”Ehkäisyn pääkaupungissa” Turussa iloitaan lääkejätin investointi­päätöksestä: ”Niin lounaiselle Suomelle kuin koko maalle todella kova juttu” - Kotimaa | HS.fi

”Ehkäisyn pääkaupungissa” Turussa iloitaan lääkejätin investointi­päätöksestä: ”Niin lounaiselle Suomelle kuin koko maalle todella kova juttu”

Turun yliopiston laajentunut tekniikan koulutus tuottaa työvoimaa myös lääkeyritykselle.

Lääkeyritys Bayer investoi toimintaansa Turussa lähivuosien aikana 250 miljoonaa euroa.

10.6. 16:05

Saksalainen lääkejätti Bayer ilmoitti torstaina, että se rakennuttaa Turkuun uuden lääketehtaan. Samalla yritys modernisoi nykyisen Turun-tuotantolaitoksensa. Investointiin yritys aikoo käyttää 250 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Lääkejätti Bayer tekee ison investoinnin Turkuun: Yhtiö rakentaa uuden tehtaan 250 miljoonalla eurolla – ”investointi on Suomen kannalta merkittävä”

Turussa investoinnista iloitaan. Sen uskotaan nostavan talouden uuteen nousuun.

”Investoinnilla on mieletön elvyttävä merkitys. Nyt näyttää siltä, että Varsinais-Suomi toimii koronaepidemian aiheuttaman romahduksen jälkeisen kasvun moottorina”, Turun Kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo ennustaa.

Vararehtori Mika Hannula Turun yliopistosta korostaa investointipäätöksen pitkän aikavälin vaikutuksia alueelle. Uuden tuotantolaitoksen on tarkoitus olla valmis vuonna 2025.

”Investoinnin vaikutukset ovat niin lounaiselle Suomelle kuin koko maalle todella kova juttu. Se tarkoittaa niin verotuloja kuin paljon yhteistyötä muiden yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa”, Hannula sanoo.

Bayer on yksi Suomen merkittävimmistä veronmaksajista. Yritys maksoi viime vuosikymmenen aikana yli miljardi euroa yhteisöveroja Suomeen.

Toissa vuonna yritys maksoi yhteisöveroja 141 miljoonaa euroa. Valtaosan veroista eli noin 131 miljoonaa euroa maksoi Espoossa sijaitseva Bayer Nordic SE. Bayer Turun verojen osuus oli noin kymmenen miljoonaa euroa.

Kaisa Leiwo rinnastaa torstaina julkaistua investoinnin Meyerin tekemiin Turun telakan investointeihin.

Meyer on investoinut Turun telakkaan noin 300 miljoonaa euroa. Nyt Bayer nousee samalla tasolle, sillä yritys ilmoitti jo viime vuonna 35 miljoonan euron investoinnista toimitilojensa modernisointiin.

Uuden lääketehtaan työllistymisvaikutukset näkyvät myöhemmin. Leiwo ei usko, että uusi tehdas työllistää valtavia määriä turkulaisia, sillä se on pitkälti automatisoitu.

”Automatisoituun tehtaaseenkin tarvitaan työntekijöitä”, Leiwo muistuttaa.

Bayer työllistää Turun ja Espoon toimipisteissään noin tuhat henkilöä.

Uuden tuotantolaitoksen on tarkoitus valmistus vuoteen 2025 mennessä.

Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein kertoi yhtiön tiedotteessa, että Turku valikoitui investoinnin kohteeksi, sillä se on Bayerin sanoin ”ehkäisyn pääkaupunki”, jossa on tarvittua teknologiaan ja tuotantoon liittyvää asiantuntijuutta.

Bayerin Turun-tehtaalla on valmistettu ja kehitetty pitkävaikutteisia ehkäisyvalmisteita, kuten hormonikierukoita.

Terveysteknologia on Varsinais-Suomessa yksi kolmesta kärkitoimialasta telakkateollisuuden ja autoteollisuuden rinnalla. Autoteollisuuden rinnalle on kasvanut vähitellen myös akkuteollisuutta esimerkiksi Saloon.

”Saamme olla erittäin onnellisia, että kaikki kolme tukijalkaamme ovat pärjänneet korona-aikana hyvin. Meyerin telakalla on toki ollut hankalaa, mutta yhtään tilausperuutusta ei telakalle ole koronapandemian takia tullut”, Leiwo sanoo.

Koronapandemian vaikutukset Bayerin toimintaan ovat olleet maltilliset. Yritys viime vuonna yli 100 uutta työntekijää vakituiseen työsuhteeseen Turkuun ja Espooseen.

Turun yliopisto on myös tukemassa terveysteknologian kehitystä. Yliopisto ja Bayer solmivat keväällä kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on syventää ja laajentaa yhteistyötä yliopiston tutkimus- ja koulutusaloilla, kuten biotieteissä, lääkekehityksessä, tuotantotekniikassa ja terveysteknologiassa.

Mika Hannula kertoo, että yhteistyön tarkoituksena on saada paljon osaavia korkeakoulutettuja ihmisiä alueelle. Yhteistyö ei jää ainoastaan työntekijöiden kouluttamiseen.

”Bayerin kaltainen korkean teknologian yritys tarvitsee myös uusinta alan tutkimusosaamista ja tietoa”, Hannula jatkaa.

Uusi tuotantolaitos rakennetaan olemassa olevaan rakennukseen Turun Artukaisissa.

Kauppakamarin Leiwo painottaa, että yhteistyö koulutuksen, julkisen sektorin ja yritysten välillä toimii Turun seudulla nyt tehokkaasti.

Turun yliopistossa on esimerkiksi lisätty konetekniikan ja materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutusta muun muassa telakan tarpeisiin. Torstaina julkistettiin jo 11 lahjoitusprofessuuri tekniikan koulutuksiin.

Yliopiston laajentunut tekniikan koulutus täyttää myös lääkeyhtiön tarpeita.

”Tekniikan koulutuksessa on uusia teemoja kuten tuotantoautomaatio, jonka tyyppistä osaamista Bayer tarvitsee runsaasti”, Hannula korostaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat