Koronarajoitukset ovat mahdollisesti vähentäneet kokaiinin ja ekstaasin käyttöä Suomessa, amfetamiinin käyttö lisääntyy yhä - Kotimaa | HS.fi

Koronarajoitukset ovat mahdollisesti vähentäneet kokaiinin ja ekstaasin käyttöä Suomessa, amfetamiinin käyttö lisääntyy yhä

THL julkaisi jätevesitutkimusten tuoreet tulokset huumeidenkäytöstä.

Amfetamiinin käyttö on yleistynyt Suomessa edelleen. Kuva poliisin takavarikoimasta amfetamiinista vuodelta 2019.

18.5. 2:00 | Päivitetty 18.5. 6:23

Amfetamiinin käyttö on yleistynyt Suomessa edelleen, osoittavat tuoreet jätevesitutkimukset. Amfetamiini oli jo ennestään Suomen käytetyin huumausaine kannabiksen jälkeen.

Sen sijaan kokaiinin käyttö ei ole enää lisääntynyt. Ekstaasin käyttö on puolestaan vähentynyt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keräsi marras–joulukuussa jätevesinäytteet 27 kaupungista lähialueineen. Lisäksi se tutki Helsingin, Espoon, Turun ja Tampereen tilanteet myös tämän vuoden maaliskuussa.

THL:n mukaan amfetamiinin käyttö on lisääntynyt varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon toiminta-alueella todettiin tämän vuoden maaliskuussa THL:n mittaushistorian suurimmat amfetamiinin käyttömäärät. Jätevesitutkimuksia on tehty vuodesta 2012.

Viikinmäellä puhdistetaan Helsingin lisäksi muun muassa Vantaan keski- ja itäosien, Sipoon, Tuusulan, Järvenpään ja Keravan jätevedet.

Jätevesitutkimusten mukaan amfetamiinia käytetään laajasti muuallakin Suomessa. Käyttö näyttää olevan kasvussa myös esimerkiksi Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.

”Amfetamiinin käytön voimakas kasvu näkyy yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä, kuten huumerattijuopumusten kasvuna”, sanoo THL:n yksikönpäällikkö Teemu Gunnar.

Amfetamiinin käyttömäärät ovat selvästi suurempia kuin kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin. Niiden käyttöä seurataan jätevesitutkimuksilla amfetamiinin tapaan.

”Kokaiinin käyttö on tasaantunut ja ekstaasin käyttö jopa vähentynyt koronarajoitusten aikana useissa tutkimuskaupungeissa. Tähän ovat mahdollisesti vaikuttaneet paitsi huumeiden saatavuus myös kokoontumisrajoitukset sekä iltaelämää koskevat rajoitukset”, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää.

Hän kertoo, että koronavirustilanne ja siihen liittyvät rajoitukset ovat voineet vaikuttaa voimakkaammin kokaiinin ja ekstaasin kuin amfetamiinin käyttöön.

Kankaanpään mukaan amfetamiinin käyttäjistä suurempi osa on ongelmakäyttäjiä kuin kokaiinin ja ekstaasin käyttäjistä. Kokaiinin ja ekstaasin käyttäjistä suurempi osa on puolestaan satunnaisempia huumeidenkäyttäjiä, joilla käyttö voi painottua juhliin ja yöelämään.

”Koronaan liittyvät rajoitukset voivat vaikuttaa enemmän ongelmakäyttäjiin kuin viihdekäyttäjiin.”

Kokaiinin käyttö yleistyi aiemmin varsin voimakkaasti. Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan käyttö on alkanut vähentyä ainakin hetkellisesti Helsingissä ja joissain muissa kaupungeissa.

Kokaiinin käyttö painottuu yhä voimakkaasti pääkaupunkiseudulle. Ainetta käytetään Tampereen pohjoispuolella vain satunnaisesti.

Myös muuntohuume alfa-pvp:n käyttö keskittyy pääkaupunkiseudulle. Sitä havaitaan jätevesitutkimuksissa säännöllisesti pääkaupunkiseudun lisäksi vain Vihdin Nummelan puhdistamon alueella.

Metamfetamiinin käyttö on pysynyt yhä hyvin vähäisenä.

Vaikka huumeidenkäyttö on jätevesitutkimusten mukaan selvästi lisääntynyt pitkällä aikavälillä valtakunnallisesti, tilanteet vaihtelevat eri alueilla.

Pääkaupunkiseudulla amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö on moninkertaistunut vuoden 2012 jälkeen.

Turun ja Lahden seuduilla kasvu on ollut vähäisempää kuin pääkaupunkiseudulla.

Vaasassa ja Joensuussa havaittiin viime vuoden keväänä väliaikaista kasvua, mutta sen jälkeen käyttömäärät ovat vähentyneet lähes aikaisempien vuosien tasolle.

”Koko maan tasolla amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaisia verrattuna vuoteen 2012, jolloin laaja kansallinen jätevesitutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa”, THL:n Teemu Gunnar sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat