Tutkimus: Tytöt ovat aiempaa enemmän ja poikia useammin kiinnostuneita johtamisesta ja vaikuttamisesta - Kotimaa | HS.fi

Tutkimus: Tytöt ovat aiempaa enemmän ja poikia useammin kiinnostuneita johtamisesta ja vaikuttamisesta

”Syy voi olla, että tytöillä on maamme hallitusta myöten yhä enemmän esimerkkejä samaistuttavasta ja esimerkillisestä naisten johtajuudesta”, sanoo TAT:n johtaja.

Tytöt kertoivat poikia useammin olevansa valmiita panostamaan opiskeluun menestyäkseen työelämässä.

24.5. 5:52 | Päivitetty 24.5. 5:53

Tulevaa työelämää pohtiessaan tytöt ilmaisevat aiempaa enemmän kiinnostusta johtamisrooleihin, vaikuttamis­mahdollisuuksiin ja työuralla etenemiseen.

Asia selviää tämänvuotisesta Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimus, jota julkaisee Talous ja nuoret TAT -foorumi.

Verrattuna vuoteen 2020, johtamisvastuun, etenemismahdollisuuksien ja palkkauksen merkitys tytöille on myös kasvanut suhteessa poikiin.

”Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että tytöillä on maamme hallitusta myöten yhä enemmän esimerkkejä samaistuttavasta ja esimerkillisestä naisten johtajuudesta”, arvioi tiedotteessa TAT:n johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

Tytöt kertoivat myös poikia useammin olevansa valmiita panostamaan opiskeluun menestyäkseen työelämässä. Kaikista vastaajista 63 prosenttia ajatteli opiskelun olevan tärkeää työelämän kannalta.

Kiinnostavien alojen jakauma on edelleen hyvin sukupuolittunut.

Tyttöjen vastauksista näkee, että he ajattelevat voivansa työskennellä esimerkiksi terveydenhuollon, sosiaalipalvelujen, matkailu- ja ravintola-alan, palvelualan tai kulttuurin ja viihteen alalla.

Pojat haluaisivat työskennellä teknologiateollisuudessa, rakennusalalla, maanpuolustuksessa, pankki- ja rahoitusalalalla sekä logistiikassa.

Eri aloista tyttöjen kiinnostus kasvoi poikiin verrattuna maanpuolustuksen, asianajo- ja lakimiestoimistojen sekä vakuutusalan osalta.

Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella 1. maaliskuuta -1. huhtikuuta 2021. Kyselyyn vastasi yhteensä 14 939 nuorta, joista yläkoululaisia oli 11 486, lukiolaisia 2 168 ja ammatillisia opiskelijoita 1 285. Vastaajista tyttöjä oli 7 813 ja poikia 6 117. Tutkimuksen toteutti Talous ja nuoret TAT:n toimeksiannosta tutkimusyhtiö Insight360 Oy.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat