Passien hakijamäärät kääntyivät kasvuun, poliisi järjestää kaksi ”lupalauantaita” ruuhkan purkamiseksi pääkaupunkiseudulla - Kotimaa | HS.fi

Passien hakija­määrät kääntyivät kasvuun, poliisi järjestää kaksi ”lupalauantaita” ruuhkan purkamiseksi pääkaupunki­seudulla

Helsingissä passinhakijoiden määrä kääntyi maaliskuussa kasvuun.

Uusien passien hakijamäärät ovat kasvussa.

17.5. 17:29

Poliisi suunnittelee järjestävänsä pääkaupunkiseudulla uusien passien hakijoille kaksi erityistä ”lupalauantaina” alkukesän aikana. Lupalauantaiden avulla on tarkoitus lyhentää passinhakijoiden ruuhkia poliisiasemilla.

Poliisi suunnittelee tiedottavansa asiasta tarkemmin noin viikon kuluttua.

”Emme ole siitä vielä laittaneet tiedotetta ulos, mutta ainakin pääkaupunkiseudulla järjestetään kaksi lupalauantaita. Emme ole tiedottaneet, koska emme tiedä vielä, kuinka paljon saamme työntekijöitä silloin töihin lauantaiksi eli kuinka monta linjaa pystymme avaamaan”, kertoo ylikomisario Pekka Kallio Helsingin poliisista.

Passien ja henkilökorttien hankinta on lisääntymässä nyt, koska koronavirusepidemian ja sitä seuranneiden matkustusrajoitusten odotetaan hellittävän rokotusten vuoksi. Kesä on muutenkin vilkkainta passien hankinta-aikaa.

Viime vuonna passeja haettiin yli 45 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Iltalehti kertoi sunnuntaina, että poliisihallituksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä voimassa liki 430 000 passia vähemmän kuin puolitoista vuotta aikaisemmin.

Lupalauantait on tarkoitus järjestää 29. toukokuuta ja 12. kesäkuuta. Tuolloin passeja voisi hakea ajanvarauksen kautta todennäköisesti ainakin pääpoliisiasemilta Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tarkemmat tiedot selviävät myöhemmin.

Ylikomisario Kallio korostaa, että lupalauantait on tarkoitettu niille, jotka varaavat ajan etukäteen. Silloin ei palvella jonottajia.

Kallion mukaan poliisi ei halua koronavirusepidemian vuoksi ihmisiä jonottamaan passia tai henkilökorttia poliisiasemille. Kallio sanoo, että jonotusaika on ollut Helsingissä nollan ja tunnin välillä.

”Jonottamalla saa passin aina, mutta emme tietenkään halua, että ihmiset tulevat jonottamaan. Pääsääntö on se, että ihmiset varaisivat ajanvarausaikoja.”

Kallion mukaan on hankala arvioida, kuinka kauaksi ajanvaraus Helsingissä menee juuri nyt. Esimerkiksi maanantaina aamulla sai vielä ajan ensi viikon tiistaille, mutta ajat menevät nopeasti.

”Nyt ne ovat varmasti jo menneet. Olemme pystyneet avaamaan ajanvarauslinjoja muutaman päivän varoitusajalla. Kyllä tässä on töitä tehty, että ihmiset saisivat passeja hankittua”, hän sanoo.

”Ajanvarauslinjoja kyllä aukeaa tässä sitä mukaan kun saamme lisää työntekijöitä tähän. Yritämme saada kaikki voimavarat ajanvaraukseen.”

Koska varaustilanne elää, Kallio kehottaa ihmisiä seuraamaan ajanvaraustilannetta poliisin sivuilta internetissä. Seuraavia vapaita aikoja sisältäviä päiviä hän ei uskalla sanoa.

”Se on varmaan niin, että meillä on seuraavat vapaat ajat viikolla 25.”

Helsingissä myytiin viime vuonna noin 45 000 passia vähemmän kuin toissa vuonna. Tilanne on nyt muuttunut ja muuttumassa.

”Viime vuosi oli romahdusvuosi ja vielä tammi–helmikuu oli tänä vuonna romahdusta, mutta maaliskuussa alkoi passinhaku vilkastua ja huhtikuussa alkoi vilkastua todella paljon.”

Myös henkilökortteja on tänä vuonna haettu Helsingissä enemmän kuin viime vuonna.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat