Hallitus antoi esityksensä opintotuki­lain muuttamisesta - Kotimaa | HS.fi

Hallitus antoi esityksensä opintotuki­lain muuttamisesta

Opintotukilakia esitetään muutettavaksi koronaepidemian takia. Esityksessä annetaan lievennyksiä opintolainahyvitysten ja -vähennyksen ehtoihin.

12.5. 21:30

Hallitus antoi keskiviikkona esityksen, joka huomioisi opintojen viivästymisen ja opintojen aloittamisen estymisen opintolainahyvityksen ja opintolainavähennyksen ehdoissa.

Esityksen mukaan kuluvana vuonna tai sen jälkeen korkeakoulututkinnon suorittanut opintolainaa saava ihminen ei menettäisi oikeuttaan opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen. Näin siinä tapauksessa, jos hän pystyy osoittamaan, ettei ole kyennyt suorittamaan kaikkia tutkinnon suorittamiseksi vaadittavia opintoja koronaepidemiaan liittyvästä syystä.

Opintolainan saaja olisi esityksen mukaan oikeutettu opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen, vaikka tutkinnon suorittamiseen käytetty aika on yhden lukuvuoden säädettyä määräaikaa pidempi.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksen jäsen Akseli Rouvari pitää hallituksen esittämää poikkeusratkaisua hyvänä. Opintotukijärjestelmä kaipaisi hänen mukaansa kuitenkin koronatoimenpiteiden ohella myös pitkän tähtäimen parantamista.

”Mielestämme on hyvä, että viime lukuvuonna tehtyä opintolainahyvityksen poikkeusta jatketaan koskemaan tänä lukuvuonna ja sen jälkeen valmistuvia. Tarve olisi kuitenkin suuremmillekin parannuksille, kuten tukikuukausien määrän lisäämiselle. Niitä pitäisi jossakin muodossa tarjota laajemminkin isommalle joukolle opiskelijoita, koska koronapandemian vaikutukset opiskelijoiden hyvinvointiin, opiskelujen edistymiseen ja mielenterveyteen ovat olleet merkittäviä”, Rouvari sanoo.

Opintotukikuukausien taso pitäisi Rouvarin mukaan palauttaa pysyvästi vuosina 2014 ja 2017 tehtyjä leikkauksia edeltäneelle tasolle.

Rouvari korostaa myös, että viime vuoden tapaisia muutoksia toimeentulotuen saamiseen kesäkuukausilta jatkettaisiin tänäkin vuonna. Muutokset koskivat sitä, että opiskelijat olivat oikeutettuja toimeentulotukeen kesäkuukausina ilman, että heidän piti nostaa opintolainaa.

”Toivomme näiden muutosten jatkamista tänäkin vuonna, koska kesätöiden hankinta ja töiden saatavuus on monella edelleen haastavassa tilanteessa.”

Hallituksen esitys liittyy kuluvan vuoden kolmanteen lisätalousarvio­esitykseen. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. elokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat