Merenkulkijaliitot vaativat hallitusta avaamaan työ­matka­liikennettä: ”Matkustajan on mahdollista viettää laiva­matka jopa omassa hytissään” - Kotimaa | HS.fi

Merenkulkijaliitot vaativat hallitusta avaamaan työ­matka­liikennettä: ”Matkustajan on mahdollista viettää laiva­matka jopa omassa hytissään”

Hallitus päätti torstaina sallia työhön liittyvän matkustamisen Suomen ja muiden EU- tai Schengen-maiden välisessä lentoliikenteessä, mutta ei vesiliikenteessä.

Laivayhtiö Tallink Siljassa uskotaan, että työmatkaliikenne voitaisiin järjestää koronaturvallisesti.

5.6. 15:50 | Päivitetty 5.6. 16:26

Laivayhtiöissä ollaan jo tovi odotettu, että työmatkaliikenne vesiteitse voitaisiin avata täysimittaisesti, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Suomen matkustusrajoitukset nousivat puheenaiheeksi perjantaina, kun Viron pääministeri Kaja Kallas kritisoi Suomen tiukkoja rajoituksia suurlähettiläs Timo Kantolalle.

Moitteet liittyvät Suomen hallituksen torstaiseen päätökseen jatkaa matkustusrajoituksia kesäkuun 27. päivään saakka. Hallitus päätti sallia työhön liittyvän matkustamisen Suomen ja muiden EU- tai Schengen-maiden välisessä lentoliikenteessä, mutta ei vesiliikenteessä.

Vesiliikenteessä ja maarajoilla maahantuloa työssäkäynnin perusteella rajoitetaan edelleen vain välttämättömään. Tilanne aiheuttaa haasteita esimerkiksi Suomessa säännöllisesti työskenteleville virolaisille.

Lue lisää: Viron pää­ministeri moitti Suomen rajoituksia suur­lähettiläälle: Lentäen saa tulla työhön, mutta laivalla ei

Myös merenkulkijaliitot yhtyvät Viron pääministerin kritiikkiin ja vaativat hallitusta purkamaan työmatkaliikenteen rajoituksia.

Merenkulkijaliittojen julkaisemassa tiedotteessa muistutetaan, että koronatestauksen lisäksi myös laivojen väljät tilat edesauttavat turvallista matkustamista.

”Matkustajan on mahdollista viettää laivamatka jopa omassa hytissään, mikä ei ole lentokoneessa mitenkään mahdollista”, Suomen Merimies-Unionin puheenjohtaja Kenneth Bondas sanoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä laivayhtiöt tarkastavat lähtömaassa kaikkien ulkomailta Suomeen tulevien matkustajien koronavirustestin tuloksen.

“Olemme rakentaneet toimivan prosessin, nyt sitä täytyisi päästä hyödyntämään. Työmatkaliikenne olisi hyvä ponnistus testata tätä toimintatapaa ennen kuin vapaa-ajan matkustajaliikenne joskus avataan”, Nöjd ehdottaa.

Kaikilla Suomeen ulkomailta saapuvilla matkustajilla tulee olla laivaan noustessaan joko korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos tai lääkärintodistus edeltävän kuuden kuukauden aikana sairastetusta koronavirustaudista.

Lisäksi Suomeen saavuttaessa matkustajalla tulee olla etukäteen täytettynä Finentryn henkilötietolomake tai hänen tulee mennä sataman terveysneuvontaan, jonka osana koronavirustesti tehdään tarvittaessa.

Nöjdin mukaan työmatkaliikenteen avaaminen kaikille tasa-arvoisesti olisi myös oikeudenmukaista.

“Onko esimerkiksi rakennusmies vähemmän tärkeä kuin joku muu työmatkalainen? Suomessa työskentelee tuhansia virolaisia rakennusalan työntekijöitä, jotka ovat olleet kuukausia erossa perheestään rajoitusten vuoksi”, hän sanoo.

Lue lisää: Viron pää­ministeri moitti Suomen uusia matkustus­rajoituksia eri­arvoisiksi – Näin maahan­tulo­rajoitukset muuttuvat maanantaina

Rakennustyöntekijöiden jääminen Suomeen työmaaurakoiden ajaksi on osoittautunut hyväksi toimintatavaksi rakennusyhtiöiden toimintavarmuuden kannalta.

Näin ollen tiukat matkustusrajoitukset eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet merkittäviä ongelmia työvoiman saatavuuteen rakennusyhtiö YIT:ssä, kertoo yhtiön viestintäjohtaja Hanna Malmivaara.

Silti myös rakennusyhtiö YIT:ssä toivotaan, että laivaliikenne voitaisiin avata hallitusti ja turvallisesti työmatkalaisille mahdollisimman pian.

“Rakennusyhtiön toiminnan näkökulmasta työvoimaa on ollut saatavilla hyvin. Korostaisin kuitenkin, että inhimillisestä näkökulmasta olisi tärkeä ajatella myös sitä, että moni työntekijä on joutunut olemaan pitkiä aikoja erossa sukulaisistaan ja läheisistään.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat