Itä-Suomessa pyryttää sakeasti lunta ja ajokeli on erittäin huono, lumen määrä voi paikoin yltää 20 senttiin - Kotimaa | HS.fi

Itä-Suomessa pyryttää sakeasti lunta ja ajokeli on erittäin huono, lumen määrä voi paikoin yltää 20 senttiin

Maan itäosissa on voimassa varoituksia erittäin huonosta ajokelistä.

Auto kävi katollaan Säyneisissä Pohjois-Savossa. Kuva perjantaiaamulta.

7.5. 6:00 | Päivitetty 7.5. 9:38

Säähän on odotettavissa muutosta ensi viikolla, ja osassa maata päästään näillä näkymin nauttimaan kesäisistä lämpötiloista. Lumisadealue on ehtinyt kerryttää itäiseen Suomeen jo monelle sääasemalle melkoisesti uutta lunta, ja alueella on erittäin huonoa ajokeliä. Suurimmat lumikertymät aamuneljään mennessä olivat Pohjois-Karjalan alueella. Toiseksi eniten lunta oli satanut Kainuun eteläosassa.

Usealle asemalle oli kertynyt yli kymmenen senttiä lunta. Ilomantsissa oli mitattu peräti 15 ja 18 sentin lumikertymät, ja sade jatkui vielä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka arvioi STT:lle varhaisaamusta, että lumen määrä voi yltää paikoin 20 senttiin ja ehkä sen ylikin.

Lumimäärät putoavat Punkan mukaan hyvin nopeasti, kun mennään länteen Kuopion ja Mikkelin suuntaan. Pohjois-Savon ja Etelä-Savon sääasemilla lumensyvyysmittaukset näyttävät aika laajalti nollaa.

”Kyllä siellä on lunta satanut, mutta jos siitä ei jää maahan mitään tai jää hyvin vähäisiä määriä, niin se ei näy meillä noissa mittauksissa”, Punkka kertoo.

Perjantaina sadealue liikkuu Koillismaan kautta Lappiin. Kuusamon ja Taivalkosken suunnalla lumikertymät jäävät arviolta 10–15 sentin välimaastoon.

Lapin kaakkoisosassa lunta voi kertyä kymmenkunta senttiä, mutta muuten lumentulo jää Lapin alueella Punkan mukaan vähäisemmäksi. Lapin läntiset osat jäävät alueella kaikkein vähimmälle sateelle.

”Siellä voi olla, ettei sitä lunta juuri paikka paikoin kerrykään, että voi jäädä ihan parin sentin paikkeille”, Punkka sanoo.

Päivän valjetessa auringon hajasäteily voi alkaa Punkan mukaan jo sulattaa lunta alhaalta käsin varsinkin alueilla, joissa lunta ei ole tullut todella kovasti. Sulamisen huomannee ensimmäisenä asvalttipinnoilla, kun lumi alkaa vettyä ja tielle muodostuu loskaa.

Maan itäosissa on ollut yön ja aamun aikana voimassa varoituksia erittäin huonosta ajokelistä. Ajokeli on erittäin huonoa Pohjois-Karjalassa ja osassa Kainuuta.

Varsinkin sateen edetessä Lapin suuntaan on erittäin huonoa ajokeliä tarjolla myös Kuusamon ja Taivalkosken alueelle. Tämän lisäksi ajokeli on huono monessa osassa Lappia.

Hätäkeskuslaitos peräänkuuluttaa Twitterissä varovaisuutta aamuliikenteeseen. Hätäkeskuslaitoksen mukaan onnettomuuksista on jo otettu vastaan hätäilmoituksia.

Lumisateiden jälkeen tienkäyttäjien riesana voivat olla paikoin jäiset tiet. Punkan mukaan tienpinnat voivat jäätyä perjantain ja lauantain välisenä yönä ainakin Pohjois-Pohjanmaalla.

”Jos on kesärenkaille kerennyt vaihtaa, niin tuo lumipyry on sinänsä jo hankala asia lähteä tuonne kymmenen sentin hankeen ajelemaan kesärenkailla, mutta sitten tulee mahdollisesti vielä tämä jäätyminenkin”, Punkka sanoo.

Koska ollaan näin pitkällä keväällä, tien pinnat tahtovat kuitenkin sulaa aika nopeasti, kun päivä koittaa. Jos tien pinnat ovat päässeet jäätymään, alkavat ne Punkan mukaan sulaa jo aika pian auringon nousun jälkeen.

”Ei siinä sitten päivemmällä tai aamupäivälläkään enää liukkaudesta ole haittaa.”

Pitkään ei takatalven puraisu kuitenkaan kestä. Siinä missä uuden lumen määrä saattaa nousta perjantaina parinkymmenen sentin tietämiin, on ensi viikolla vastaavia lukemia tiedossa puolestaan lämpömittareihin.

”Sää menee ensi viikolla ihan kesäiseksi. Siellä on yli 20 asteen lämpötiloja näköpiirissä”, Punkka kertoo.

Korkeimmat lämpötilat eivät välttämättä yllä aivan pohjoisimpaan Suomeen, mutta kesäisiä lämpötiloja on tiedossa aika isolla todennäköisyydellä Oulu-Kajaani-akselin eteläpuolella.

Maanantaina lämmin ilmamassa tekee mahdollisesti vielä tulojaan ja voi olla, että tiistai on ensimmäinen päivä, kun kesäisiä lukemia alkaa olla vähän laajemmin. Hellelukemia Punkka ei vielä kuitenkaan ensi viikolle tässä vaiheessa lupaa.

”En vielä lähtisi spekuloimaan sillä, mutta voin tuossa jo aika isolla todennäköisyydellä todeta sen, että 20 ja 25 asteen välille näyttäisi menevän”, Punkka sanoo.

”Kesäisen sään saapuminen näyttää melko todennäköiseltä tällä hetkellä.”

Takatalvi yllätti metsäjäniksen Siilinjärvellä.

Lumipeitteinen tie Siilinjärven Ylä-Siikajärvellä perjantaiaamuna.

Autot saivat lumipeitteen Kuopiossa perjantaiaamuna.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat