Katiska-jutun päätekijäksi tunnustautunutta Niko Ranta-ahoa vastaan on nostettu uusia syytteitä törkeistä huumerikoksista - Kotimaa | HS.fi

Katiska-jutun päätekijäksi tunnustautunutta Niko Ranta-ahoa vastaan on nostettu uusia syytteitä törkeistä huumerikoksista

Kaikkiaan uudessa huumejutussa on ollut 19 epäiltyä.

Niko Ranta-aho joutui epäillyksi uusista törkeistä huumerikoksista kesken Katiska-oikeudenkäynnin. Katiska-oikeudenkäynnissä hän tunnusti olevansa huumeita Suomeen masinoinut ”Cobra”.

18.5. 11:48

Katiska-huumejutun päätekijäksi tunnustautunutta Niko Ranta-ahoa vastaan on nostettu uusia syytteitä törkeistä huumerikoksista. Kaikkiaan uudessa huumejutussa on ollut 19 epäiltyä.

Katiska on ollut Helsingin käräjäoikeuden suurimpia huumejuttuja, jossa Ranta-aholle tuomittiin 11 vuotta vankeutta. Osa Katiskassa tuomituista on jättänyt jo valituksia tuomiostaan, joten ainakin joiltain osin juttu etenee myös hovioikeuteen.

Lue lisää: Oikeus antoi tuomionsa Katiska-huumevyyhdistä: Niko Ranta-aholle ja Janne Tranbergille yli 10 vuotta vankeutta, Sofia Belórfille ehdollista

Ranta-ahon tuoreimpien epäiltyjen huumerikosten tekoajat ajoittuvat Katiska-oikeudenkäynnin keskelle. Hän pääsi tutkintavankeudesta vastaamaan oikeudenkäyntiin vapaalta runsas vuosi sitten kesällä, eikä oikeus määrännyt häntä tällöin myöskään matkustuskieltoon.

Pian Ranta-aho poseerasi sosiaalisen median kuvissa Espanjassa muun muassa Tukholman Bandidosta johtaneen Jeffrey Ongin kanssa.

Myös Ranta-ahon tuoreimmasta epäillystä rikoskokonaisuudesta löytyy Bandidos-kytköksiä. julkisuuteen ei ole kuitenkaan tullut sellaista tietoa, että Ongilla olisi tekemistä Ranta-ahon huumetekemisissä.

Lue lisää: HS-analyysi: Niko Ranta-ahon rikosjutussa kytevät oikeusfarssin ainekset

Ranta-ahon avustaja on aiemmin kertonut, että hänen päämiehensä on ollut kuulusteluissa hiljainen. Hänen käsityksensä mukaan Ranta-aho oli kuitenkin aikeissa kiistää epäillyt rikokset.

Keskusrikospoliisin ja syyttäjän käsityksenä on, että Ranta-aho jatkoi huumerikosten tekemistä Katiska-oikeuden­käynnin keskellä.

Poliisi on aiemmin kertonut, että sen käsityksen mukaan Ranta-ahon uudessa jutussa ryhmän tarkoituksena oli salakuljettaa Suomeen muun muassa 50–100 litraa amfetamiiniöljyä, huomattava määrä marihuanaa, 10 000 ekstaasitablettia, 28 kiloa mdma:ta eli ekstaasia ja kaksi kiloa kokaiinia.

Poliisi epäilee, että liiga salakuljetti yli 70 000 huumausaineeksi luokiteltua lääketablettia Slovakiasta Suomeen ja yli 22 000 ekstaasitablettia Espanjasta Suomeen marraskuussa 2020. Lääketabletit tulivat Suomeen postilähetyksenä, ja Tulli takavarikoi ne.

Lue lisää: Poliisi siirtää Ranta-ahon tuoreen huumejutun syyttäjälle: Epäillään huume- ja lääketablettien salakuljetuksesta ja yrityksestä tuoda mittavat ainemäärät Suomeen

Ekstaasin poliisi takavarikoi Vantaalla. Poliisin mukaan aineet oli lähetetty Espanjasta rengassarjan mukana, ja ne olivat yhden renkaan sisällä.

Rikosnimikkeinä jutussa ovat törkeä huumaus­aine­rikos, avunanto törkeään huumaus­aine­rikokseen, huumausaine­rikos, huumausaineen käyttörikos, törkeän ampuma-ase­rikoksen yritys, ampuma-aserikos ja lievä ampuma-aserikos.

Pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla 27. toukokuuta 2021.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat