Lahden putka­pahoinpitelystä tuomitun poliisin tuomio lieveni hovi­oikeudessa sakko­rangaistukseksi - Kotimaa | HS.fi

Lahden putka­pahoinpitelystä tuomitun poliisin tuomio lieveni hovi­oikeudessa sakko­rangaistukseksi

Hovioikeuden mukaan uhrin hengenvaarallinen tilanne aiheutui huolimattomuudesta eikä tahallisuudesta.

10.6. 16:28

Itä-Suomen hovioikeus lievensi Hämeen poliisilaitoksen vanhemman konstaapelin saamaa tuomiota torstaina. Asiassa oli kyse Lahden poliisiasemalla vuonna 2019 olleesta poliisin kiinnipito­tilanteesta, jossa kiinni otetun miehen hengitys estyi hengenvaarallisesti.

Poliisimiehen tuomio lieveni hovissa sakkorangaistukseksi törkeästä vammantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänen tuloillaan 80 päiväsakosta tulee maksettavaksi 3  200 euroa.

Aiemmin mies tuomittiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen käsiraudoissa olleen ihmisen törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, että poliisi ei syyllistynyt tahalliseen pahoinpitelyrikokseen.

Hovioikeuden mukaan poliisi aiheutti huolimattomuudellaan kiinni otetun miehen hengityksen estymisen, tajunnan menettämisen ja elottomaksi menemisen. Näin ollen hänet tuomittiin törkeästä vammantuottamuksesta.

Lue lisää: Poliisia ja vartijoita syytetään kiinniotetun törkeästä pahoinpitelystä – HS:n julkaisemalta videolta näkyy, miten tapahtumat etenivät Lahden putkassa

Hovioikeuden mukaan poliisi painoi jalallaan maassa mahallaan maanneen miehen yläselkää lähes puolentoista minuutin ajan. Poliisi jatkoi oikeuden mukaan painamista, vaikka maassa maannut mies oli jo lopettanut aiemmin aloittamansa poliisin voimakkaan vastustamisen.

”[Uhri] on mennyt tilanteessa elottomaksi, ja hänelle on aiheutunut hengenvaarallinen tila”, kirjoittaa hovioikeus tuomiossaan.

Virkavelvollisuuden rikkomiseen hovioikeus katsoo poliisin syyllistyneen arvioimalla voimankäytön tarpeen suuremmaksi kuin mitä se todellisuudessa olisi ollut.

"Tuomitun on hänen koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella täytynyt tiedostaa käyttävänsä tilanteessa suurempaa voimaa kuin mihin voimankäyttöä koskevat säännökset ja ohjeistukset olisivat oikeuttaneet”, hovioikeus totesi.

Kiinnipitotilanteessa oli tuomitun poliisin lisäksi mukana vähintään viisi poliisia tai vartijaa, kirjoittaa hovioikeus. Jutussa oli syytettynä myös kaksi vartijaa, joiden syytteet käräjäoikeus hylkäsi. Hovioikeus ei muuttanut käräjäpäätöstä vartijoiden osalta.

Lue lisää: Poliisi uudistaa voimankäyttö­koulutustaan Lahden putka­pahoinpitelyn seurauksena: poliisimies painoi kiinni otettua niin, että tämä meni elottomaksi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat