Ilmoitukset eläimiin kohdistuvasta väkivallasta lisääntyneet - Kotimaa | HS.fi

Suomen eläinsuojelu saa aiempaa enemmän ilmoituksia eläimiin kohdistuvasta väkivallasta: ”Huonoa kohtelua ei enää samalla tavalla hyväksytä”

Suomen eläinsuojeluun tehtiin vuonna 2020 huomattavasti enemmän eläinsuojeluilmoituksia kuin vuotta aiemmin.

Koirista tehdään SEY:lle eniten ilmoituksia todennäköisesti siksi, koska ne ovat lemmikeistä eniten ihmisten nähtävillä.

9.5. 2:00 | Päivitetty 9.5. 12:39

Väkivaltaista riuhtomista talutushihnasta, läpsimistä, niskasta retuuttamista ja pelottavaa karjumista. Joskus jopa silmitöntä väkivaltaa.

Esimerkiksi tämänkaltaisista lemmikkieläimiin kohdistuneista väkivallanteoista tehdään aiempaa enemmän ilmoituksia Suomen eläinsuojelulle eli SEY:lle.

”Ennen väkivallasta raportoitiin joitakin kertoja viikossa, mutta viime ja tämän vuoden aikana ilmoituksia on tullut päivittäin tai jopa useita päivässä”, sanoo SEY:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Viime vuonna SEY:lle tehtiin 8 000 eläinsuojeluilmoitusta. Ilmoituksia tehtiin 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Lisäksi SEY:n vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat ja jäsenyhdistykset neuvoivat suomalaisia eläinsuojeluongelmissa yli 40 000 kertaa viime vuonna. Neuvontakertojen määrä kasvoi 35 prosenttia vuodentakaisesta.

SEY:ssä arvioidaan, että korona-aika on todennäköisesti vaikuttanut ilmoitusten lisääntymiseen.

”Korona-aikana kerääntynyt paha olo ja ihmisten ongelmat heijastuvat valitettavasti myös eläinten kohteluun. Toisaalta aikaa vietetään enemmän kotona, joten ihmiset myös havainnoivat naapuriston tapahtumia tarkemmin kuin ennen.”

Myös sosiaalinen media on tuonut lemmikkeihin kohdistuvan kaltoinkohtelun uudella tavalla sivullisten nähtäville. SEY on saanut viime vuosina aiempaa enemmän ilmoituksia, jotka koskevat Instagramissa, Tiktokissa ja Jodelissa julkaistuja kuvia tai videoita.

Lindqvistin mukaan somepostauksia julkaisseet ihmiset eivät usein itse ymmärrä kohtelevansa eläintä huonosti.

”Someen kuvattavissa tilanteissa voi olla esimerkiksi kyse siitä, että omistajan mielestä jokin eläimen reaktio on hauska. Todellisuudessa toiminta voi tuottaa eläimelle kärsimystä.”

Ilmoitusten määrä ei kuitenkaan kerro koko totuutta eläinsuojeluongelmien määrästä tai laadusta.

Lindqvistin mukaan koirista tehdään ylivoimaisesti eniten ilmoituksia todennäköisesti sen takia, että ne ovat eniten näkyvillä julkisilla paikoilla, ja niiden kohtelua on siksi helpoin havainnoida. Esimerkiksi tuotantoeläimet ja pienet lemmikkieläimet puolestaan elävät usein sivullisten katseilta piilossa.

Yksi merkittävä syy ilmoitusten lisääntymiseen on todennäköisesti se, että eläinsuojeluongelmista raportoidaan huomattavasti pienemmällä kynnyksellä kuin ennen.

Kaltoinkohtelua ei enää katsota läpi sormien, vaan siihen halutaan puuttua aikaisempaa herkemmin, Lindqvist sanoo. Lisäksi ihmiset ovat yhä tietoisempia siitä, millainen kohtelu voi olla eläimelle haitallista.

Lindqvstin mielestä on erittäin hyvä, että eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat ovat olleet viime vuosina paljon esillä julkisessa keskustelussa.

Esimerkiksi helmikuussa käyty keskustelu suojelukoirien väkivaltaisesta kouluttamisesta on näkynyt SEY:n saamissa yhteydenotoissa. Koirien kohteluun liittyvät ilmoitukset lisääntyivät Oikeutta eläimille -järjestön julkaisemien salavideoiden jälkeen.

”Nykyään tiedetään, että koiran kouluttaminen väkivallan avulla on paitsi laitonta ja moraalitonta myös tehotonta. Huonoa kohtelua ei olla enää samalla tavalla valmiita hyväksymään”, Lindqvist sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat