydestä tai luonteenpiirteistä, on vaara, että se vaikuttaa epäasiallisesti harkintaan esitutkinnan aloittamisesta ja toimittamisesta.”

Jääskeläinen ei pidä poliisin menettelyä asianmukaisena muun muassa sen takia, että maallikon tekemä mielenterveysarvio ja vaikutelmat ihmisestä ovat epäluotettavia.

Hänen mielestään tällaiset kirjaukset voivat vaarantaa luottamusta poliisiin.

”Korostan, että jokaisella on oikeus saada rikosilmoituksensa käsitellyksi asianmukaisesti tapahtumatietojen perusteella.”

Jääskeläinen kiinnittää Hämeen poliisin huomiota asianmukaisiin kirjauksiin. Hän on myös lähettänyt päätöksen Poliisihallitukselle sen arvioimiseksi, pitääkö tutkintamuistiokirjauksista annettua ohjetta täsmentää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat