Koronarokotusten etenemis­tahdissa kohti nuorempia ikä­ryhmiä isot alueelliset erot – Vantaalla rokotetaan jo neli­kymppisiä, Kuopiossa vasta 55-vuotiaita - Kotimaa | HS.fi

Koronarokotusten etenemis­tahdissa kohti nuorempia ikä­ryhmiä isot alueelliset erot – Vantaalla rokotetaan jo neli­kymppisiä, Kuopiossa vasta 55-vuotiaita

THL:n ylilääkärin mukaan rokotusten etenemiseen vaikuttavat muun muassa kuntien ikärakenne, riskiryhmäläisten määrä ja se, kuinka nopeasti alueella pystyttiin siirtymään pidempään annosväliin.

Pia Kontula (vas.) ja Ulla Kuhmonen viettivät päivää Kuopion torilla. Rokotusten eteneminen ja parempi tartuntatilanne antavat heille uskoa siihen, että kesästä tulee koronatalvea helpompi.

13.5. 2:00 | Päivitetty 13.5. 15:21

Lämpömittari näyttää 24:ää astetta Kuopion torin laidalla keskiviikkona puolenpäivän aikaan. Kuopiolaiseen tapaan Pia Kontula ja Ulla Kuhmonen istuvat toripöydillä ja nauttivat auringonpaisteen ansiosta vilkastuneesta torielämästä.

Kontula on tuore kuopiolainen. Hän muutti kaupunkiin viime viikolla Porista.

Ajoitus oli koronarokotuksen kannalta kehno. Porissa 49-vuotiaalle Kontulalle avautui viime viikolla mahdollisuus rokotusajan varaamiseen. Hän olisi mielellään jo ottanut rokotteen mutta muuton takia jätti ajan varaamatta, koska kakkosrokotekin olisi pitänyt ottaa Porissa.

Uudessa kotikaupungissa Kontula joutuu odottamaan rokotusvuoroaan pidempään: Kuopiossa ajanvaraus eteni tiistaina vasta 55 vuotta täyttäneisiin.

”Oli se vähän yllätys. Viime viikolla kuusikymppiset olivat täällä menossa”, Kontula sanoo.

Koronarokotuksissa edetään Suomen suurimmissa kaupungeissa ikäryhmien suhteen eri tahtiin.

Esimerkiksi Vantaalla rokotusajan voivat varata 40–44-vuotiaat, Mikkelissä 45 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, Turussa aikoja ajetaan 52-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Kuopiossa varaus avautui tällä viikolla 55 vuotta täyttäneille, Joensuussa ajan voivat varata 60-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

HS käsitteli rokotustahdin alueellisia eroja jo viime kuussa.

Lue lisää: Suomessa rokotustahtiin repesivät isot alueelliset erot

Yli sadantuhannen asukkaan kaupungeista Kuopio on koko väestön rokottamisessa Oulun jälkeen peränpitäjänä. Tosin Oulussa rokotetaan jo 50-vuotiaita ja sitä vanhempia.

Miksi Kuopiossa ollaan jäljessä rokotustahdissa?

”Rehellisesti sanottuna en oikein tiedä”, ylilääkäri Pauliina Sulku vastaa.

”Kyllä täällä on rokotteita pistetty ihan niin paljon kuin pystymme kaikella käytössä olevalla kapasiteetilla.”

Sulku toteaa, että Kuopiossa ympärivuorokautisen hoivan ja kotihoidon asukkaiden rokottamisessa kesti ”aika kauan”. Rokotusjärjestyksessä seuraaviin ryhmiin päästiin helmikuun puolivälissä.

”Se saattaa olla yksi syy”, Sulku pohtii.

Kuopiolainen Jussi Tuunanen sai keskiviikkona ensimmäisen koronarokoteannoksensa Kuopio-halliin rakennetussa rokotuspisteessä. 41-vuotias Tuunanen sai rokotteen, koska hän kuuluu kakkosriskiryhmään. Hän toivoo, että rokotusten edetessä etenkin lasten harrastaminen helpottuu. ”Ja toivotaan, ettei tarvitse koko kesää käyttää maskia rakennuksilla”, rakennusalalla työskentelevä mies sanoo.

Syy voi olla myös väestön ikärakenteessa, Sulku arvioi. Väestö on Kuopiossa hänen mukaansa vanhempaa kuin esimerkiksi Jyväskylässä, jossa on hieman Kuopiota enemmän asukkaita.

”Meillä yli 70-vuotiaita riitti rokotettavaksi pitkän aikaa”, Sulku sanoo.

”Nuoremmissa ikäluokissa täällä ollaan ehkä hieman jäljessä, mutta tavallaan se selittyy sillä, että vanhempia on ollut suhteessa enemmän.”

Sulku kertoo, että myös Astra Zenecan rokotteen veritulppariski aiheutti Kuopiossa ongelmia: 900 rokotusaikaa jäi antamatta, kun rokotusvuorossa olleet ihmiset eivät uskaltaneet varata aikoja.

Koko väestön rokotekattavuudessa Kuopio on hyvässä vauhdissa, Sulku toteaa.

”Kyllä tässä tasaisesti eteenpäin mennään.”

Se, että koronarokotukset ovat edenneet Kuopiossa hitaammin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, ei harmita kuopiolaista Kaarina Leppästä – päinvastoin: ”Ihan hyvä, että etenkin siellä ruuhka-Suomessa rokotetaan.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkäri Emma Kajander toteaa, että rokotukset etenevät suhteellisen hyvin tasatahtiin koko maassa.

”Osittain tässä hämää se, että jotkut kunnat avaavat aikoja pidemmälle eteenpäin. Tämä johtaa siihen, että jossakin ajanvaraus voi olla auki jo nuoremmille, mutta heitä ei vielä rokoteta”, Kajander vastaa sähköpostitse.

Kajander arvioi, että kuntien ikärakenteen ja riskiryhmäläisten määrän lisäksi rokotustahtiin on vaikuttanut se, kuinka nopeasti alueella pystyttiin siirtymään 12 viikon annosväliin. Joillakin alueilla pidempään annosväliin siirryttiin vasta parin viikon viiveellä.

”Siksi jotkut kunnat ovat antaneet enemmän toisia annoksia ja ovat vielä vähän jäljessä ensimmäisissä annoksissa. Tämä tulee tasoittumaan pikkuhiljaa, kun muissa kunnissa alkaa menemään suurempi osa toisiin annoksiin”, Kajander kertoo.

Pia Kontulan kanssa Kuopion torilla auringonpaisteesta nauttiva Ulla Kuhmonen on saanut jo molemmat rokoteannokset, koska hän työskentelee vanhusten parissa. Kuhmonen toivoo rokotusten etenevän nopeasti, jotta rajoituksia voitaisiin höllentää ja elämää avata tulevana kesänä.

”Toivoisin, että enemmän pääsisi liikkumaan, maskinkäyttö vähenisi, olisi enemmän tapahtumia.”

Rokotuksista huolimatta ulkomaille matkustaminen tuntuu yhä kummastakin naisesta mahdottomalta ajatukselta. Molemmat ovat tyytyväisiä, jos koronatalven jälkeen kesällä voi liikkua vapaammin kotimaassa.

Jyväskylästä urheilulukioon Kuopion muuttanut Annastiina Karvinen, 18, toivoo, että rokotusten edetessä ja tautitilanteen parantuessa hän uskaltautuisi paremmin myös vanhaan kotikaupunkiinsa. Karvinen tosin uskoo, että omaa rokotusvuoroaan hän saa odottaa vielä kauan.

Rokotteet jaetaan isoissa erissä, ja pienissä sairaanhoitopiireissä ne saapuvat asukaslukuun suhteutettuna harvemmin hieman isommissa erissä, Kajander sanoo.

”Tämän takia ne voivat olla vaihtelevasti ensin vähän muita edellä, sitten jäljessä ja sitten taas pomppaavat edelle.”

Jatkossa myös alueellinen painotus tulee vaikuttamaan alueiden rokotustahtiin, Kajander kertoo. Tällä viikolla ensimmäisessä painotuksessa Päijät-Häme sai enemmän rokotteita.

Sen sijaan terveydenhuollon resurssit tai rokotusten organisointi eivät Kajanderin arvion mukaan vaikuta rokotustahtieroihin.

Oikaisu 13.5.2021 kello 15.14: Muutettu otsikkoa, jossa luki, että rokotusten tahdissa on suuria alueellisia eroja. Alueellisia eroja ei ole niinkään rokotusten etenemisessä vaan siinä, minkä ikäisiin rokotuksissa ja ajanvarauksissa on edetty.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat