Yksikään salavideoilla koiria lyönyt ei saanut rangaistusta – Koirien väkivaltaista koulutusta ei saada Suomessa kuriin - Kotimaa | HS.fi

Kuvakaappaus Oikeutta Eläimille- järjestön videolta, jossa suojelukoiria koulutetaan väkivaltaisesti.

Sähköä kaulapantaan ja sikapiiskalla haaraväliin

Salavideot paljastivat suojelukoirakoulutuksen väkivaltaisuuden, mutta ne eivät toistaiseksi johtaneet koiria lyöneiden ja potkineiden kouluttajien rankaisemiseen. Poliisi epäilee yhdeksää eläinsuojelurikoksesta.


18.5. 2:00 | Päivitetty 18.5. 15:40

Väkivaltaiset koirien koulutusvideot järkyttivät suomalaisia kolme kuukautta sitten. Loviisassa, Salossa ja Paimiossa suojelukoiraharjoituksissa salaa kuvatuissa videoissa näkyi, miten kouluttajat ja omistajat potkivat, lyövät ja kuristavat eläimiä.

Lue lisää: Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamat salavideot: Suojelukoiria koulutetaan väkivaltaisin keinoin harrastajien koulutuksissa

HS selvitti videokohun vaikutuksia suojelukoiraharrastukseen. Mikä muuttui, kun väkivaltaisesta koulutuksesta julkaistiin videotodisteita? Eläinsuojelun näkökulmasta toiveet eivät olleet korkealla: kun väkivaltainen koulutus nousi julkisuuteen viitisen vuotta sitten, paljastus ei johtanut mihinkään.

Yhdeksää videolla nähtyä ihmistä epäillään nyt eläinsuojelurikoksesta.

”Tutkinnassa on päästy tekemään jo kuulemisia. Asia ei ole sinänsä vaikea tai monimutkainen, mutta kuultavia on useita, joten tutkinta saadaan todennäköisesti valmiiksi vasta kesän jälkeen”, rikoskomisario Kristiina Kontio Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Suojelukoiraharrastajat kuuluvat pääsääntöisesti Saksanpaimenkoiraliittoon tai Suomen palveluskoiraliittoon. Molemmat liitot kuuluvat taas kansalliseen Kennelliittoon.

Rikosilmoitus on tehty 15:stä videolla esiintyvästä henkilöstä, joista kaikki on lähes varmuudella tunnistettu. Lähes kaikki heistä toimivat liitoissa toimihenkilöinä. Videoiden julkaisun jälkeen Suomen Palveluskoiraliitto ja Kennelliitto saivat viralliset kantelut videolla esiintyneistä henkilöistä.

Yksikään kolmesta järjestöstä ei ole kuitenkaan määrännyt videoiden vuoksi henkilökohtaisia rangaistuksia. Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen korostaa, että järjestöt odottavat esitutkinnan päättymistä ja tuomioistuimen ratkaisua. Jos liittojen jäsenet saavat tuomioita, Kennelliitto toimii niiden perusteella.

”Jos henkilö tuomitaan esimerkiksi törkeästä eläinsuojelurikoksesta, häneltä todennäköisesti lähtee eliniäksi sekä jäsenyys liitosta että mahdollisuus rekisteröidä koiria”, Lehkonen sanoo.

Perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta seuraa 2–5 vuoden sanktiot. Järjestöt eivät halua ottaa riskiä ennen viranomaistutkinnan päättymistä. Videoilla esiintyy useita henkilöitä, joiden elanto liittyy koiriin tai koirien koulutukseen.

”Jos lähtisimme nyt antamaan sanktioita ja henkilö kokee, että olemme haitanneet hänen elinkeinoaan, voisimme hävitä oikeusjutun”, Lehkonen sanoo.

Koiraa voidaan opettaa suojelemaan omistajaansa ja tarttumaan kiinni maalimiehenä toimivan kouluttajan pehmusteilla suojattuun käsivarteen. Kuva Intian armeijan koiriakoulutuksesta vuodelta 2017.

Suojelukoiria opetetaan jäljestämään, tottelemaan ja suojelemaan samaan tapaan kuin viranomaisten, kuten poliisin, käytössä olevia koiria. Suojelu on tunnistetuin harjoittelumuoto. Siinä koiraa opetetaan suojelemaan harjoituskentällä omistajaansa ja tarttumaan kiinni maalimiehenä toimivan kouluttajan pehmusteilla suojattuun käsivarteen.

Ainoa selkeä kurinpitotoimi on kohdistunut henkilöiden sijaan yhdistyksiin. Saksanpaimenkoiraliitto asetti helmikuussa Kotkan ja Varsinais-Suomen alaosastonsa määräaikaiseen toimintakieltoon.

Toimintakielto ei ole koskenut henkilöitä, ja HS:n tietojen mukaan osa videolla nähdyistä henkilöistä on toiminut oman alaosastonsa toimintakiellon aikana toisessa alaosastossa.

Nyt toimintakielto on poistettu. Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström selvittää, että alaosastoissa on paljon muuta toimintaa sekä paljon jäseniä, jotka harrastavat muita lajeja.

”Täytyy muistaa, että videoiden kohut koskettavat marginaalista määrää ihmisiä. Jos alaosaston toiminta estetään, syyttömät tavalliset harrastajat kärsivät suotta”, Suomen palveluskoiraliiton puheenjohtaja Mika Laaksonen sanoo.

Helmikuussa julkaistun Ylen jutun mukaan suojelukoiraharrastukseen on pesiytynyt väkivaltaisen kouluttamisen kulttuuri. HS jututti toukokuussa kymmentä alalla toiminutta ja toimivaa henkilöä. Heidän uskonsa muutokseen on vähäistä.

Harva uskaltaa puhua omalla nimellään tilanteesta. Osa pelkää leimautuvansa väkivaltaiseksi kasvattajaksi. Osa taas pelkää, että koulutusmetodien kritisoiminen sulkee yhteisön ulkopuolelle. Sosiaalisessa mediassa loka on lentänyt myös ulkopuolisten niskaan.

Koirankouluttaja ja eläinfysioterapeutti Tiina Kuusisto on pitänyt ääntä suojelukoirien väkivaltaisista kouluttamismalleista jo kolme vuotta. Hän esiintyi Ylen jutussa poikkeuksellisesti nimellään. Jutun julkaisun jälkeen häntä on häiritty ja uhkailtu. Eräs ulkomaalainen suojelukoirakouluttaja maalitti Kuusistoa jakamalla tämän yhteystietoja sosiaalisessa mediassa.

Kuusiston saama palaute kertoo siitä, miten laajalle levinnyttä väkivaltaan perustuva kouluttaminen on.

”Videoilla näkyvät tapaukset eivät ole ihmisen turhautumisesta johtuvia ylilyöntejä, vaan väkivalta kuuluu systemaattisesti suojelukoirakoulutukseen”, Kuusisto sanoo.

Mistä koviin otteisiin ja jopa väkivaltaan perustuva koirankoulutus kumpuaa?

Useat haastateltavat puhuivat suojelukoiraharrastuksen sisällä toimivasta lahkosta, jossa kouluttajia uskotaan kakistelematta. Eräs haastateltava kertoi, että osa kouluttajista ja omistajista on kohdellut koiriaan väkivaltaisesti jo vuosikymmeniä sitten.

Oppeja haettiin aikoinaan Saksasta.

”Saksasta lähti koulutusmalli, joka pohjautuu aivan väärälle mallille. Lajin parissa on keskeisiä toimijoita, jotka edustavat tätä vanhaa koulukuntaa. Se on onneksi lajissa alakulttuuri mutta kansainvälinen sellainen”, Kennelliiton Lehkonen sanoo.

Mikä on sitten väärä malli? Vastakkain ovat kouluttamissuuntaukset, jotka perustuvat niin sanottuun positiiviseen vahvistamiseen tai toisaalta rankaisemiseen.

Positiivisessa vahvistamisessa koiraa kannustetaan palkkioin oikeaan toimintaan. Väärästä toiminnasta palkkio taas otetaan pois. Positiivisen vahvistamisen vastaparina on rankaisemiseen perustuva kouluttaminen. Siinä väärin käyttäytyvälle eläimelle aiheutetaan jotain epämiellyttävää.

Äärimmillään väärin käyttäytyvä koira saa sähköpannasta kivuliaita sähköiskuja.

Salavideoilla näkyy, että koirille annettiin sähköiskuja myös silloin, kun niiden haluttiin reagoivan maalimiehen aiheuttamaan uhkaan näyttävämmin.

”Kun kiveksiin ja jalkoväliin tökätään sähköä, koira väistää tietenkin alaspäin ja istuu maahan.”

Positiivinen vahvistaminen on tutkimusten mukaan tehokkaampi keino koulutuksessa, ja sitä käyttämällä koirat kokevat vähemmän stressiä.

Kovia otteita ja sähköpannan käyttöä perustellaan usein sillä, että osa koirista kestää kipua toisia paremmin. Väkivalta on kuitenkin kiellettyä niin eettisesti kuin rikoslain nojalla.

”Se, että tietty koira kestää normaalia enemmän kipua, ei tarkoita sitä, että toiminta olisi hyväksyttävää tai laillista. Se, että pystyy ottamaan kipua vastaan menettämättä toimintakykyä, ei tarkoita sitä, että kipua saisi tuottaa”, Toni Lahtinen Team Rokasta kertoo.

Eläinsuojelutyötä tekevä Team Rokka on pyrkinyt selvittämään koirien kaltoinkohtelua Oikeutta Eläimille ry:n ja Suomen Eläinsuojelu ry:n kanssa.

Kivun kestämiseen liittyy keskeisesti sähköpannan käyttö. Sähköpanta, jolla koiralle annetaan sähköiskuja kauko-ohjaimen avulla, ei ole Suomessa kielletty. Sen käyttäminen on kuitenkin lainvastaista, jos se aiheuttaa koiralle tarpeetonta kipua, tuskaa tai kärsimystä.

Suomen palveluskoiraliiton eettisissä ohjeissa on sähköpantakielto, mutta Saksanpaimenkoiraliiton ohjeista kielto puuttuu.

”Sähköpannan käyttö on kiellettyä kaikessa Saksanpaimenkoiraliiton toiminnassa”, Sami Baggström vakuuttaa.

Uudistuvaan eläinsuojelulakiin on tarkoitus saada vihdoin sähköpantakielto.

”Mikäli näin käy, on sillä suojelukoirakoulutuksen ja sen valvonnan kannalta – ja koirien koulutuksen ja kohtelun kannalta ylipäänsä – ratkaisevan iso merkitys. Kiellon avulla sähköpannan käyttöön olisi jatkossa ylipäänsä mahdollista puuttua”, toiminnanjohtaja Maria Lindqvist Suomen Eläinsuojelu ry:stä sanoo.

Koirien koulutuksessa Kaliforniassa käytetty sähköpanta.

Sähköpantojen lisäksi suojelukoiraharjoituksissa on käytetty myös niin sanottuja sikapiiskoja. HS:n tietojen mukaan sähköiskuja antavalla piiskalla on opetettu koiria istumaan nopeasti.

”Näille ihmisille ei riitä, että koira istahtaa nopeasti käskystä, vaan sikapiiskalla annetaan sähköä koiran herkille alueille. Kun kiveksiin ja jalkoväliin tökätään sähköä, koira väistää tietenkin alaspäin ja istuu maahan”, nimettömänä asiasta kertova harrastaja kuvailee.

Suojelukoiraharrastajat ovat saaneet jo pitkään oppeja saksalaisilta kouluttajilta. Ruotsinpyhtäällä toissa vuonna kuvatulla videolla näkyy kaksi tunnettua saksalaista koirankasvattajaa. Heidän toimistaan on käynnistetty Saksassa sikäläisen koirajärjestön sisäinen kurinpitomenettely.

Kansainvälisen saksanpaimenkoiraliiton presidentti ja Saksan kansallisen saksanpaimenliiton puheenjohtaja Heinrich Meßler ilmoittaa HS:lle sähköpostitse, että videolla nähtävät palvelukoirien koulutusmetodit rikkovat niin eläinsuojelulakia kuin kahden järjestön eettisiä ohjeita.

Saksan kansallisen liiton selvitys on vielä kesken, eikä järjestö kerro asiasta enempää. Saksalaismiehet eivät olleet järjestöjen virallisella asialla Suomessa.

”Korostamme, että heidän toimintansa oli yksityisluonteista. Meillä ei ole tietoa siitä, ovatko kyseiset henkilöt käyneet useammin Suomessa”, Saksan kansallisen saksanpaimenliiton pääsihteeri Hartmut Sedecki kertoo.

HS:n tietojen mukaan toinen saksalaismiehistä kävi kouluttamassa suomalaisia harrastajia toissa vuonna Saksanpaimenkoiraliiton Oulun alaosaston vieraana. Oulun alaosasto sanoo, ettei liity kyseiseen tapahtumaan.

Kohun jälkeen koiraliitot ilmoittivat, että suojelukoiraharrastajille kehitetään eettinen koulutus ja harrastajat joutuvat sitoutumaan eettisiin sääntöihin.

Ensimmäiset eettiset koulutukset järjestettiin huhtikuussa. Etätilaisuuksissa ei puhuttu kohuvideoista mitään.

”Kun koulutuksessa puhutaan asioista vain yleisellä tasolla eikä yhdistetä kiellettyjä toimia tosielämään ja näihin videoihin, koulutuksen vaikuttavuus on aika mitätön”, Team Rokan Toni Lahtinen moittii.

Koulutuksissa puhuttiin, että koirilla saa käyttää pakotteita mutta koiralle ei saa aiheuttaa stressiä.

”Sallitun pakotteen voimakkuus jätettiin koiranohjaajan oman harkinnan varaan. Kaikki pakottaminen aiheuttaa tietenkin koiralle negatiivista stressiä, joten liittojen olisi pitänyt tehdä selkeä rajanveto siihen, mitä saa ja mitä ei saa tehdä”, Tiina Kuusisto sanoo.

Liitot korostavat, että eettinen koulutus on vasta ensi askel asennemuutokseen.

”Kaikki myöntävät, että viikonlopun kestävällä koulutuksella ei vielä asenteita muuteta, mutta osan silmät voivat avautua siihen, mitä koiran koulutus voi ja ennen kaikkea mitä sen pitää olla”, Lehkonen painottaa.

Jatkossa järjestöt pystyvät puuttumaan kiellettyyn toimintaan ripeämmin, sillä nyt harrastajat, myös videoilla esiintyvät, ovat allekirjoittaneet eettisen sitoumuksen. Jos harrastaja syyllistyy todistettavasti eettisiin rikkeisiin, häneltä voidaan poistaa eliniäksi oikeus osallistua mihinkään Kennelliiton alaiseen toimintaan.

Järjestöt eivät ole kuitenkaan viranomaisia, vaan päävastuu lankeaa harrastajille itselleen.

”Pahoin pelkään, että lajin piirissä on jonkin verran ihmisiä, jotka eivät asioita usko tälläkään uhkailulla”, Kennelliiton Lehkonen huokaa.

Oikaisu 18.5. klo 15.37: Jutussa luki, että HS:n tietojen mukaan toinen saksalaismiehistä kävi kouluttamassa suomalaisia harrastajia toissa vuonna Saksanpaimenkoiraliiton Oulun alaosaston vieraana. Oulun alaosasto sanoo, ettei liity kyseiseen tapahtumaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat