Lähes koko Suomi nautti helatorstaina lämpimästä kesäsäästä – viikonloppuna helteet väistyvät toistaiseksi ja luvassa on sadekuuroja - Kotimaa | HS.fi

Lähes koko Suomi nautti helatorstaina lämpimästä kesäsäästä – viikonloppuna helteet väistyvät toistaiseksi ja luvassa on sadekuuroja

Uutta helleaaltoa ei ole toistaiseksi näkyvissä.

Vierailijoista täyttynyt kirsikkapuisto kukki näyttävästi Helsingin Roihuvuoressa helatorstaina.

13.5. 19:48 | Päivitetty 14.5. 18:22

Helteen ystävät ovat viime päivinä saaneet nauttia lähes koko Suomen alueella lämpimistä ja aurinkoisista kesäkeleistä.

Keskiviikkona Oulussa elohopea nousi 28,1 asteeseen ja helleraja on ylittynyt useammalla paikkakunnalla tiistaina, eilen ja tänään perjantaina. Perjantaina hellettä oli vielä laajoilla alueilla Keski-Suomesta Kainuuseen. Päivän ylin lämpötila 26,1 astetta mitattiin Sotkamossa.

Vaikka takatalvi ei olekaan iskemässä, viilenevät ilmat hieman viikonloppuna.

”Kun mennään viikonlopulle, helteitä ei ole enää odotettavissa. Lapissa ei varmaan päästä kymmeneenkään asteeseen”, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

”Perjantain jälkeen ei ole näköpiirissä helleaaltoa. Ensi viikko näyttää epävakaiselta, mutta ei se ilmamassa kylmene mitenkään dramaattisesti”, Siiskonen kertoo.

Lämmin sää sai auringonottajat liikkeelle Helsingin Munkkiniemen rannassa.

Helatorstain vuoksi pitkää viikonloppua viettävät saavat kuitenkin nauttia kesäisistä säistä koko pitkän viikonlopun, vaikka helleraja ei enää ylittyisikään.

”Päivän ylimmät lämpötilat tulevat olemaan 20 asteen tienoilla”, kertoo Siiskonen.

Sateita voi esiintyä pitkin viikonloppua suurimmassa osassa maata, mutta Siiskosen mukaan kyseessä ovat kesäiset sateet, vaikka sadekuuron pysyessä hetken paikallaan sadetta voikin tulla runsaasti.

”Kesäisiä sadekuuroja, niissä voi kastua oikein kunnolla ja useampi milli tulla vesisadetta. Päivälämpötilat ovat 15 asteen tienoilla jos on pilvistä ja sateista. Paikoin voi olla selkeää ja siinä lämpötila nousee 20 asteen tienoille. Kesäistä säätä on kyllä.”

Ensimmäisenä sateet yltävät mahdollisesti jo torstai-illalla länsirannikon tuntumaan, jossa voi esiintyä myös ukkosta. Perjantaina sateita esiintyy erityisesti maan keskiosissa ja viikonloppuna etelässä.

Vuosaaren Aurinkolahdessa jonotettiin jäätelökioskille hellelukemissa.

Pääkaupunkiseudulla pitkän viikonlopun kesäisin päivä lienee perjantai, kertoo Siiskonen.

”Kuuroherkkyyttä on joka päivä, huomenna (perjantaina) ehkä vähiten. Jos tykkää poutaisesta säästä, huominen on paras. Sunnuntaina voi olla hieman viileämpää.”

Aivan etelärannikolla kuten Helsingissä lämpötilat saattavat jäädä sisämaata matalammalle.

”Rannikolla ja lähellä merialuetta tässä vaiheessa kevättä meren vaikutus on niin merkittävä vielä, varsinkin jos tuuli pääsee puhaltamaan vähänkään mereltä päin”, sanoo Siiskonen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat