Ravintola-alan yhtiön toimitus­johtaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen työntekijän seksuaalisesta häirinnästä - Kotimaa | HS.fi

Ravintola-alan yhtiön toimitus­johtaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen työntekijän seksuaalisesta häirinnästä

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan yhtiön toimitusjohtajan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

9.6. 20:26

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan yhtiön toimitusjohtajan keskiviikkona kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä.

Lisäksi yhtiö tuomittiin tuhannen euron suuruiseen yhteisösakkoon. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tuomittu toimitusjohtaja oli ottanut työntekijän Helsingissä sijaitsevaan kahvilaan siivoamaan ja opettelemaan työntekoa iltaisin. Toimitusjohtaja oli luvannut, että työntekijällä olisi myöhemmin mahdollisuus saada yhtiöstä oikea työpaikka.

Käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtaja oli iltatöiden yhteydessä kohdistanut työntekijään useita seksuaalisia tekoja.

Toimitusjohtaja oli muun muassa useita kertoja tarjoutunut hieromaan työntekijää, ainakin yhdellä kerralla joko riisunut tai pyytänyt työntekijää riisumaan päällysvaatteensa ja hyväillyt, hieronut tai kosketellut sopimattomasti työntekijää.

Käräjäoikeus katsoi, että kyseessä oli ollut työsuhde ja toimitusjohtaja esimies­asemassa työntekijään.

Käräjäoikeuden mukaan johtaja oli käyttänyt törkeästi väärin työntekijän riippuvuus­suhdetta ja taivuttanut tämän alistumaan seksuaalista itsemääräämis­oikeutta loukkaavien tekojen kohteeksi.

Tavallisesti työntekijän tulee ilmoittaa työpaikallaan kokemasta häirinnästä työnantajalle.

”Ilmoitusta ei kuitenkaan vaadita silloin, jos häiritsijä on työnantajan edustaja itse ja jos teot ovat sellaisia, että esimiesasemassa työskentelevän olisi tullut ilman erillistä ilmoitustakin ymmärtää niiden olevan epäasiallisia”, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa työsuojelun lakimies Anu Virkki tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat