Timo Soinin pahoinpitelyn yrityksestä syytetty 53-vuotias mies sanoo, ettei muista tapahtumia Korson maalaismarkkinoilla – syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta - Kotimaa | HS.fi

Timo Soinin pahoinpitelyn yrityksestä syytetty 53-vuotias mies sanoo, ettei muista tapahtumia Korson maalaismarkkinoilla – syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Soinia turvannut poliisimies sanoo saaneensa miehen lyönneistä vammoja, jotka vaivaavat edelleen. Mies kiistää kaikki syytteet.

Timo Soini Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla 10. toukokuuta 2021

10.5. 11:22 | Päivitetty 10.5. 19:10

Entisen ulkoministerin Timo Soinin pahoinpitelyn yrityksestä syytetty 53-vuotias mies sanoi oikeussalissa, ettei muista tapahtumia, joista häntä syytetään. Asiaa käsiteltiin maanantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Syytteissä on kyse tapahtumista Vantaan Korson maalaismarkkinoilla maaliskuussa 2019. Silloinen ulkoministeri Soini oli vaaliteltalla tapaamassa äänestäjiä, kun syyttäjän mukaan syytetty tuli Soinin luokse, huusi ”maanpetturi” ja yritti lyödä Soinia nestettä sisältäneellä puolen litran muovipullolla.

Teko jäi yritykseksi, koska Soinin turvamiehenä toiminut poliisi ehti väliin.

”Ilman [poliisimiehen] nopeaa ja ripeää puuttumista isku olisi osunut minuun, nyt se osui häneen. Se on selvä asia”, Soini sanoi oikeudessa.

Poliisi kertoi, että mies iski häntä pullolla päähän voimakkaasti kolme tai neljä kertaa. Toinen poliisi näki tilanteen ja tuli apuun. Hän kaatoi miehen maahan ja sai lopulta kolmannen poliisin kanssa tämän taltutettua.

Syyttäjän mukaan mies teki tilanteessa voimakasta vastarintaa, miltä osin miestä syytetään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahden poliisin pahoinpitelystä. Soinia turvannut poliisi kertoi saaneensa päähän kohdistuneista iskuista niska- ja hartiaseudun vammoja, joiden takia hän joutui olemaan pitkään sairauslomalla ja jotka vaivaavat häntä osin edelleen.

Lisäksi miehen syytetään iskeneen nyrkillä kasvoihin poliisia, joka kaatoi hänet maahan.

Mies on kiistänyt kaikki syytteet ja sanoo, ettei muista niissä kuvattuja tapahtumia. Mies kertoi tulleensa maalaismarkkinoille ostamaan kalakukkoa ja etsineensä oikeaa kojua. Seuraavat muistikuvat hänellä on kertomansa mukaan siitä, kun hän makaa maassa vatsallaan ja kaksi miestä on hänen päällään.

Miehen asianajaja Leif Möller sanoi, ettei mies ymmärtänyt hänet kiinni ottaneiden siviiliasuisten miesten olevan poliiseja ja koki toimineensa itsepuolustustilanteessa.

Syyttäjän mukaan mies oli tekoaikaan päihtynyt. Häntä syytetään myös rattijuopumuksesta samana päivänä.

Poliisimiehet ilmoittivat tilanteessa syytetylle selvästi, että ovat poliiseja, syyttäjä sanoi.

”[Syytetty] on ollut humalassa tullessaan markkinoille. Jos hän ei ole päihtymystilansa takia ymmärtänyt [poliisien sanomaa], se ei vaikuta rikosoikeudelliseen arviointiin”, sanoi syyttäjä Maren Salvesen.

Asianajaja Möllerin mukaan alkoholilla ei ollut vaikutusta tapahtumiin.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeutta. Käräjäoikeus antaa tuomion asiassa 8. kesäkuuta.

Sittemmin valtakunnanpolitiikan jättänyt Soini kuvaili tunnelmiaan käsittelyn jälkeen ”ihan hyviksi”.

”On hyvä, että tämä saatiin käsiteltyä. Tässä on kuitenkin kestänyt yli kaksi vuotta. Uskon, että [turvamiehet] saavat nyt oikeutta, ja se on hyvä asia.”

Soini kertoo saaneensa vuosien varrella jopa tappouhkauksia, mutta nyt käsitelty fyysinen uhka oli poikkeustapaus. Hän korosti, että poliitikkoja saa ja pitää arvostella mutta väkivalta pitää sulkea pois.

”Terveessä demokratiassa voi olla eri mieltä ja esittää sen, mutta väkivallassa menee raja. Uskon, että oikeus vetää ne rajat tässä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat